• Τράπεζες

    Μέτρα στήριξης για τους πληγέντες των πυρκαγιών ετοιμάζουν οι τράπεζες – Τι θα αφορούν, όλες οι πληροφορίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Δέσμη μέτρων για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα οι τράπεζες. Μέτρα που θα αφορούν την αναστολή καταβολής δόσεων –για κάθε είδους οφειλές-, το «πάγωμα» των ένδικων μέτρων (διαταγές πληρωμής, πλειστηριασμοί), και χορήγηση χαμηλότοκων δανείων μεγάλης διάρκειας.

    Για το θέμα συνεδρίασε χθες η αρμόδια Επιτροπή της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και σύμφωνα με ανακοίνωση της,  «οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, όπως έπραξαν και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν και σε ευθυγράμμιση με την Πολιτεία, θα σταθούν με κάθε πρόσφορο μέσο στο πλευρό των πληγέντων με μέτρα που θα ανακοινώσει κάθε τράπεζα χωριστά».

    Η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα έχει βρεθεί σε ένα κλοιό πυρκαγιών με φωτιές στην Βαρυμπόμπη, στην Βόρεια  Ευβοια με το χωριό Ροβιές να έχει καεί ολοσχερώς,  στην Ηλεία με τη φωτιά να απειλεί την Αρχαία Ολυμπία-, την Αχαΐα, τη Μεσσηνία, τη Ρόδο. Χωριά έχουν παραδοθεί στις φλόγες, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη, εκατοντάδες είναι οι πολίτες που έμειναν ανέστιοι και έχασαν περιουσίες.

    Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες και οι  διοικήσεις των τραπεζών αναμένεται άμεσα να ανακοινώσουν σειρά μέτρων για την στήριξη των πληγέντων -νοικοκυριών και των επιχειρηματιών- από τις πυρκαγιές.

    Θα προβλέπεται μεταξύ των άλλων:

    -Η αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και κάθε είδους δάνεια -στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.-, για τουλάχιστον 6 μήνες.

    -Θα προσφέρουν επισκευαστικά δάνεια, με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια  αποπληρωμής προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στα  σπίτια και στην επαγγελματική στέγη  των πληγέντων.

     Παράλληλα μέριμνα θα ληφθεί και για τις περιπτώσεις εκείνων των πληγέντων που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Σε προηγούμενες περιπτώσεις καταστροφών οι τράπεζες είχαν αποφασίσει: Την   αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια  για διάστημα 6 μηνών. Και είχαν «παγωσει» κάθε διαδικασία πλειστηριασμού επίσης για διάστημα  έξι μηνών.

    Διευθέτηση θα υπάρξει και για τους εκδότες επιταγών, καθώς εκτιμάται ότι η αναγγελία στον Τειρεσία των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές θα επιμηκυνθεί κατά ένα εξάμηνο.

    Τα μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα ως πυρόπληκτοι και  γενικά ζημιωθέντες, από τις αρμόδιες Αρχές.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί ο Βασίλης Ψάλτης αποφάσισε να ασχοληθεί με την Alpha Αστικά Ακίνητα
    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο
    Alpha Bank: Ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ το άμεσος κέρδος από τη συμφωνία με τη Nexi

     



    ΣΧΟΛΙΑ