• Κοινωνία

    Φωτιά στην Αττική: Προς τον Άγιο Στέφανο το πύρινο μέτωπο – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

    • NewsRoom

    Εθελοντές επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Κρυονέρι, την Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021. Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Βιβλική είναι η καταστροφή στη βόρεια Εύβοια, εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι και η προοπτική εξέλιξής τους προκαλεί εφιάλτη στους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με τη μεγάλη φωτιά να κατακαίει πολλές περιοχές.

    Αυτή την ώρα, μία μεγάλη εστία κατευθύνεται προς τον Άγιο Στέφανο.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, το 112 έστειλε νέο μήνυμα στους κατοίκους του Αγίου Στεφάνου, του Πευκόφυτο και των Ποντίων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προς Αθήνα μέσω των λεωφόρων Θησέως και Κηφισίας.

    «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς #Πευκόφυτο, #Ποντίων, #Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς #Αθήνα μέσω #Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Το μέτωπο της φωτιάς στην Αττική κινείται με μεγάλη δύναμη ανατολικά της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

    Από Καπανδρίτι και Μαλακάσα, οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς Λίμνη Μαραθώνα και Άγιο Στέφανο. Η φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση γύρω από την περιοχή πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις, την ώρα που οι άνεμοι ολοένα και δυναμώνουν.

    Μάλιστα, ήδη από τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στην περιοχή.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

    «Στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε ως χώρα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την Τρίτη 3 Αυγούστου σε πλήρη συντονισμό με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Πυροσβεστική, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εκκένωση δομών, όπως Γηροκομείων και Μονάδων Φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

    Σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου, ξεκίνησε στις 3:00 τα ξημερώματα προληπτική εκκένωση του Γηροκομείου Νέα Θάλπη στον Άγιο Στέφανο. Οι σαράντα δύο κατάκοιτοι από τους ενενήντα επτά συνολικά ωφελούμενους, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, στα νοσοκομεία Παμμακάριστος, ΕΛΠΙΣ και Αγ. Ελένη ενώ οι υπόλοιποι περιπατητικοί ωφελούμενοι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία και τις οικογένειές τους.

    Την Τρίτη 3 Αυγούστου είχε επιχειρησιακά οργανωθεί εκκένωση του Γηροκομείου «ΕΠΑΥΛΙΣ» στις Αχαρνές, η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί.

    Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, «κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Είμαστε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και παρεμβαίνουμε για να διασφαλίσουμε τη ζωή και την υγεία όλων των συνανθρώπων μας και δη όσων δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους – των ηλικιωμένων και πλέον ευάλωτων».



    ΣΧΟΛΙΑ