• Κοινωνία

    Η Σοφία Νικολάου από τη Βουλή για τον Βασίλη Δημάκη και τις απολυμάνσεις στις φυλακές

    Σοφία Νικολάου

    Η ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου


    Η ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, από το βήμα της Βουλής, μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση Δημάκη και τις κατηγορίες που δέχθηκε αναφορικά με τις απολυμάνσεις στις φυλακές.

    «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να λέει ψέμματα, να προσβάλλει τους κρατούμενους, να τους εκφοβίζει λέγοντας ότι θα πεθάνουν όλοι σαν τα ποντίκια. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα κρατούμενο να επιλέγει την φυλακή του και να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές μαζί μας. Οι φυλακές έχουν διοίκηση», τόνισε η Σοφία Νικολάου σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημοσίως για την υπόθεση για να μην αντιπαρατεθεί με τον Δημάκη, τον δικηγόρο του και ένα κομμάτι της κοινωνίας που συγχρωτίζεται, όπως είπε, με περιπτώσεις σαν του Δημάκη.

    Εξηγώντας τους λόγους που μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στα Γρεβενά, η κυρία Νικολάου ανέφερε ότι ο κρατούμενος ξεσήκωσε την φυλακή του Κορυδαλλού και με επικοινωνία με κρατούμενους και άλλες φυλακές της χώρας έτσι ώστε οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ως εργαζόμενοι στα μαγειρεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σίτισης του Κορυδαλλού για πολλές μέρες.

    «Και όχι μόνο αυτό αλλά διέσπειρε ψευδώς ότι έχουμε κρούσμα κορονοϊού μέσα και ότι όλοι φυλακισμένοι θα πεθάνουν με αποτέλεσμα να προκαλείται αναταραχή σε όλα τα καταστήματα της χώρας, ακολούθησε η Πάτρα και τα Γιάννενα. Προκειμένου να προστατέψω όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων αποφάσισα την μεταγωγή του στη φυλακή τον Γρεβενών. Και πήγε εκεί διότι έχει την πιο πλήρη υλικοτεχνική υποδομή για παρακολούθηση μαθημάτων ηλεκτρονικά. Πήγε ο Δημάκης στα Γρεβενά, εκεί του ζητήθηκε από τον διευθυντή των φυλακών και από το συμβούλιο σχολικής εκπαίδευσης να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα του. Ο Βασίλης Δημάκης απάντησε «όχι κύριε δεν θέλω να παρακολουθήσω ηλεκτρονικά τα μαθήματα μου με ενδιαφέρει να επιστρέψω στο κελί μου στις φυλακές Κορυδαλλού”. Έχω εδώ το έγγραφο του διευθυντή των φυλακών Γρεβενών από 29 Απριλίου όπου λέει ότι η υπηρεσία μας ενημέρωσε το κρατούμενο για την πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμεί και ο κρατούμενος αρνήθηκε και δεν υπέβαλε αίτημα προς την υπηρεσία. Κανένα δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν παραβιάστηκε ουδέποτε του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην εκπαίδευση αντιθέτως του ζητήθηκε και αρνήθηκε διότι κύριο μέλημα του ήταν να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό», τόνισε η ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής.

    Όπως είπε η κ. Νικολάου το ίδιο συνέβη και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια μετά τα Γρεβενά καθώς και εκεί αρνήθηκε να παρακολουθήσει ηλεκτρονικά τα μαθήματα επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να επιστρέψει στο κελί του στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού.

    «Για ποιο λόγο κατηγορούμαστε ότι παραβιάσαμε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση; Η μεταγωγή του δεν ήταν τιμαριωτική, ήταν για να επικρατήσει ηρεμία, τάξη και ασφάλεια στις φυλακές του Κορυδαλλού. Αλίμονο εάν δεν το κάναμε. Η ιστορία απέδειξε ότι ήταν η πιο σωστή κίνηση που έγινε. Μετά την μετακίνηση του σταμάτησε η απεργία στον Κορυδαλλό. Ηρέμησαν οι κρατούμενοι, σταμάτησε η αποχή από τα καθήκοντά στα Γιάννενα στη συνέχεια και στην Πάτρα».

    Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ για τις απευθείας αναθέσεις

    Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν η κ. Νικολάου αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν με τον κορωνοϊό υπήρχε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τι θα γινόταν εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κορονοϊό στις φυλακές; Θα είχαμε κρούσματα στις φυλακές, εξάπλωση κρουσμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας με βέβαιους θανάτους. Μπορεί κάποιους να ενοχλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στις φυλακές. Κάποιοι ίσως θα επιθυμούσαν να έχουμε κρούσματα και θάνατο για να νομιμοποιήσουν επαναστατικές γυμναστικές. Κάποιοι έχουν αλλεργία στα αυστηρά μέτρα που λάβαμε στις φυλακές. Λάβαμε μέτρα από τις 27 Φεβρουαρίου, έπρεπε να θωρακίσουμε τις φυλακές από τον κορονοϊό και το πετύχαμε όσο και να σας δυσαρεστεί αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».

    Η κ. Νικολάου ανέβασε και άλλο τους τόνους με αφορμή το θέμα των μυοκτονιών αλλά και τις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη για απευθείας συμβάσεις.

    «Καθαρίσαμε τις φυλακές, απαγορεύσαμε τα επισκεπτήρια, τις άδειες, την εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού προμηθεύσαμε τα καταστήματα και κάθε κρατούμενο με είδη υγιεινής. Με δική μου υπογραφή δόθηκαν σε όλους τους κρατούμενους χλωρίνες και απολυμαντικά στα χέρια τους. Έγιναν μυοκτονίες στις φυλακές που δεν είχαν γίνει για πέντε χρόνια. Αυτοί είστε».

    «Προστατέψτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης από αυτή την διαβολή», ζήτησε από το προεδρείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λάππας.

    «Δεν κάνατε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια μία απολύμανση σε πέντε χρόνια μόνο στον Αυλώνα. Γι’ αυτό κατηγορείτε αυτούς που κάνουν απολυμάνσεις. Υπέγραψα πολλές συμβάσεις με κριτήρια την φτηνότερη τιμή, την καλύτερη προσφορά, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Εάν πήγαινα σε διαγωνισμό ήθελαν τέσσερις μήνες να γίνουν αυτές οι ιστορίες. Μην παθαίνετε Πολάκη κάποιοι. Ο θεός αγαπάει τον κλέφτη αγαπάει και το νοικοκύρη υπάρχουν φωτογραφίες τις έχω στα χέρια μου, τον συγκεκριμένο επιχειρηματία που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο τον έχω φωτογραφίες με βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο φωτογραφίες με τον κ Μπαλαούρα,τον κ Μπαλάφα στο περίπτερο στη ΔΕΘ με τον κ Σαντορινιό, με τον κ Κουρουμπλή με τον κ Τσιρώνη. Αυτές είναι οι φωτογραφίες επειδή πολύ εύκολα μιλάτε για φίλους επιχειρηματίες. Σκέφτεστε ότι πήρα μίζες από το φίλο μου; Δικό σας φίλος είναι όχι δικός μου», απάντησε σε έντονο ύφος η κ. Νικολάου

    «Ποτέ δεν περιμέναμε να απευθύνεται μια Γενική Γραμματέας στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας “αυτοί είστε”. Στις συμπεριφορές, τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κ. Νικολάου θα είμαστε απέναντι. Η συμπεριφορά της είναι κωμική και κωμικοτραγική», απάντησε ο κ. Λάππας.



    ΣΧΟΛΙΑ