• Κοινωνία

    ΓΕΣ: Ο Στρατός Ξηράς τιμά τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο (video)

    Πολύκλειτος Ρέγκος, Άγιος Γεώργιος, 1948, Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου

    Πολύκλειτος Ρέγκος, Άγιος Γεώργιος, 1948, Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου


    Τον προστάτη του Άγιο Γεώργιο τιμά τη Δευτέρα του Πάσχα το Πεζικό και ο Στρατός Ξηράς.

    Η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι «κινητή», καθώς αν και παραδοσιακά εορτάζεται στις 23 Απριλίου, στην περίπτωση που η ημερομηνία αυτή πέφτει μέσα στην περίοδο της Σαρακοστής όπως φέτος, η εορτή για τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας μεταφέρεται για τη Δευτέρα του Πάσχα.

    Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ των ετών 275-285 μ.Χ., και ήταν γιος του Έλληνα Συγκλητικού Γερόντιου και της Πολυχρονίας. Καταγόταν από την Καππαδοκία και υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού κατά των Χριστιανών, ο Γεώργιος καταδικάστηκε σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Μετά από μια σειρά βασανιστηρίων, αποκεφαλίστηκε, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ.

    Αργότερα, αγιοκατατάχθηκε ως χριστιανός μάρτυρας.

    Αποκαλούμενος από την Ορθόδοξη Εκκλησία «Μεγαλομάρτυς» και «Τροπαιοφόρος», ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους αγίους σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο. Ήδη από την εποχή του Βυζαντίου, θεωρούταν προστάτης του Στρατού, κάτι που επανήλθε και με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους.

    Στη δυτική παράδοση, ο Άγιος Γεώργιος εικονογραφείται ως σταυροφόρος ιππότης, με λευκή ασπίδα με κόκκινο σταυρό. Μάλιστα, θεωρείται προστάτης της Αγγλίας, η οποία έχει ως σημαία τον «Σταυρό του Αγίου Γεωργίου», δηλαδή έναν κόκκινο σταυρό σε άσπρο φόντο.

    Στην παράδοση και στην εικονογραφία εμφανίζεται συχνά να σκοτώνει έναν δράκο. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως τη μνήμη του γιορτάζουν και διάφοροι μουσουλμάνοι, ειδικά της περιοχής των Βαλκανίων και της Τουρκίας.

    Το βίντεο που ετοίμασε το ΓΕΣ για την εορτή του προστάτη του Αγίου Γεωργίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ