• Κοινωνία

    Η επόμενη μέρα στην Εύβοια: Η κατάσταση της φωτιάς, τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές και οι ύποπτοι

    • NewsRoom

    Από τη μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Εύβοια


    Περισσότερα από 23 χιλιάδες στρέμματα έκαψε η τελευταία φωτιά στην Εύβοια, που αυτή τη στιγμή, όπως δηλώνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, είναι οριοθετημένη, παραμένει ωστόσο επικίνδυνη. Η προσοχή των Αρχών στρέφεται πλέον στη διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των ιθυνόντων για τη μεγάλη καταστροφή.

    Σύμφωνα με τα όσα πιστεύουν οι αστυνομικές αρχές, είναι βέβαιο πλέον πως η μεγάλη φωτιά της Εύβοιας είναι αποτέλεσμα εμπρηστικής επίθεσης από πρόθεση, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για το πώς μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά στις 3 τα ξημερώματα. Για το λόγο αυτό, οι ενέργειες και οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στρέφονται πλέον με μεγάλη σιγουριά στο σενάριο του εμπρησμού, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη, 1,5 χλμ έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

    Μέχρι στιγμής, από τις έρευνες της Αστυνομίας προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από τρεις διαφορετικές εστίες, που βρίσκονταν σε σχετικά κοντινή απόσταση μεταξύ τους, περί τα 200 μέτρα. Το στοιχείο αυτό επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.
    Η καμμένη γη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

    Σημειώνεται ότι η Αστυνομία ανακρίνει ήδη πλήθος κατοίκων, με στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Περισσότεροι από 30 κάτοικοι έχουν καταθέσει ήδη στα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί σε τρεις καταθέσεις συγκεκριμένα, που θεωρείται ότι αφορούν σε υπόπτους και άρα συμβάλλουν στις έρευνες.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπάρχει ένα σενάριο για την υπόθεση της πυρκαγιάς, που αυτή τη στιγμή θεωρείται και το επικρατέστερο. Συγκεκριμένα, η πληροφορία ότι την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά περίπου, ένα όχημα κινούνταν στην περιοχή, διαγράφοντας ύποπτες κινήσεις. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες,το συγκεκριμένο όχημα φέρεται να κινείτο εκείνη την ώρα στον συγκεκριμένο δρόμο, ενώ πιστεύεται ότι επέβαιναν πιθανότατα δύο άτομα, τα οποία έβαλαν φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία, που απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 200 μέτρα.

    Οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για τις Αρχές είναι κάτοικοι της περιοχής, ενώ κρατούνται και ανακρίνονται.

    Μάλιστα, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι ο πρώτος ύποπτος για τις Αρχές είναι ο εμπρηστής της Ευβοίας, υπεύθυνος για την φωτιά του Αυγούστου 2018, στο ίδιο περίπου σημείο. Πρόκειται για έναν 33χρονο άνδρα που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνδρας είχε συλληφθεί στις 26 Αυγούστου 2018 για την περσινή φωτιά, προφυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, αποφυλακίστηκε στις αρχές αυτού του καλοκαιριού, ενώ τώρα εμπλέκεται στη νέα υπόθεση εμπρησμού.

    Η καμμένη γη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

    Σημειώνεται ότι ο 33χρονος, το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ 2 Ιουνίου και 12 Αυγούστου είχε προκαλέσει 9 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη. Στόχος του, όπως έχει ισχυριστεί, ήταν να τιμωρήσει τους συχωριανούς του, που τον λοιδορούσαν.

    Ταυτόχρονα, οι άλλες δύο περιπτώσεις υπόπτων, που εξετάζονται από την αστυνομία, αφορούν σε δύο ακόμη κατοίκους της περιοχής. Τόσο ο 33χρονος, όσο και οι άλλοι δύο ύποπτοι παρουσίασαν άλλοθι για τη στιγμή έναρξης της μεγάλης πυρκαγιάς. Ωστόσο, η ζυγαριά γέρνει σε βάρος τους, καθώς, κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους, έπεσαν σε ορισμένες αντιφάσεις.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι πλέον οριοθετημένη, χωρίς κανένα μέτωπο ενεργό. Παραμένει, ωστόσο, επικίνδυνη. Στην Εύβοια παραμένουν ακόμη και επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ενώ τώρα, το πρωί, αναμένεται να συνδράμουν και από αέρος.

    Η καμμένη γη μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.
    Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, ωστόσο, η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων είναι τεράστια.

    Πιο αναλυτικά, περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) έχουν κατακαεί στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, σύμφωνα με τα όσα υπολογίστηκαν έως τις 12:45 ώρα Ελλάδας, την Τετάρτη, 14 Αυγούστου. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.

    Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι, αν ενισχυθούν οι άνεμοι, μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

    Σημαντικό στοιχείο, τέλος, αποτελεί το γεγονός ότι οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και οι προσπάθειες, κυρίως, των πεζοπόρων τμημάτων, έχουν αποτρέψει τον κίνδυνο για τα χωριά, τα οποία τελικά δεν μέτρησαν ζημιές, πέραν τεσσάρων αυτοκινήτων, που κάηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ