ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε, την Κυριακή, μια γιορτή για το Χανουκά στην Αυστραλία, όταν δύο ένοπλοι εξαπέλυσαν τρομοκρατική επίθεση στη διάσημη παραλία Μπόντι (Bondi Beach) του Σίδνεϊ. Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 12 νεκρούς, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.
An almost complete video of the shooting which took place at Bondi Beach, Sydney, Australia.#BondiBeach #bondibeachsydney pic.twitter.com/KPLvC2QPUd
— Jayvir Singh (@jatavjayvir) December 14, 2025
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η Daily Mail, όλα έγιναν περίπου στις 18:40 [τοπική ώρα], όταν δύο άνδρες κατέβηκαν από ένα όχημα στην Campbell Parade, κοντά στο Bondi Pavilion. Οπλισμένοι με τουφέκια, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Πλάνα από το σημείο κατέγραψαν τη φρίκη, με μάρτυρες να κάνουν λόγο για περισσότερους από 30 πυροβολισμούς που αντήχησαν στον δημοφιλή τουριστικό δρόμο.
Πλάνα από drone που αναρτήθηκαν στο Χ, φαίνεται να δείχνουν τους επιτιθέμενους σε μια γέφυρα. Ένας από αυτούς φαίνεται να πυροβολεί και ένας άλλος βρίσκεται ακίνητος στη γέφυρα και δεν φαίνεται να κινείται.
Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, την Κυριακή (14/12), η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας από τους δύο ένοπλους είχε σκοτωθεί, ενώ ο δεύτερος ύποπτος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Bondi shooting !!! #bondi #shooting #australia pic.twitter.com/Z1bVcHrn12
— BnS28 (@bonusik28) December 14, 2025
Ο νεότερος ένοπλος, που γνωρίζουμε ότι είναι ο Ναβίντ Ακράν, φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα τουφέκι Ruger με κόκκινο σκόπευτρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ακόμα, ο μεγαλύτερος ένοπλος φαίνεται να χρησιμοποιεί ένα ημιαυτόματο κυνηγετικό όπλο, επίσης με κόκκινο σκόπευτρο, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα τον οποίο επικαλείται το Sky News.
Naveed Akram from Lahore Pakistan and live in Australia who involved in bondi beach mass shooting
10 people shot dead during Jews Hanukkah Festival 🥺
pray for Australia #bondibeach #Messi𓃵 #terrorism pic.twitter.com/a8aNd0Iq6p— Suraj Gupta (@SurajGu85705673) December 14, 2025
Στην επίθεση χρησιμοποιείται και ένα τρίτο όπλο. Δεν έχει ταυτοποιηθεί. Το τουφέκι είναι πιο κατάλληλο για βολές μεγάλου βεληνεκούς και δεν ταιριάζει με το σκοπευτικό, σύμφωνα με πληροφορίες.
Στόχος οικογένειες και παιδιά
Η επίθεση ήταν στοχευμένη, καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη το φεστιβάλ «Chanuka by the Sea» («Χανουκά δίπλα στη θάλασσα»), μια εκδήλωση που διαφημιζόταν ως μια νύχτα οικογενειακής διασκέδασης. Στον χώρο βρίσκονταν πολλά παιδιά με τους γονείς τους όταν οι δράστες άνοιξαν πυρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των ενόπλων βρισκόταν ήδη στη λίστα τρομοκρατών και ήταν γνωστός στις Αρχές στην Αυστραλία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή (14/12) ότι 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, έως και 29 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και ενός παιδιού, έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία του Σίδνεϊ.
Ο πρωθυπουργός στην Αυστραλία, Άντονι Αλμπανέζε, καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί ως τρομοκρατική ενέργεια. «Πρόκειται για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον Εβραίων Αυστραλών την πρώτη ημέρα του Χανουκά, η οποία θα έπρεπε να είναι μια ημέρα χαράς, μια γιορτή πίστης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μια πράξη μοχθηρού αντισημιτισμού, τρομοκρατίας, που χτύπησε την καρδιά του έθνους μας. Μια επίθεση εναντίον Εβραίων Αυστραλών είναι επίθεση εναντίον κάθε Αυστραλού».
Έρευνες της Αστυνομίας στην Αυστραλία
Οι εξελίξεις μετά το μακελειό στην Αυστραλία ήταν ραγδαίες. Μάλιστα, ο δράστης που ταυτοποιήθηκε ως ο Ναβίντ Ακράμ πυροβολήθηκε από τις Αρχές, συνελήφθη και παραμένει υπό κράτηση, λαμβάνοντας τις πρώτες βοήθειες από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο δεύτερος ένοπλος έπεσε νεκρός από πυρά.
Drone footage capturing the shootout between gunmen and police.
Related to recent Mass shooting in Bondi Beach, Sydney, Australia.
pic.twitter.com/fQOOwlcdo8— Maddy M (@Maddy_M9) December 14, 2025
Η δραματική στιγμή που ένας Αυστραλός πολίτης καταδιώκει και αφοπλίζει τον Ακράμ έχει καταγραφεί σε κάμερα αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος ανέβασε τα πλάνα στα social media.
Το απίστευτο βίντεο δείχνει τον άνδρα, φορώντας ένα ανοιχτό μπλε πουκάμισο και μαύρο παντελόνι, να κάθεται σκυμμένος πίσω από ένα παρκαρισμένο όχημα κοντά στον ένοπλο δράστη, ο οποίος είναι στραμμένος μακριά του και πυροβολεί.
Αμέσως μετά τον πυροβολισμό του δράστη, ο άνδρας με το μπλε πουκάμισο έρχεται από πίσω, αγκαλιάζει τον δράστη, παλεύοντάς μαζί του, καθώς προσπαθεί να αρπάξει το όπλο.
Ο πολίτης σύμφωνα με δηλώσεις συγγενή του στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να χειρουργηθεί.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «7NEWS», ένας άνδρας με το όνομα Μουσταφά αποκάλυψε ότι ο πολίτης που παρενέβη είναι ο 43χρονος Μουσουλμάνος ξάδελφός του, Αχμέντ αλ Αχμέντ, πατέρας δύο παιδιών. Όπως ανέφερε, ο 43χρονος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, δεν είχε καμία εμπειρία με όπλα και βρέθηκε τυχαία στο σημείο, όταν αποφάσισε να ρισκάρει τη ζωή του για να αντιμετωπίσει τον ένοπλο.
Remember the name, Ahmed El Ahmad.
Fruit shop owner.
Father of two.
43 years old.When chaos erupted at Bondi Beach, he became a shield for innocent lives Jews and Australians alike.
This is what a real hero looks like ❤️#BondiBeach #Australia #Sydney
pic.twitter.com/2xm4otRbRp— Jahanzaib (@jahannzaib_) December 14, 2025
At #bondibeach :
Sydney, an Islamist #TerrorAttack killed 10 and injured 60.
Critics blame radicalized extremists allowed in Australia and accuse the government of prioritizing ideology over security, silencing warnings as “Islamophobia.” pic.twitter.com/E7jnCRpRb4— News Update (@NewsNew1578) December 14, 2025
Έπειτα, ακολούθησε αστυνομική επιδρομή στο σπίτι του Ναβίντ Ακράμ, ενώ πλήθος κόσμου παρακολουθούσε από το πεζοδρόμιο. Η οικογένειά του έχει στην κατοχή της το ακίνητο εδώ και έναν χρόνο. Τουλάχιστον τρεις ένοικοι βγήκαν από το σπίτι υπό την απειλή όπλων της Αστυνομίας και με τα χέρια ψηλά.
Ακόμα, την Κυριακή (14/12) επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκαν ύποπτα αντικείμενα κοντά στη γέφυρα από όπου πυροβολούσαν οι δράστες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Τέλος, ειδικοί πυροτεχνουργοί απομάκρυναν τον εκρηκτικό μηχανισμό, μεταφέροντάς τον με τεθωρακισμένο όχημα για ελεγχόμενη εξουδετέρωση.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα, οι κατηγορούμενοι από την Κρήτη για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ (upd)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κασσελάκης: Ανακοίνωσε έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Δημοκρατίας στις 7-8 Φεβρουαρίου
- Λίνα Μενδώνη: Για περισσότερο από έξι χρόνια ο Πολιτισμός έχει μετατραπεί σε προσοδοφόρο πρωταγωνιστή της ανάπτυξης
- Φλωρίδης: Εκτιμώ που δύο πολιτικοί αρχηγοί που τιμήθηκαν με θέση στον εξώστη, ήρθαν στη Βουλή να αντιπαρατεθούν μαζί μου
- Φλωρίδης: Η μεταρρύθμιση στην Δικαιοσύνη έχει δώσει ήδη εντυπωσιακούς ρυθμούς επιτάχυνσης