• Κοινωνία

    Folli Follie: Στα χέρια των δικαστών η τύχη των Κουτσολιούτσων – Η εισαγγελική πρόταση και οι ποινές για τα αδικήματα

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται πλέον να αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων για το σκάνδαλο της Folli Follie, έχοντας ακούσει την πρόταση της εισαγγελέως, Αικατερίνης Ρούμπη.

    Μια πρόταση η οποία πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι δεσμευτική για τους δικαστές. Βεβαίως και θα αξιολογηθεί η εισήγηση και το σκεπτικό της εισαγγελέως, όπως και οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής και της υπεράσπισης. Ομως, οι δικαστές πρωτίστως θα κάνουν την αποτίμησή τους για το αποδεικτικό υλικό αυτής της υπόθεσης και θα καταλήξουν στην απόφαση, εντός του Ιουνίου. Και θα μάθουμε βεβαίως και για την τύχη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες η πρόταση της εισαγγελέως για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό, ήταν αθωωτική για τον κατηγορούμενο Ηλία Μίχο και για τα βασικά αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας.

    Το δικαστήριο εντέλει έκρινε ένοχο τον Μίχο για όλες τις κατηγορίες, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση.

    Ετσι, λοιπόν, η επόμενη συνεδρίαση για τη Folli Follie θα γίνει στις 29 Μαίου ενώ έχουν οριστεί δικάσιμες στις 5 κι 6 Ιουνίου, όπως και μετά τις Ευρωεκλογές, οπότε ενδεχομένως τότε να αναμένουμε την τελική ετυμηγορία.

    Η πρόταση της εισαγγελέως ενδεχομένως να ξάφνιασε πολλούς, κυρίως ως προς τη θέση της για την απαλλαγή των βασικών κατηγορούμενων για την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και για απάτη. Διότι αν οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν τελικά (παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως) τότε οι ποινές θα είναι βαρύτατες.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, τόσο οι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου, όσο και όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, είναι αθώοι για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

    Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή της Καίτης Κουτσολιούτσου κι έξι συνεργατών της οικογένειας, αλλά πρότεινε την καταδίκη του ιδρυτή της Folli Follie καθώς και του γιου του, για άλλα κακουργήματα.

    Για τον Δ. Κουτσολιούτσο ζητείται η καταδίκη του για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, για χειραγώγηση αγοράς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, όχι όμως κατ’ επάγγελμα και όχι για όλα τα ποσά που αναφέρονται στο κατηγορητήριο όπως περιγραφόταν στο κατηγορητήριο, κάτι που ελαφραίνει τις ποινές.

    Για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προτείνεται, επίσης, η ενοχή του για χειραγώγηση αγοράς και νομιμοποίηση εσόδων, επίσης όχι κατ’ επάγγελμα.

    Για τον Ιωάννη Μπεγιέτη, κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στην Ασία, ζητείται η ενοχή του για πλαστογραφία και συνεργεία σε χειραγώγηση αγοράς ενώ για την στενή συνεργάτιδα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Ειρήνη Νιώτη, προτάθηκε να κηρυχθεί ενοχή για συνέργεια στη χειραγώγησης αγοράς και στο «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

    Το σκεπτικό της εισήγησης της εισαγγελέως για την απαλλαγή από την εγκληματική οργάνωση είχε να κάνει με το γεγονός ότι, όπως είπε η κ. Ρούμπη, οι πράξεις είχαν να κάνουν με την υποστήριξη της εταιρείας στοχεύοντας στην οικονομική της ισχύ.

    Κατά τα λοιπά, από την εισήγηση της εισαγγελέως βλέπουμε ότι το μεγαλύτερο βάρος του σκανδάλου της Folli Follie το επωμίζεται ο 82χρονος ιδρυτής του ομίλου.

    Από όλη την ακροαματική διαδικασία και το αποδεικτικό υλικό αλλά και με βάση το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, φάνηκε ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, φέρει το μεγαλύτερο βάρος του σκανδάλου καθώς γνώριζε όλα τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, και στην Ελλάδα και στην Ασία, και λόγω του συγκεντρωτικού του χαρακτήρα ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο του ομίλου.

    Χωρίς την κατηγορία της πλαστογραφίας είναι η πρόταση για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, διότι όπως ειπώθηκε παρ’ όλο που γνώριζε για την ύπαρξη της ωραιοποίησης, δεν είναι σίγουρο ότι ο ίδιος προχώρησε στην πλαστογραφία γιατί αρκούσε η υπογραφή του πατέρα του, Δ. Κουτσολιούτσου, γεγονός που οδήγησε την εισαγγελέα στην πεποίθηση ότι δεν σημαίνει πως ο Τ. Κουτσολιούτσος συμμετείχε ενεργά.

    Οι ποινές που προβλέπονται

    Αναφορικά με τις ποινές για τις κατηγορίες που εισηγείται η εισαγγελέας την ενοχή των κατηγορουμένων τονίζεται ότι:

    Το αδίκημα της πλαστογραφίας με βάση τον Ποινικό Κώδικα του 2019, στη βασική της μορφή τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 έτη και χρηματική ποινή.

    Αν ο δράστης όμως των παραπάνω αδικημάτων είχε ως σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον ή σκόπευε να βλάψει άλλον, τιμωρείται:

    α) εάν το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή,

    β) εάν το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

    Τέλος, αν οι πράξεις των παρ. 1 και 2 στρέφονται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού Δημοσίου, των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και το συνολικό περιουσιακό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει συνολικά τις 120.000 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

    Για την χειραγώγηση της αγοράς η καταδίκη είναι έως τα 10 έτη αν: α) η μέση ημερήσια αξία των παρανόμων συναλλαγών υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ή β) η ημερήσια αξία των παράνομων συναλλαγών υπερβαίνει για συγκεκριμένη ημέρα το ποσό των 150.000 ευρώ.

    Επιβάλλεται δε, κάθειρξη μέχρι 10 ετών αν: α) η συνολική αξία των παρανόμων συναλλαγών υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, β) η μέση ημερήσια αξία των παρανόμων συναλλαγών υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και γ) το περιουσιακό όφελος που πράγματι επήλθε ή η ζημία που πράγματι αποφεύχθηκε υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ.

    Για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα:

    Στο αρ. 39 του ν. 4557/2018 προβλέπονται οι ποινικές κυρώσεις που απειλούνται κατά των δραστών τέλεσης του αδικήματος της νομιμοποίησης. Ειδικότερα στο αρ. 39 παρ. 1α του νόμου διατυπώνεται γενική ρήτρα κατά την οποία ο δράστης πράξεων νομιμοποίησης τιμωρείται, κατ’ αρχήν, με κακουργηματικές ποινές (κάθειρξη έως 8 ετών και χρηματική ποινή).

    Με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο δράστης νομιμοποίησης αν α) το παράνομο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει τις 120.000 €, β) αν τελείται από υπόχρεα προς αναφορά ύποπτων συναλλαγών πρόσωπα κατά την άσκηση της δραστηριότητάς τους καθώς και γ) αν η παράνομη περιουσία προέρχεται από ειδικώς αναφερόμενα στο νόμο κακουργήματα (ενδεικτικά αναφέρονται: εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατική οργάνωση, εμπορία ναρκωτικών, ληστεία κ.ο.κ). Με κάθειρξη (δηλαδή στερητική της ελευθερίας ποινή από 5 – 15 έτη) και με χρηματική ποινή τιμωρείται, δε, όποιος τελεί πράξη νομιμοποίησης κατ’ επάγγελμα ή ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Άγρια κόντρα Χατζηδάκη – Πιτσιλή με τους φοροτεχνικούς για τις φορολογικές δηλώσεις 
    Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση – Βύρων Βασιλειάδης: Ανακοινώνουν την από κοινού επένδυση τους στην Givelink
    Μητσοτάκης: Στα λόγια κάποιοι είναι πολεμοχαρείς Τουρκοφάγοι μπας και τσιμπήσουν καμία ψήφο – Η αποχή ο κίνδυνος για τις ευρωεκλογές
     



    ΣΧΟΛΙΑ