• Κοινωνία

    Φωτιές: Ολονύχτια μάχη σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία – Εκκενώνονται χωριά

    • NewsRoom

    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ


    Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία.

    Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, όπου εκκενώθηκαν χωριά τα ξημερώματα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη. Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά, που βρίσκονται βορειότερα από το μέτωπο του Δρυμώνα, του Οσίου Δαυίδ και της ζώνης άμυνας στο χωριό Κουρκουλοί, όπου χθες δινόταν μάχη για να μην προχωρήσει η φωτιά προς το χωριό Σκεπαστή.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, όμως από τις 3:00 εντάθηκαν οι άνεμοι και άρχισε πλέον να πλησιάζει τα σπίτια του χωριού Αμέλαντες. Από τα μεσάνυχτα, δε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από άλλες που ήρθαν από το μέτωπο της Βαρυμπόμπης.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και σήμερα το πρωί τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγων των πυκνών καπνών.

    Επίσης, τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η ανακατανομή των δυνάμεων σε έμψυχο δυναμικό και σε μηχανήματα, όμως οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς τόσο στα χωριά όσο και στην παραλιακή ζώνη, κυρίως στα Χρόνια.

    Όσον αφορά τις Ροβιές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση των ζημιών, ενώ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για περισσότερο από 150 καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή.

    Στις 7:30 άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

    Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

    Αναζωπυρώσεις στην Αρχαία Ολυμπία

    Αναζωπυρώσεις της φωτιάς γύρω από την Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κυριότερη αναζωπύρωση σημειώθηκε πίσω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αλλά επιχείρησαν άμεσα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά οχήματα».

    Παράλληλα, τόνισε ότι «το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθούν οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διανοιχθεί».

    Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «από νωρίς σήμερα το πρωί έχει ενισχυθεί η ένταση των ανέμων, αν και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις κάτι τέτοιο αναμενόταν να συμβεί μετά τις 10:00 το πρωί».

    Συγκεκριμένα πέντε εναέρια μέσα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας στην Αρχαία Ολυμπία, δίνοντας, μαζί με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τη μάχη για να μην φθάσει η φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 174 πυροσβέστες με 52 οχήματα και εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και η ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

    Ακόμη, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

    Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

    Τα μεσάνυχτα σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες βρέθηκαν στα 500 μέτρα από το μουσείο, ωστόσο, η φωτιά δεν επεκτάθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιουργήθηκαν στην περιοχή αντιπυρικές ζώνες, ενώ πλέον οι δυνάμεις έχουν διαταχθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η φωτιά να πλησιάσει εκ νέου τον αρχαιολογικό χώρο.

    Ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού και στη Μέλπεια

    Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Στην περιοχή επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

    Παράλληλα, στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    Σύσκεψη για τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων

    Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει στις 11:30 σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.

    Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

    Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης.

    Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιά στην Εύβοια: Εκκενώθηκαν τα χωριά Αμέλαντες, Κεραμειά, Κεχριές – Πάνω από 150 σπίτια κάηκαν στις Ροβιές

    Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες των πυρκαγιών ετοιμάζουν οι τράπεζες – Τι θα αφορούν, όλες οι πληροφορίες

    ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σχεδόν όλη τη χώρα την Πέμπτη



    ΣΧΟΛΙΑ