• Κοινωνία

    Η ευθύνη της Αττικής Οδού για τον εγκλωβισμό των πολιτών και οι αποζημιώσεις που θα επιδικαστούν

    • της δικηγόρου Κατερίνας Φραγκάκη


    Πολλοί εγκλωβισμένοι οδηγοί και συνεπιβάτες στην Αττική Οδό αποφάσισαν να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη, προκειμένου να ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία για την τεράστια ηθική βλάβη την οποία έχουν υποστεί.

    Η ευθύνη των υπευθύνων της Αττικής Οδού συνίσταται σε μια σειρά εσφαλμένων πράξεων αλλά και παραλείψεων.  Με βάσει τα στοιχεία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αρχικά η ευθύνη της εταιρείας συνίσταται στο γεγονός ότι επέτρεψαν τη διέλευση νταλικών εν μέσω χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα να θέσουν σε διακινδύνευση την ασφάλεια των υπολοίπων οδηγών. Ταυτόχρονα, δεν ενημέρωσαν στα διόδια, ως όφειλαν, τους οδηγούς ότι υπήρχε πρόβλημα, ώστε να μην εισέλθουν σε αυτή, αλλά επέτρεψαν τη διέλευση τους αρκετές ώρες μετά το αρχικό συμβάν.

    Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι ο εγκλωβισμός των αυτοκινήτων, θα είχε αποφευχθεί, αν οι υπεύθυνοι είχαν δράσει αμέσως για να καθαρίσουν τις εξόδους, οι οποίες είναι ανηφορικές και δύσκολες στην πρόσβαση, σε περίπτωση χιονιού. Μάλιστα, ήταν γνωστό σε όλους εδώ και αρκετές ημέρες, ότι θα υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα και έπρεπε εγκαίρως να ληφθεί κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων. Εξαιτίας της βαριάς αμέλειας της εταιρείας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που όφειλε και μπορούσε , ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος, επήλθε αυτό το αποτέλεσμα.

    Οι εγκλωβισμένοι πολίτες υπέστησαν τεράστιο ψυχικό άλγος και στενοχώρια εξαιτίας της τραυματικής αυτής κατάστασης, που βίωσαν σε συνθήκες ψύχους, πολλοί μάλιστα χωρίς καύσιμα, χωρίς νερό και φαγητό. Όσοι δε, είχαν στα αυτοκίνητα τους παιδιά, αλλά και εγκύους και ανθρώπους με προβλήματα υγείας, βίωσαν ακόμα πιο μεγάλη ψυχική καταπόνηση. Μάλιστα, υπήρξαν άτομα που υπέστησαν σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω του ότι δεν μπορούσαν να πάρουν τα φάρμακα τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας τους.

    Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι ειδικά στις περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρά θέματα υγείας, το δικαστήριο, κατ’ ορθή και δικαία εκτίμηση, θα επιδικάσει εύλογες αποζημιώσεις, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών εγκλωβισμού, του σοβαρού κινδύνου τον οποίο διατρέξαν, τις σωματικές βλάβες που υπέστησαν, το ψυχικό σοκ και την ταλαιπωρία. Ειδικά, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα προκλήθηκε βλάβη στην υγεία των εγκλωβισμένων πολιτών, είναι βέβαιο ότι το δικαστήριο θα επιδικάσει υψηλά ποσά.

    Πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε ότι όσοι πολίτες αποδεχθούν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την εταιρεία, δεν θα μπορούν ταυτόχρονα να διεκδικήσουν δικαστικά μεγαλύτερα ποσά, καθώς θα πρέπει να παραιτηθούν όλων των απαιτήσεων και αξιώσεων τους από την εταιρεία, προκειμένου να εισπράξουν το συγκριμένο ποσό των 2.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ