• Κοινωνία

    Γηρυόνης: Πλημμύρες, καταστροφές αλλά και 4 θύματα ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας

    • NewsRoom

    H Αθηνών Κορίνθου από το πέρασμα του Γηρυόνη


    Ολέθριες συνέπειες είχε στη χώρα μας το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Γηρυόνης», που έκανε την εμφάνισή του από το βράδυ της Κυριακής, αφήνοντας στο πέρασμά του ζημιές, πλημμύρες, αλλά και 4 συνολικά θύματα.

    Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο Γηρυόνης σε σπίτια και καταστήματα, ενώ εμφανή είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της χώρας. Παράλληλα, 4 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν στον κυκεώνα των ακραίων καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα.

    Πρωταγωνιστές αυτής της καταστροφής ήταν η Κινέτα, η Θάσος, η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Λήμνος. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία και προσπαθούν πλέον να περισώσουν ό,τι απέμεινε από την κακοκαιρία.

    Στην Ρόδο η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστια προβλήματα, ενώ δραματικός είναι ο άδικος χαμός μιας γυναίκας, η οποία ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι της και βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς το σπίτι της πλημμύρισε. Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στο κρεβάτι, στο υπόγειο διαμέρισμά της, καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει. Όταν τα νερά άρχισαν να μπαίνουν μέσα στο σπίτι της, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε, καθώς ήταν τελείως μόνη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

    Το σπίτι της άτυχης γυναίκας στην Ρόδο που πλημμύρισε με αποτέλεσμα η ίδια να χάσει την ζωή της

    Την ίδια ώρα στο νησί, η κακοκαιρία μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια, ενώ υπερχείλισαν ποτάμια και κόπηκε το ρεύμα στις περιοχές Αρχίπολη, Λάρδο, Ιαλυσός, Απολακκιά, Άγιος Ισίδωρος και Μανδρικό.

    Συνολικά, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, μέσα σε τέσσερις ώρες έριξε 125mm βροχής στη Ρόδο, από τις 12:30 ως τις 16:40, ενώ 154 mm βροχής έπεσαν στην περιοχή της Κατταβιάς.

    Αυτός ήταν ο τρίτος θάνατος μετά από αυτόν των δύο ατόμων που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό στο Αντίρριο. Οι άνδρες βρέθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με διαφορά ωρών από το Λιμενικό, ενώ όπως έγινε αργότερα γνωστό, το ένα από τα δύο θύματα είχε κάνει φυλακή, καθώς είχε δολοφονήσει την μητέρα του.

    Ακόμη μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε στην Κω, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Πρόκειται για μία χειμερινή κολυμβήτρια, η οποία θέλησε να κολυμπήσει παρά τα μποφόρ. Η άτυχη γυναίκα φέρεται να παρασύρθηκε από τα κύματα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

    Στην Κινέτα, οι εικόνες καταστροφής βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί ολόκληρη η περιοχή. Πάνω από 300 σπίτια υπέστησαν ζημιές, με τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, να κάνει αυτοψία στην περιοχή και να τονίζει πως θα γίνουν άμεσα οι ενέργειες, ώστε να αποζημιωθούν όσοι έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους.

    Η εικόνα στη περιοχή είναι αποκαρδιωτική, καθώς τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει περιοχές και έχουν γεμίσει σπίτια και καταστήματα, μαζί με τον όγκο νερού που έριξε από την σφοδρή καταιγίδα, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και βρέθηκαν ακόμη και πάνω σε δέντρα.

    Εικόνες καταστροφής από το πέρασμα του Γηρυόνη στην Χαλκιδική

    Πληγές μετρά και η περιοχή της Χαλκιδικής, η οποία βίωσε και αυτή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην περιοχή Ολυμπιάδα η κατάσταση ήταν δραματική, καθώς ρέματα φούσκωσαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και να έχουν γκρεμιστεί φράχτες κατοικιών, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι. Το χωριό πλημμύρισε, ενώ και στην Ιερισσό υπήρξαν τα ίδια προβλήματα.

    Η πυροσβεστική δέχτηκε 25 κλήσεις για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και κοπή δέντρων, ενώ η πρόσβαση προς την Ολυμπιάδα είχε κοπεί και μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της περιφερειακής οδού, λόγω ενός ρέματος που φούσκωσε. Προβλήματα με αύξηση υδάτων υπάρχουν και στους ποταμούς Λουδία, Αξιού και Αλιάκμονα, με την πυροσβεστική να είναι όλη νύχτα επί ποδός.

    Στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και ένα τροχαίο δυστύχημα, καθώς μία γυναίκα οδηγός έπεσε σε χαράδρα εξαιτίας της κακοκαιρίας, η οποία ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε με σπασμένο πόδι και υποθερμία στο Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας.

    Προβλήματα υπήρχαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου δέντρα έπεσαν, ενώ εξαιτίας της συσσώρευσης υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

    Η Λήμνος είναι ένα ακόμη από τα μέρη που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον Γηρυόνη. Δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πλημμυρίσει και σπίτια. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδοχωρίου, ενώ τα Τσιμάνδρια και το Πεδινό, έχουν μετατραπεί σε λίμνες, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί ζημιές πολλά σπίτια. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η κοινότητα Καλλιθέας, ενώ και στην Ατσική υπερχείλισε το ποτάμι με αποτέλεσμα να δεχτεί κλήσεις για βοήθεια η πυροσβεστική.

    Σήμερα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας. Από νωρίς το πρωί, αναμένεται να βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, με κατεύθυνση τα νότια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να επηρεάσει αρχικά το νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο και στη συνέχεια, τη Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ως τη νύχτα. Η ΕΜΥ έχει σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, επισημαίνοντας πως αναμένεται να πληγούν:

    α. Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα.

    β. Από τις μεσημβρινές ώρες την Κρήτη, πιθανώς τις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

    Τόσο η κυβερνητική, όσο και η περιφερειακή πλευρά έχουν ξεκινήσει ήδη την καταμέτρηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Γηρυόνη, ενώ τονίζουν πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες, ώστε να αποκατασταθούν όσοι επλήγησαν από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας.

    Στην βόρεια Ελλάδα, Θάσος, Χαλκιδική, Κατερίνη, αλλά και Θεσσαλονίκη, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να τονίζει πως άμεσα θα πιέσουν, ώστε να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις.

    «Στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουμε προς τα συναρμόδια υπουργεία όλες αυτές τι αιτήσεις των πολιτών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές, για να ξεκινήσει η αποζημίωσή τους άμεσα- και θα πιέσουμε ως Περιφέρεια αυτό να γίνει γρήγορα – και να μην περιμένουν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που έχουν πληγεί, όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Οι ζημιές είναι αρκετές και είναι μεγάλες», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ίδιο τόνισε στις δηλώσεις του για την Κινέτα και ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.



    ΣΧΟΛΙΑ