• Κοινωνία

    Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώνονται οικισμοί – Απειλείται το Καπανδρίτι

    Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώνονται οικισμοί - Απειλείται το Καπανδρίτι

    Πηγή: kefaloniapress


    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην Κεφαλονιά, όπου καίει η πυρκαγιά, απειλώντας πλέον οικισμούς.

    Μάλιστα, εξαιτίας της επικίνδυνης φωτιάς, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στην περιοχή Καπανδρίτι.

    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα inkefalonia, η εικόνα της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στον Ελειό είναι εξαιρετικά σοβαρή.

    Αναλυτικότερα, υπάρχουν δύο μέτωπα, ένα στην Αγία Ειρήνη και ένα στο Καπανδρίτι, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολο να περιοριστούν.

    Ειδικά για το Καπανδρίτι, η κατάσταση είναι σοβαρότερη, καθώς η φωτιά έχει πλησιάσει τον οικισμό και βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια για να μη φτάσουν οι φλόγες τα σπίτια.

    Σε φωτογραφίες, που δημοσιεύει το kefaloniapress, φαίνονται οι φλόγες να έχουν πλησιάσει τις αυλές των σπιτιών στο Καπανδρίτι.

    Πηγή: kefaloniapress

    Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας», ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

    Συγκεκριμένα, η απόφαση του δημάρχου Αργοστολίου για την εκκένωση της περιοχής αναφέρει τα εξής:

    «Έχοντας υπόψη:

    Τις διατάξεις του άρθρου 58 και την παρ.1 του άρθρου 282, του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».

    Τις διατάξεις των άρθρων 1 και 13 του Ν. 3013/02 «Περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ102, Α΄)

    Την αριθ. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 B’ / 10-04-2003) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα: Έγκριση του από 7-4-03 Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

    Το αριθ. 3515/28-6-2013 3η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης».

    Το αριθ 2934/06-05-2015 (ΑΔΑ:6ΛΗ8465ΦΘΕ-ΝΜΙ) έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με θέμα: “Κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών”.

    Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους προστασίας από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών, του Δήμου Αργοστολίου όπως μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί και ισχύει.

    Την προφορική εισήγηση του Επικεφαλής Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Έργου κ. Ψαρρού Κωνσταντίνου για την ανάγκη υλοποίησης της Ο.Α.Π., στην περιοχή Καπανδρίτι

    Αποφασίζουμε την οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτήν από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς».

    Κράτσα: Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό

    Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι όλες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες, ενώ ανέφερε, σε ότι αφορά τα πτητικά μέσα πως «ειδοποίησαν ότι τα πρώτα μέσα που ξεκίνησαν είχαν κάποια βλάβη, ελπίζουμε έως το βράδυ να μπορέσουν τα εναέρια μέσα να κάνουν αυτό που όλοι ελπίζουμε».

    «Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα», είπε η Ρόδη Κράτσα, λέγοντας ακόμη ότι έχουν εκκενωθεί δύο χωριά στην Κεφαλονιά.

    Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κατέληξε λέγοντας ότι «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την φωτιά, καθώς επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ».

    Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

    Σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική τονίζει ότι ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που δρουν στο σημείο. Πλέον, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων, 8 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 2 ερπυστριοφόρα.

    Επίσης, ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν από Πάτρα και Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

    Ποια πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης καταργούνται από σήμερα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ