• Κοινωνία

    Φωτιά στον Υμηττό: Κανένα ενεργό μέτωπο, πού επικεντρώνονται οι έρευνες

    • NewsRoom

    Φωτιά στον Υμηττό


    Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά στον Υμηττό, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν φαίνεται να συντρέχει ανησυχία για το δάσος της Καισαριανής.

    Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 3:18 τα ξημερώματα, οπότε και εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού στην Παιανία, στην οδό Σερρών, φτάνοντας μέχρι και την κορυφογραμμή του βουνού προς Καισαριανή.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, αυτήν την ώρα, δεν υπάρχει στην περιοχή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς.

    Ωστόσο, οι πυροσβέστες εκτιμούν πως είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουν για έλεγχο, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

    Η ανησυχία παραμένει, καθώς η ημέρα χαρακτηρίζεται από έντονους ανέμους, οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν, βοηθώντας το έργο των εναέριων μέσων, αλλά λίγο πριν από τις 8:30 ενισχύθηκαν και πάλι.

    Φωτιά στον Υμηττό

    Παρ’ όλα, αυτά, εκφράζονται βάσιμοι ισχυρισμοί ότι η πυρκαγιά πρόκειται να τεθεί άμεσα σε έλεγχο.

    Η φωτιά στον Υμηττό πρόλαβε να φτάσει στις κεραίες, όπου προξένησε μικρές ζημιές σε υλικά έξω από το χώρο.

    Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Παιανίας, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε ένα σπίτι και εξωτερικές σε άλλα τρία.

    Οι κάτοικοι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν, καθώς απομακρύνθηκαν έγκαιρα, με την συνδρομή της Αστυνομίας.

    Κάτοικος της περιοχής της Παιανίας έκανε λόγο για μια έκρηξη που ακούστηκε ακριβώς πριν ξεσπάσει στο σημείο η πυρκαγιά.

    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κάτοικος ανέφερε ότι, περίπου στις 3:15, ακούστηκε μία έκρηξη από τη χαράδρα, όπου βρίσκονται σκουπίδια, ενώ στη συνέχεια ξέσπασε η φωτιά.

    Ο ίδιος, μάλιστα τόνισε πως, με τον αέρα και τα μποφόρ που επικρατούσαν εκείνη την ώρα στο σημείο, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Παράλληλα, ο κάτοικος ανέφερε ότι, σε επικοινωνία που είχε με άλλους κατοίκους της περιοχής, έγινε γνωστό πως 5 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά.

    Σημειώνεται ότι για τα αίτια της πυρκαγιάς, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζονται, μεταξύ άλλων, καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες.

    Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

    Σε δηλώσεις για την πυρκαγιά στον Υμηττό προχώρησε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

    «Ήταν μία δύσκολη νύχτα, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη» δήλωσε νωρίς το πρωί στον ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συμπληρώνοντας ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει «ενημέρωση για ζημιές, είμαστε κοντά στο να μπορέσουμε να αναγγείλουμε ότι η φωτιά περιορίστηκε εξολοκλήρου». Την ίδια ώρα ωστόσο, δημοσιεύονταν οι πληροφορίες για ζημιές σε 4 κατοικίες.

    Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από πλευράς του, χαρακτήρισε «ακαριαία» την κινητοποίηση των αρχών στη φωτιά που μαίνεται στον Υμηττό.

    «Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, που μετέβη, μάλιστα, αυτοπροσώπως στο μέτωπο της φωτιάς στον Υμηττό.

    «Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα. Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι. Ενεργοποιήσαμε πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων», είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε: «Ήταν υποδειγματική η κινητοποίηση. Είναι σε ύφεση τα μέτωπα. Έχουμε όμως ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε».

    Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε στην Παιανία και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή της Καισαριανής. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν τεράστια και στο σημείο βρέθηκαν 141 πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα.

    Εν τω μεταξύ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ