Κοινωνία

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Με το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ στις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας και της Πελοποννήσου

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη


Σημαντική βοήθεια έδωσε στα πυρόπληκτα σχολεία της Πελοποννήσου και στις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη τις προηγούμενες ημέρες, με τη δωρεά εξοπλισμού για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, στη Βόρεια Εύβοια και στην Αρχαία Ολυμπία, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στέκεται αρωγός και στηρίζει τις προσπάθειες ανα-συγκρότησης, ανα-δημιουργίας, ανά-πλασης των πυρόπληκτων περιοχών με το πρόγραμμα ΑΝΑ-ΠΝΟΗ και τη δωρεά 1.100.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ΑΝΑ – ΠΝΟΗ δημιουργήθηκε για την καλύτερη καταγραφή των ζημιών και των αναγκών, τη διαχείριση του ποσού της δωρεάς και κυρίως την ορθή και δίκαιη κατανομή ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και των κατοίκων της, και εντάσσονται σε αυτό όλες οι δράσεις και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της δωρεάς.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, εξαρχής της λειτουργίας και παρουσίας του στον χώρο του Πολιτισμού και της Παιδείας, έχει θέσει ως στόχο να εξελίσσει τις δράσεις του, με σκοπό να αποτελεί μόνιμο φάρο πολιτισμού και κιβωτό γνώσης ανοικτή σε όλους: παιδιά, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ανθρώπους όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων, χωρίς διακρίσεις, χωρίς στερεότυπα.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα και έχει προσφέρει δωρεάν υποστήριξη, σε επίπεδο εκπαιδευτικού υλικού, υποδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού, μεγάλης αξίας, σε σχολικές μονάδες που είχαν ανάγκη.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, το Ίδρυμα ενέταξε στις δράσεις του υπέρ της κοινωνίας δωρεά 1.100.000 ευρώ για την ανασυγκρότηση, ανακούφιση και ενίσχυση των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές. Σημαντικό μέρος της μέριμνας των ιδρυτών και των συνεργατών του Ιδρύματος αποτελεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν επικοινωνίας με τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων των περιοχών αυτών, τους Διευθυντές και τους συλλόγους διδασκόντων, το Ίδρυμα κατέγραψε τις πιο επείγουσες από τις σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό, εκπαιδευτικό και άλλο υλικό των σχολικών μονάδων τους.

Η δράση αυτή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προφανώς δεν υποκαθιστά κρατικές ενέργειες οι οποίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον κρατικό μηχανισμό με υποδειγματική ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη τις απαραίτητες διαδικασίες δημοσίου λογιστικού και οικονομικής διαφάνειας. Στόχος της συνδρομής του Ιδρύματος είναι η ταχύτητα ανταπόκρισης σε κάποιες από τις κρίσιμες ανάγκες των σχολείων κυρίως από πλευράς εξοπλισμού.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές έχουν αγκαλιάσει την συγκεκριμένη δράση του Ιδρύματος. Εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού, ο οποίος μέσω της Επιτροπής Παιδείας (Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια) και μόνο αυτός από τους υπόλοιπους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί την εντύπωση πως θα βάλει προσκόμματα στην άμεση εκπλήρωση των δωρεών αυτών, με επικοινωνία στα σχολεία, αναφέροντας και ενεργοποιώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων του.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ακολουθώντας τις προτροπές του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη προσφέρει στις κοινότητες και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών βοήθεια άνω των 200.000 ευρώ, Το Ίδρυμα, σε όλες τις ενέργειές του, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου και κανόνων, διατηρώντας ταυτόχρονα ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με σεβασμό στους θεσμούς και τον κρατικό μηχανισμό, με αίσθημα προσφοράς και πέρα από μικρότητες και προσκόμματα, θα συνεχίσει με επιμονή να επιτελεί το έργο που εξαρχής έχει θέσει ως στόχο, να υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές κοινότητες της χώρας και ιδίως εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Έκθεση με ενδιαφέρουσες βιβλιοδεσίες

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάζει σε μια περιοδική έκθεση, έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, έργα από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης με ενδιαφέρουσες βιβλιοδεσίες, φιλοτεχνημένες από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Ιστορικές αλλά και νεότερες εκδόσεις αποκαλύπτουν μέσα από το ξεχωριστό περίβλημά τους κομμάτια της ιστορία τους, σημάδια προηγούμενων κτητόρων τους, τα ίχνη της φθοράς του χρόνου και της αποκατάστασής της χάρη στη φροντίδα του συντηρητή.

Χώρος: Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς

Διάρκεια: 13 Δεκεμβρίου 2021 – 31 Ιανουαρίου 2022

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-16.00, Τρίτη 10.00-19.00, καθώς και το Σάββατο 18/12, 11.00-14.00.

Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας στο τηλέφωνο 216 9003704 ή στο email [email protected]

Οδηγίες για την είσοδο στον χώρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη:

– Για τους ενήλικες είναι απαραίτητη η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Rapid tests ή PCR tests ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
– Για τους ανήλικους κάτω των 17 ετών απαιτείται η επίδειξη αρνητικού τεστ (PCR/μοριακό 72 ωρών ή Rapid 48 ωρών ή Self–test 24 ωρών με δήλωση υπογεγραμμένη από γονέα ή κηδεμόνα).
– Ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα γίνεται από το προσωπικό του Ιδρύματος, με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.
– Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους του Ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: Έλληνας και Τούρκος ιστορικός συζητούν για την Ελληνική Επανάσταση

Κατερίνα Λασκαρίδη: Συζήτηση εκ βαθέων για το πρόγραμμα ΑΝ και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η πολιτιστική επανάσταση στη Ρωσία από έναν δισεκατομμυριούχο. Δια χειρός Ρέντσο Πιάνο και εγκαίνια από ΠούτινΣΧΟΛΙΑ