Κοινωνία

Γώγος: Click away και κλείσιμο σχολείων αν αυξηθούν τα κρούσματα

  • NewsRoom
Χαράλαμπος Γώγος

Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας, πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Metropolitan General


Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα

Όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων να αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Τα δημοτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν συμβάλλουν στη μετάδοση της νόσου», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος μιλώντας στο Mega, δίνοντας στη συνέχεια διευκρινίσεις για το τι συμβαίνει με Γυμνάσια και Λύκεια.

Απαντώντας στις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στην περίπτωση που καταγραφούν πάνω από 1.000 κρούσματα, δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια και θα επιστρέψουμε στο click away, ο κ. Γώγος διευκρίνισε: «Αυτό που σας ξαναλέω είναι ότι η απόφαση αυτή είναι ήδη ειλημμένη, ότι σε περίπτωση που μπούμε στα χαρακτηριστικά μιας “κόκκινης” ζώνης, επιστρέφουμε στο click away και κλείνουμε τα σχολεία».

«Η απόφαση είναι δεδομένη να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, επίσης, η απόφαση που υπάρχει είναι ότι όταν μια περιοχή επιβαρύνεται, όταν μπαίνει στο “κόκκινο”, δεν θα λειτουργούν τα Λύκεια. Αυτή είναι η προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής. Αυτές τις δύο μέρες, λοιπόν, θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν, ποιες περιοχές δυσκολεύουν και αν υπάρχει τέτοιο θέμα θα το συζητήσουμε», είπε ο κ. Γώγος.

Ερωτηθείς εάν η Αττική μπει στο «κόκκινο», αυτό σημαίνει κλείσιμο σχολείων, ο κ. Γώγος είπε ότι δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια και κυρίως τα Λύκεια, καθώς εκεί εντοπίζεται μεταδοτικότητα.

«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων»

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων, τόσο λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών, αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.

«Υπάρχει και ο χειμώνας, που επιβαρύνει την κατάσταση για λόγους συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους», πρόσθεσε ο κ. Γώγος. «Η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά ούτε και δραματική. Είναι μια φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποια μέτρα και να διευκολύνουμε την κατάσταση», είπε.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η κατάσταση στην Αθήνα και την Αττική γενικότερα.

«Αυτό που πραγματικά μας ανησυχεί είναι η κατάσταση στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα. Γιατί είναι μια μεγάλη αστική ζώνη, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί η διασπορά σε μια τέτοια περιοχή είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της μετά είναι πολύ πιο δύσκολη», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας στους δρόμους, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να απαγορεύουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί», επισημαίνοντας τη σημασία των ελέγχων. «Πιο έξυπνες λύσεις μπορεί να συζητηθούν. Ας πούμε μια λύση που να είναι σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία ημέρα, ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητος, να περιορίσουμε δηλαδή κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία», είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει, ο καθηγητής είπε: «Δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, είναι κάτι που κατέβηκε τώρα στο μυαλό μου για να σας πω πώς μπορεί κάποιος να βρει κι άλλους τρόπους να περιορίσει την κυκλοφορία, εάν υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους δρόμους. Το βασικό είναι να ελεγχθεί η πρόσβαση στα καταστήματα εάν χρειαστεί και κοκκινίσει η χώρα».

Μιλώντας, τέλος, για την εστίαση, ο Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για την εστίαση. «Σε αυτή τη δυναμική που συζητάμε για τα σχολεία, δεν έχει νόημα να συζητάμε για την εστίαση. Αυτό μπορεί να πάει πιο πίσω. ‘Ηδη ξέρετε ότι δεν υπάρχει θέμα περί το τέλος Φεβρουαρίου για κάτι τέτοιο, νομίζω ότι είναι το τρίτο που θα ακολουθήσει, εφόσον όλα πάνε καλά», είπε.

Διαβάστε ακόμη:

Χαράλαμπος Γώγος: Την κολχικίνη τη δίνουμε στα πρώτα 24ωρα της νόσου (video)

Σαρηγιάννης: Αν ανοίξουν τα σχολεία, θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα

Πρώτο κρούσμα βρετανικής μετάλλαξης στη Βόρεια Μακεδονία

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ