• Κοινωνία

    Google doodle: Τιμώμενο πρόσωπο σήμερα ο Δανός Hans Christian Gram- Ποια η σημαντική του εφεύρεση

    • NewsRoom

    To google doodle για τον Hans Christian Gram


    Τον Δανό μικροβιολόγο Hans Christian Gram αποφάσισε να τιμήσει σήμερα το google doodle της Google, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο doodle είναι δημιουργημένο από την επίσης δανικής καταγωγής Mikkel Sommer.

    Με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του Gram, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1853 στην Κοπεγχάγη, η Google του αφιερώνει το σημερινό doodle, τιμώντας τον για την τεχνική χρώσης που εφηύρε, χάρη στην οποία εντοπίζονται και ταξινομούνται διαφορετικοί τύποι βακτηρίων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η επινόησή του χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

    Ο Gram σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και, αφού απέκτησε το M.D. του, το 1878, αναχώρησε για την Ευρώπη, όπου και μελέτησε τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία. Κατόπιν, εργάστηκε στο εργαστήριο του Γερμανικού μικροβιολόγου Karl Friedländer, περίοδος κατά την οποία διαπίστωσε ότι η θεραπεία ενός επιχρίσματος βακτηρίων με κρύσταλλο ιώδες, ακολουθούμενη από διάλυμα ιωδίου και οργανικό διαλύτη, αποκάλυψε διαφορές στη δομή και τη βιοχημική λειτουργία διαφόρων δειγμάτων.

    Ο Hans Christian Gram
    Ο Gram δημοσίευσε τα ευρήματά του σε επιστημονικό περιοδικό το 1884 και οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» εξελίχθηκαν.

    Τα θετικά κατά Gram βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά κάτω από το μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά, ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διεισδύσει, ενώ τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα, που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει το λεκέ. Οι πνευμονοκόκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως «Gram – θετκές».

    Μάλιστα, στη δημοσίευσή του, ο Gram είχε συμπεριλάβει μια μέτρια αποκήρυξη: «Έχω δημοσιεύσει τη μέθοδο αυτή, αν και γνωρίζω ότι μέχρι τώρα είναι πολύ ελαττωματική και ατελής. αλλά ελπίζεται ότι και στα χέρια άλλων ερευνητών θα αποδειχθεί χρήσιμη».

    Παρ’ όλα αυτά, η εφεύρεσή του αποδείχθηκε άκρως σημαντική και ευρέως εφαρμόσιμη. Η μέθοδος χρώσης του Gram εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ