• Κοινωνία

    Εικόνες αποκάλυψης στην Αυστραλία: Ο χάρτης του ολέθρου, μισό δισ. νεκρά ζώα

    • NewsRoom

    Ο χάρτης που αναδεικνύει τις πύρινες εστίες στην Αυστραλία


    Ασύλληπτο είναι το μέγεθος της καταστροφής που βιώνει η Αυστραλία

    Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί στην ιστορία του πλανήτη βιώνει η Αυστραλία τις τελευταίες εβδομάδες. Χαρακτηριστικές της βιβλικής καταστροφής είναι οι εικόνες από τα σημεία της Αυστραλίας που «θερίζονται» από τις πυρκαγιές, στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν χάσει τις ζωές τους 24 άνθρωποι και έχουν καεί πάνω από 2.000 σπίτια, ενώ πλήθος κόσμου έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εστία του, σύμφωνα με το BBC.

    Οι φωτιές στην Αυστραλία προκάλεσαν τρομακτικές απώλειες και στην πλούσια πανίδα της περιοχής. Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμούν ότι, το τελευταίο δεκαήμερο, κάηκαν στις φλόγες έως και 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά.

    Το τελευταίο 48ωρο, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια εικόνα – χάρτης της Αυστραλίας, στην οποία αποτυπώνονται τα μέτωπα πυρκαγιών. Παρότι δεν πρόκειται για πραγματική λήψη από δορυφόρο, η εικόνα σοκάρει, καθώς βασίζεται σε επίσημα στοιχεία της NASA για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αυστραλία από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

    Τις πυρκαγιές στην Αυστραλία παρακολουθούν στενά οι δορυφόροι του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Στις τελευταίες τους αναρτήσεις, οι επιστήμονες του Copernicus δημοσιοποίησαν πραγματικές δορυφορικές εικόνες από την Αυστραλία.

    Κι ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Ο υπουργός Μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Κόνστανς παρομοίωσε τον πύρινο εφιάλτη με «ατομική βόμβα». Οι φονικές πυρκαγιές έβαψαν πορτοκαλί τον ουρανό, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, που δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της κρίσης, να προειδοποιεί ότι οι φωτιές μπορεί να εξακολουθήσουν να μαίνονται επί μήνες.

    Please help us support Australian wildlife 🙏😢 #climateaid #tpwf Repost from @dev_naz using @RepostRegramApp – This…

    Posted by The Perfect World Foundation on Friday, January 3, 2020

    Ο Μόρισον ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας αρωγής των πυρόπληκτων, καθώς η Αυστραλία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα διήμερα, αφότου ξέσπασαν οι πυρκαγιές, με εκατοντάδες ιδιοκτησίες να έχουν γίνει στάχτη και την ποιότητα του αέρα να πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία, λόγω του τοξικού νέφους από τα αποκαϊδια.

    Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, επικουρούμενες από το στρατό και εφέδρους δίνουν μια υπεράνθρωπη μάχη να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα.

    Οι συνθήκες βελτιώθηκαν κάπως χθες στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, με την υποχώρηση της θερμοκρασίας και την εξασθένηση των ανέμων και μικρές βροχοπτώσεις. Οι Αρχές στην ανατολική Αυστραλία, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει.

    Μισό δισ. ζώα χάθηκαν στον πύρινο όλεθρο

    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν άρον άρον τα σπίτια τους σε περιοχές της Αυστραλίας, όπου μαίνονται οι πυρκαγιές και ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι φωτιές μπορεί να εγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους επί εβδομάδες.

    Η πύρινη λαίλαπα έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις στην Αυστραλία, με έκταση διπλάσια του Βελγίου, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες της NASA. Η επίπτωση στην μοναδική πανίδα και τη χλωρίδα της Αυστραλίας είναι τρομακτική, με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον απολογισμό σε σχεδόν μισό δισ. νεκρά ζώα -από καγκουρό και κοάλα μέχρι σπάνια είδη παπαγάλων – μόνον στη Νέα Νότια Ουαλία.

    Eιδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανακάμψει η άγρια ζωή.

    Διάσημοι στέκονται στο πλευρό της Αυστραλίας με υπέρογκες δωρεές

    Το δράμα των πυρόπληκτων στην Αυστραλία συγκίνησε διασημότητες, που προχώρησαν σε μεγάλες χρηματικές δωρεές, ενώ κάποιοι ξεκίνησαν τους δικούς τους εράνους, μαζεύοντας εκατομμύρια δολάρια από τους θαυμαστές τους.

    Η Αυστραλή κωμικός Σελέστ Μπάρμπερ συγκέντρωσε πάνω από 32 εκατ. δολάρια Αυστραλίας μέσω Facebook σε μόλις τρεις μέρες με τη βοήθεια των ηθοποιών Νάταλι Πόρτμαν και Σέλμα Μπλερ.

    Η τραγουδίστρια Pink, που είναι πολύ δημοφιλής στην Αυστραλία, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δώρισε μισό εκατομμύριο δολάρια στο Πυροσβεστικό Σώμα της χώρας.

    Την επομένη ακολούθησε η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν και ο σύζυγός της, τραγουδιστής Κιθ Έρμπαν, που δώρισαν αντίστοιχο ποσό στον οργανισμό Australian Fire Relief. Το σπίτι του ζευγαριού στην Αυστραλία απειλείται επίσης από την πυρκαγιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη γύρω περιοχή.

    Η επίσης Αυστραλή ηθοποιός Μάργκοτ Ρόμπι ανήρτησε βίντεο, καλώντας τους θαυμαστές της να κάνουν δωρέες. «Σας παρακαλώ, αν δεν έχετε ήδη κάνει δωρεά, κάντε το για να εξασφαλίσουμε στις μελλοντικές γενιές την παιδική ηλικία που εγώ ήμουν τόσο τυχερή να απολαύσω», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ