• Κοινωνία

    Η Ρωσία βγαίνει offline: Η πειραματική της έξοδος από το διαδίκτυο

    • NewsRoom


    Offline από το διαδίκτυο αναμένεται να δούμε τη Ρωσία κατά το επόμενο διάστημα, καθώς οι ιθύνοντες σχεδιάζουν συνολική αποκοπή της χώρας από τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο, με σκοπό να δοκιμάσουν την αξιοπιστία των δυνατοτήτων κυβερνο-άμυνας, που διαθέτει η χώρα, έναντι πιθανών κυβερνο-επιθέσεων. Μέχρι την 1η Απρίλη, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο οι αρχές δεν έχουν καταστήσει ακόμη γνωστό το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα αυτή η πειραματική διαδικασία.

    Οι λεπτομέρειες της δοκιμής

    Με νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη ρωσική Βουλή και γνωστοποιεί τις ανάγκες των αλλαγών, που πρέπει να εφαρμοστούν, για τη βελτίωση της ρωσικής κυβερνο-άμυνας, η χώρα αναμένεται να προσπαθήσει να αυτονομήσει το διαδίκτυό της από τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο, προκειμένου να προβεί στις ενέργειες, που σχεδιάζει. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Ψηφιακής Οικονομίας», προετοιμάζει επίσης τους παρόχους σύνδεσης στο διαδίκτυο, για την αναγκαιότητα που θα προκύψει, να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, σε περίπτωση που το ρωσικό διαδίκτυο πέσει θύμα εξωτερικής κυβερνο-επίθεσης.

    Το νομοσχέδιο δε βρήκε ιδιαίτερη αντίσταση από τις εταιρείες-παρόχους, στη βάση του. Διαφωνίες εξέφρασαν κυρίως για τη μέθοδο εκτέλεσης του σχεδίου, υποστηρίζοντας πως μια έντονη αναστάτωση δεδομένων στο διαδίκτυο εντός συνόρων, δεν αποτελεί απίθανο σενάριο. Η κυβερνητική πλευρά, πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα συνεισφέρει οικονομικά, ώστε οι πάροχοι να αναπτύξουν τις υποδομές τους, με τρόπο που να υποστηρίζει το όραμα του νομοσχεδίου.

    Τι αλλαγές θα επιφέρει

    Πρακτικά, η δοκιμή αυτή θα σημάνει σημαντικές αλλαγές, καθώς τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο της Ρωσίας, δε θα περνούν τα σύνορα, αφού δε θα θα διαχέονται μέσω διαδικτυακών κόμβων και δικτύων ξένων γραμμών.

    Επιπροσθέτως, το ρωσικό διαδίκτυο δε θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα ονοματοδοσίας, που δανείζονται όσα δίκτυα λειτουργούν με το πρωτόκολλο IP (Domain Name System-DNS), αλλά θα πρέπει να εγκαθιδρύσει μια νέα, δική του ονοματοδοσία.

    Η εν λόγω ρύθμιση που προετοιμάζει η Ρωσία αποτελεί σθεναρή παρέμβαση στους άτυπους κανόνες, με τους οποίους λειτουργεί μέχρι τώρα το παγκόσμιο διαδίκτυο, στην πλειονότητά του. Από τη μια, θα λειτουργήσει θετικά για τις ίδιες τις κυβερνητικές αρχές, καθώς θα καταστεί δυνατό να εμποδιστεί η κακόβουλη χρήση και διείσδυση στο εσωτερικό της χώρας, σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα μπορεί να ελέγχει σε ποιες πλατφόρμες και πληροφορίες έχουν πρόσβαση οι πολίτες της χώρας. Το γεγονός αυτό εγείρει ζητήματα δημοκρατίας και ελευθερίας επιλογών και χρήσης του ίντερνετ. Το ίδιο υποστηρίζουν και πολλοί αναλυτές, λέγοντας πως, ταυτόχρονα με την κυβερνο-άμυνα, θα επιτευχθεί και ένα «σύστημα ευρείας online λογοκρισίας».

    Η Ρωσία, που διατείνεται ότι με το νέο μέτρο αποσκοπεί στο να προστατευτεί από κυβερνο-επιθέσεις, έχει η ίδια στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι πραγματοποιεί αντίστοιχες επιθέσεις και online παρεμβάσεις, κάτι που ωστόσο οι αρχές της χώρας αρνούνται κατηγορηματικά. Το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστούν οι παραβατικές ενέργειες από πλευράς της, θα προβεί σε κυρώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια λογική λειτουργίας του διαδικτύου έχει επιβάλει και η Κίνα, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, με τους πολίτες της χώρας να μην έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με συγκεκριμένες ιστοσελίδες, που η κινεζική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνες, αντικοινωνικές ή ανατρεπτικές. Η Τουρκία επίσης, είχε σκεφτεί, πριν λίγα χρόνια, να «κλειδώσει» συγκεκριμένες πλατφόρμες του παγκόσμιου διαδικτύου, απαγορεύοντας την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φεύγει και η Ρωσία από τη συνθήκη για τα πυρηνικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γνωστός παλαίμαχος αθλητής συνελήφθη για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διαδίκτυο: Έως και 50% οι ψευδείς ταυτότητες και οι ρομποτικοί «χρήστες»



    ΣΧΟΛΙΑ