• Κοινωνία

    Τρομάζουν τα κρούσματα: Νέα μέτρα για εστίαση και ψυχαγωγία – Η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα όπλα στη μάχη

    • NewsRoom


    Πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι Αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αύξηση στα κρούσματα είναι ιλιγγιώδης. Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα είναι εδώ, εν μέσω καλοκαιριού μετατρέποντας τους χώρους διασκέδασης σε εστίες μετάδοσης.

    Γι’ αυτό και χθες το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των 1.797 νέων κρουσμάτων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμανε συναγερμό ανακοινώνοντας νέα μέτρα στα κέντρα διασκέδασης, αλλά και αυστηρές κυρώσεις.

    Συγκεκριμένα από αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

    Κυρώσεις

    Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα.

    Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα:

    * για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ,

    * για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

    Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ. Η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες.

    Σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια.

    Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

    Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο.

    Μπορούν να τα προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου.

    Το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test.

    Τέλος, προέτρεψε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.

    Επιστολή Πέτσα σε δημάρχους

    Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, ρίχνει στη μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να πείσει τους διστακτικούς να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, την ώρα που οι προβλέψεις για την αύξηση των κρουσμάτων δεν είναι καλές.

    Είναι ενδεικτικό ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εκτίμησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.

    Από την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τους εφήβους 15-17 ετών, δηλαδή για τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Την επόμενη Δευτέρα θα δοθούν οδηγίες για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλιστεί η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων.

    Επιστράτευση όλων

    Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητοποίησης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, πέραν της νέας καμπάνιας που άρχισε ήδη να τρέχει, επιστρατεύονται οι δημοτικές αρχές, επιχειρηματίες ή άλλοι ιδιώτες που έχουν απήχηση στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά η εκκλησία, για να περάσουν το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτει η κοινωνία απέναντι στην επέλαση του 4ου κύματος.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, που αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην κινητοποίηση και τον συντονισμό των τοπικών Αρχών, απέστειλε επιστολή προς τους δημάρχους, με την οποία τους ζητά να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την κυβέρνηση, για να ενισχυθούν «αποφασιστικά» και με «συντονισμένο σχέδιο» οι εμβολιασμοί.

    Η χείρα βοηθείας από τις δημοτικές αρχές στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, την ΚΕΔΕ και την Ένωση περιφερειών.

    Στην επιστολή του, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι παραμένει ανεμβολίαστο ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. «Οι συμπολίτες μας αυτοί είτε διστάζουν είτε αρνούνται να αντιληφθούν πόσο μεγάλο κίνδυνο μπορεί να προκαλέσουν στον εαυτό τους, στους οικείους τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημειώνει.

    «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Και το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο για να κερδίσουμε μια και καλή την ελευθερία μας και να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω. Ας το αξιοποιήσουμε όλοι τώρα», καταλήγει στην επιστολή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μόνο με καθήμενους η διασκέδαση από την Πέμπτη – Λουκέτο από την πρώτη παράβαση

    Αναστασιάδης: Ταφόπλακα στην εύρεση λύσης αν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες



    ΣΧΟΛΙΑ