• Κοινωνία

    Guardian: Η Αθήνα θα χτυπηθεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή

    • NewsRoom


    Η Αθήνα κινδυνεύει να χτυπηθεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη έκδοση της Guardian, Observer.

    Μιλώντας στον Observer o διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, ανέφερε πως το φετινό κύμα ακραίου καύσωνα υποεκτιμήθηκε. Πρόσθεσε ωστόσο πως το φετινό πολύ ζεστό καλοκαίρι αποτελεί μια πρόγευση του μελλοντικού κλίματος στα επόμενα 20 με 30 χρόνια, όταν είναι πολύ πιθανό να βιώνουμε παρατεταμένες περιόδους εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθεί σφοδρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχοντας ήδη καταγράψει μέσα στον Αύγουστο θερμοκρασία ρεκόρ των 47,1 βαθμών Κελσίου. Άλλωστε όπως αναφέρει ο Guardian, ήδη η Αθήνα είναι η πιο θερμή μητρόπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενώ η Ελλ΄’αδα ήδη αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής κρίσης.

    Σε δημοσίευμα του, ο  Guardian αναφέρεται στα δύο μεγάλα κύματα ακραίου καύσωνα που βίωσε αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα, το πρώτο τον περασμένο Ιούνιο και το δεύτερο στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, το οποίο κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες.

    Μάλιστα, η ακραίες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού οδηγούν τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο συμπέρασμα πως η κατηγοριοποίηση και η ονοματοδοσία των περιόδων καύσωνα θα μπορούσε να βοηθήσει τις Αρχές και τους πολίτες να  προετοιμάζονται αποτελεσματικότερα, όπως συμβαίνει ήδη με τις χειμερινές κακοκαιρίες.

    «Πιστεύουμε πως οι πολίτες θα είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν ένα επικείμενο καιρικό φαινόμενο, όταν αυτό έχει ένα όνομα» αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος. «Θα είναι πιο συνειδητοποιημένοι για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στις ζωές και τις περιουσίες τους. Οι καύσωνες προκαλούν πολλούς θανάτους. Δεν κάνουν θόρυβο και μπορεί να μην είναι ορατοί, αλλά είναι σιωπηλοί δολοφόνοι».

    Ο Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει ωστόσο πως η ονοματοδοσία των κυμάτων καύσωνα ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη, παρά την ευκολία να προβλεφθούν, καθώς μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πέραν της θερμοκρασίας και την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε περιοχής. Αν οι θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας, τότε οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο θα πρέπει να λαμβάνει ένα όνομα.

    Τέλος, ο Guardian αναφέρεται και στην πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος όρισε για πρώτη φορά σε πόλητης Ευρώπης, επικεφαλής για την Αντιμετώπισης της Αστικής Υπερθέρμανσης. Τη θέση έχει αναλάβει η Ελένη Μυριβήλη, ακαδημαϊκός και πρώην αντιδήμαρχος Αθηνών, η θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή ως καταλύτη στη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών.



    ΣΧΟΛΙΑ