• Κοινωνία

  Οι τρεις φάσεις καταβολής της προσωρινής σύνταξης

  συνταξιούχος με χαρτονομίσματα


  Καμία κατάργηση της προσωρινής σύνταξης δεν προβλέπεται με την νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας σύμφωνα με κύκλους.

  Όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε  αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη.

  Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν ασφαλισμένος: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

  Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα.

  Τώρα όμως η διαδικασία θα έχει τρία βήματα τα οποία είναι:

  Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

  Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

  Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

  Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  -Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει  αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους  μήνες της αναμονής.

  -Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους  θα υποβάλουν από  σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη  άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

  Διαβάστε επίσης:

  Πώς θα γίνει η καταβολή προσωρινής σύνταξης σε 70.000 δικαιούχους – Όλη η διαδικασία στο «Mononews»

  Προσωρινή σύνταξη ίση με την Εθνική σε όσους περιμένουν να πάρουν σύνταξη

  Ο οικονομολόγος Μιχάλης Κεφαλογιάννης αναλαμβάνει νέος project manager για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων  ΣΧΟΛΙΑ