• Κοινωνία

    Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού: Ξεκαρδιστικό βίντεο με τα «μαργαριτάρια» του ελληνικού κινηματογράφου

    • NewsRoom


    Το κανάλι της finos film ανήρτησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναλφαβητισμού ένα απολαυστικό βίντεο το οποίο περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα «μαργαριτάρια» του ελληνικού κινηματογράφου.

    Άλλωστε όπως σημειώνει η Finos Film στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση:

    «Τον καιρό που γυρίζονταν οι ταινίες του Φίνου, τα λεκτικά παραπτώματα ήταν πολύ συνηθισμένα, ειδικά στην επαρχία. Έτσι, γεννήθηκαν μοναδικές ατάκες στα σενάρια των ταινιών. Και φυσικά, όσο πιο καλλιεργημένος ήταν ο ηθοποιός, τόσο καλύτερα έπαιζε τον αμόρφωτο…»

    Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

    Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965 και αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού, με βασικό στόχο όλα τα παιδιά του κόσμου να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με την «Αναφορά Παγκόσμιας Παρατήρησης για την Εκπαίδευση για όλους -2006», η Νότια και η Δυτική Ασία έχουν το χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αλφαβητισμού (58.6%) και ακολουθούνται από την Υποσαχάρια Αφρική (59.7%) και τα αραβικά κράτη (62.7%).

    Οι χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού είναι η Μπουρκίνα Φάσο (12.8%), ο Νίγηρας (14.4%) και το Μαλί (19%).

    Η αναφορά δείχνει μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στον αναλφαβητισμό και τις χώρες με οξύ πρόβλημα φτώχειας, καθώς και τον αναλφαβητισμό και τις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης-Τσίπρας: Θα παραστούν στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη
    Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινητικός αποχαιρετισμός στην Μητρόπολη
    Η λαϊκή τέχνη στις ταβέρνες της Πλάκας, νεώτερο μνημείο

     



    ΣΧΟΛΙΑ