• Κοινωνία

    Οι 100 ημέρες του ιού: 88.000 θύματα και 1,5 εκατ. κρούσματα ο τραγικός απολογισμός

    • NewsRoom


    Τις 100 ημέρες συμπληρώνει η πανδημία του νέου ιού, με τον πλανήτη να μετρά ήδη 88.000 θύματα και 1,5 εκατομμύριο κρούσματα.

    100 ημέρες συμπληρώνει ο νέος ιός που εμφανίστηκε αρχικά στην Κίνα και έμελλε μέσα σε ελάχιστο διάστημα να πλήξει όλο τον πλανήτη, σκορπίζοντας τον θάνατο με τρομακτικούς ρυθμούς.

    Η πρώτη φορά που έγινε αναφορά σε έναν «άγνωστο ιό», που ανάγκασε μέσα σε λίγα 24ωρα 59 ανθρώπους να τεθούν σε καραντίνα, ήταν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα.

    Μέσα σε 3,5 μόλις μήνες, ο νέος ιός δεν έχει αφήσει σχεδόν καμία χώρα του πλανήτη ανεπηρέαστη, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, από του οποίους πολλοί χάνουν την μάχη με τη ζωή, «γονατίζοντας» τα συστήματα Υγείας ακόμη και των πιο προηγμένων χωρών και αλλάζοντας ριζικά τη ζωή των ανθρώπων.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτανε τους 88.445, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 1.517.960, σε 192 από τις 195 χώρες του πλανήτη. Σε αυτές τις 100 ημέρες, περί τους 330.266 ανθρώπους έχουν καταφέρει να αναρρώσουν, ενώ 48.000 περίπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Τα ενεργά επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι σχεδόν 1,1 εκ.

    Τρομακτικοί οι αριθμοί στις ΗΠΑ

    Απόλυτο επίκεντρο της πανδημίας είναι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες μέσα σε λίγα 24ωρα είδαν τον ιό να εξαπλώνεται τρομακτικά μεταξύ του πληθυσμού τους. Το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, ήταν το χειρότερο που έχει καταγραφεί σε αριθμό θανάτων από μία χώρα, καθώς 1.973 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, αριθμός ελαφρά μεγαλύτερος από αυτόν της προηγούμενης ημέρας (1.939) που κατέγραψαν και πάλι οι ΗΠΑ.

    Οι νεκροί εξαιτίας του ιού φτάνουν πλέον στην χώρα συνολικά τα 14.788 θύματα. Ο αριθμός αυτός πλησιάζει ανησυχητικά τους νεκρούς της Ιταλίας (17.669) και της Ισπανίας (14.792).

    Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα, σύμφωνα με την βάση δεδομένων του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έφτασαν, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τους 434.927 ασθενείς, αριθμός που υποδεικνύει ότι 1 στους 3 ασθενείς σε όλο τον κόσμο προέρχεται πλέον από τις ΗΠΑ. Η λίστα αυτή ανανεώνεται διαρκώς, καθώς δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλο και περισσότερα κρούσματα.

    Η περιοχή που υποφέρει περισσότερο από την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη, που μετρά σχεδόν τους μισούς από το σύνολο των καταγεγραμμένων θανάτων στις ΗΠΑ. Μόνο χθες άφησαν την τελευταία τους πνοή 779 άνθρωποι, με την Πολιτεία να θρηνεί συνολικά μέχρι στιγμής 6.368 νεκρούς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος είχε δώσει το στίγμα ήδη από την αρχή αυτής της εβδομάδας ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι τραγικές για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, τώρα εκτιμά ότι, μετά το πέρας αυτής της εβδομάδας, η κατάσταση θα βελτιωθεί ως ένα βαθμό.

    Μέλος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης στον Λευκό Οίκο δήλωσε, μάλιστα, πως «έχουμε μελετήσει προσεκτικά τους αριθμούς στην Ιταλία και στην Ισπανία. Πάμε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».

    Επιστροφή στην κανονικότητα για την Κίνα

    Στην άλλη όψη του νομίσματος βρίσκεται η Κίνα, στην οποία τα χειρότερα βρίσκονται ξεκάθαρα πίσω. Έτσι, τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα έχουν χαλαρώσει, καθώς, όπως έγινε γνωστό, τα κρούσματα εδώ και μέρες είναι σχεδόν μηδαμινά, συγκριτικά πάντοτε και με τον πληθυσμό της χώρας.

    Η Ουχάν, η εστία της πανδημίας, αποκτά και πάλι ζωή, με τους κατοίκους να κυκλοφορούν και πάλι στους δρόμους και γιορτάζουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Βελτιωμένη είναι και η εικόνα που παρουσιάζει η Νότια Κορέα. Αντίθετα, στην Ιαπωνία επικρατεί ανησυχία, καθώς τα τελευταία 24ωρα εμφανίζεται μία μικρή άνοδος στα κρούσματα.

    Μεικτή εικόνα στην Ευρώπη

    Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, τα νούμερα σε Ιταλία και Ισπανία δείχνουν να πέφτουν, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι τα χειρότερα πέρασαν.

    Η Ιταλία θρήνησε το τελευταίο 24ωρο 542 επιπλέον άτομα, αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ μείωση παρουσίασαν και τα νέα κρούσματα, καθώς χθες καταγράφηκαν 3.890.

    Στην Ισπανία, από την άλλη, ο αριθμός των θυμάτων παραμένει μεγάλος, φτάνοντας χθες τα 747 νέα θύματα. Επικρατεί, ωστόσο, έντονη ανησυχία πως ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς υπολογίζεται πως οι θάνατοι σε γηροκομεία ενδεχομένως να είναι πενταπλάσιοι απ’ ότι έχει εκτιμηθεί.

    Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Βρετανία, Γερμανία και Τουρκία.

    Η Βρετανία τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζει ανησυχητικά μεγάλη αύξηση, καθώς 938 άνθρωποι εξέπνευσαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Πλέον, η χώρα μετρά 7.097 θύματα και πάνω από 60.000 κρούσματα, με τον αριθμό να δείχνει πως θα αυξηθεί κι άλλο σε 24ωρη βάση.

    Παράλληλα, στην Γερμανία 333 άνθρωποι πέθαναν χθες, ενώ άλλα 5.633 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην μεγαλύτερη αύξηση θυμάτων πάντως σε μία ημέρα στην χώρα (2.349 σύνολο).

    Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε επίσης, καθώς άλλοι 87 προστέθηκαν στην θλιβερή λίστα, με το σύνολο να ανέρχεται σε 812 και την χώρα να είναι πλέον στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως σε κρούσματα (38.226). Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα, δεχόμενος έντονη πίεση για πρώτη φορά στο εσωτερικό.

    Στην Γαλλία, από την άλλη, οι αριθμοί έπεσαν σημαντικά, καθώς 541 άνθρωποι καταγράφηκε πως πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, με το σύνολο να φτάνει πλέον τους 10.869.

    Βέλγιο και Ολλανδία συνεχίζουν να έχουν μεγάλο αριθμό απωλειών σε καθημερινή βάση (205 το Βέλγιο και 147 η Ολλανδία, σύνολο 2.240 και 2.248 αντίστοιχα), ενώ η Σουηδία, θρήνησε χθες 96 πολίτες, με το σύνολο των θυμάτων να φτάνει τους 687.

    Εκτός Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας, το Ιράν (+121) και η Βραζιλία (+134) συνεχίζουν μετρούν δεκάδες νεκρούς, με την Βραζιλία να έχει μεγάλη αύξηση και στα κρούσματα, με 16.188 επιβεβαιωμένα ως τώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ