• Κοινωνία

    Γώγος: Πώς «θωρακίζονται» τα σχολεία έναντι ενός πιθανού κρούσματος – Το σχέδιο δράσης

    • NewsRoom
    Χαράλαμπος Γώγος

    Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Metropolitan General


    Η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις άλλες σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, καθώς νωρίς το πρωί οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και τις σχολικές αίθουσες, σε μία διαφορετική όμως πραγματικότητα.

    Με τη σχολική χρονιά να είναι πλέον γεγονός, πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες υπό την «απειλή» της πανδημίας, καθώς και τι θα γίνει σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα μεταξύ των μαθητών ή των εκπαιδευτικών ενός σχολείου.

    Στο σχέδιο δράσης για το ενδεχόμενο κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολεία αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    Μια συρροή κρουσμάτων κορονοϊού σε ένα τμήμα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Όπως είπε, είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

    Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα, που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.

    Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης.

    Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση, το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς. Αν τα συμπτώματα παρατηρηθούν όταν το παιδί βρίσκεται στο σπίτι, οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.

    Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.

    Αναφορικά με το υπό ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει μία σχολική μονάδα, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα.

    Τέλος, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι ασυμπτωματικά είναι συνήθως τα παιδιά μέχρι και το Γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα. Στους εφήβους άνω των 12, η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ