• Κοινωνία

    Google Doodle: H Google τιμά τον «πατέρα» του κινηματογράφου

    • NewsRoom


    Ένα νέο google doodle θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς σήμερα, εάν επισκεφθεί την σελίδα της Google. Το νέο doodle της πλατφόρμας, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στον Βέλγο επιστήμονα, Ιωσήφ Πλατώ.

    Ο Πλατώ ήταν ένας φυσικός από το Βέλγιο, που έγινε γνωστός, καθώς υπήρξε ένας από τους πρώτους που διαμόρφωσαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας.

    Το σημερινό Google Doodle, λοιπόν, γιορτάζει τα 218α γενέθλια του Βελγίου Φυσικού, Ιωσήφ Αντωνίου Φερντιάνγκ Πλατώ, εφευρέτη του phénakistiscope, μιας συσκευής που οδήγησε στη γέννηση του κινηματογράφου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας.

    Ο Πλατώ γεννήθηκε το 1801 στις Βρυξέλλες και ήταν γιος ενός διακεκριμένου καλλιτέχνη. Σε ηλικία έξι ετών, ο νεαρός Πλατό ήταν σε θέση να διαβάσει. Στο δημοτικό σχολείο, διαπίστωσε ότι τον γοήτευε ιδιαίτερα η φυσική επιστήμη.

    Στην ηλικία των 14 ετών, ένα βαρύ πλήγμα τον συντάραξε, καθώς χτύπησε, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του, ενώ έχασε και τους δύο γονείς του.

    Αργότερα, μεγαλώνοντας, έδωσε ώθηση στη μελέτη των νόμων, με αποτέλεσμα να γίνει σύντομα ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα. Περισσότερο γνωστός ήταν για τη δουλειά του πάνω στη φυσιολογική οπτική, ειδικότερα, την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

    Στην διδακτορική του διατριβή, ο Πλατώ διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ο Πλατώ ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή το 1832, εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Στην συσκευή αυτή, ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά την απώλεια της όρασής του, ο Πλατώ διέγραψε μια πολύ επιτυχημένη καριέρα στην επιστήμη.

    Επιπλέον, ο Πλατό εργάστηκε ως καθηγητής πειραματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης με την βοήθεια συναδέλφων που συμπεριλάμβαναν τον γιο του Φέλιξ Πλατώ και τον γαμπρό του, Γκουστάφ Φαν Ντερ Μενσμπρύχε.

    Ολοκληρώνοντας με την έρευνα του στον τομέα της οπτικής αντίληψης, ο Πλατώ δημιούργησε την συσκευή που ονομάζεται phénakistiscope, η οποία οδήγησε αργότερα στην γέννηση του κινηματογράφου. Η συσκευή που κατασκεύασε δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας εικόνας και ήταν εμπνευσμένη από τους κινούμενους δίσκους.

    Δείτε το google doodle που είναι αφιερωμένο στον Ιωσήφ Πλατώ:
    To google doodle αφιερωμένο στον Ιωσήφ Πλατώ



    ΣΧΟΛΙΑ