• Κοινωνία

    Ευγενία Τζαννίνη (Pastra Cretonaxiosa): Όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά ακριτικών νησιών

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με τα ιδρυτικά μέλη της «Pastra Cretonaxiosa». Αριστερά του κ. Παυλόπουλου , η δικηγόρος κ. Ευγενία Τζαννίνη


    «Έβλεπα τις δυσκολίες ενός παιδιού να φύγει από το νησί και να πάει να σπουδάσει. Άριστους μαθητές να μην μπορούν να ξεφύγουν…». Μιλά η κ. Ευγενία Τζαννίνη, δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος της «Pastra Cretonaxiosa», μίας οκταμελούς ομάδας που διασχίζει τις θάλασσες, για να βοηθήσει το έργο της ΕΛΕΠΑΠ, αλλά και για να  εξασφαλίζει υποτροφίες σε μαθητές ακριτικών νησιών. Προ ημερών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνεχάρη τα μέλη της κολυμβητικής ομάδας –που πρώτη διέσχισε το στενό της Μάγχης- για την προσφορά τους και έκανε λόγο για «διάπλου ζωής»…. Χαρακτηριστικά  της «Pastra Cretonaxiosa» είναι η προσφορά και η αλληλεγγύη. Και είναι η πρώτη φορά που μια αθλητική ομάδα αγωνίζεται για να εξασφαλίσει χορηγίες σε άριστους μαθητές.

     

    Πώς όμως ξεκίνησε το ταξίδι;

    Οπως λέει στο mononews.gr η Ευγενία, τον Σεπτέμβριο του 2013 μαζί τον Βαγγέλη Ζουρμπάκη και τον  Βασίλη Μαρούλη αποφάσισαν να κολυμπήσουν στον πρώτο τους αγώνα του Spetses Marathon. Στην παρέα των τριών φίλων προστέθηκε λίγο αργότερα ο Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής τους.

    Ήταν πια ομάδα και  βαφτίστηκε “Pastra Cretonaxiosa” για να έχει “διαβατήριο” όταν αποφάσισε τον διάπλου του Βοσπόρου τον Ιούλιο του 2015. Στη συνέχεια η ομάδα μεγάλωσε, καθώς προσκάλεσε στο ταξίδι της τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Έλλη Φλέγγα, τον Θοδωρή Ζουμπουλάκη και τον Αποστόλη Τσαγκαράκη.

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με τα ιδρυτικά μέλη της «Pastra Cretonaxiosa». Αριστερά του κ. Παυλόπουλου , η δικηγόρος κ. Ευγενία Τζαννίνη

    Και έτσι, το 2016, η Pastra Cretonaxiosa ήταν η πρώτη ομάδα που πέρασε το στενό της Μάγχης με χρόνο 12 ώρες και 12 λεπτά.

    Στόχος της ομάδας σήμερα είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες υποτροφίες σε παιδιά ακριτικών νησιών.

    Οπως λέει στο mononews.gr η κ. Τζαννίνη, πέρυσι έδωσαν την πρώτη υποτροφία και φέτος έχουν εξασφαλίσει χορηγίες που θα καλύψουν ακόμη έξι υποτροφίες.

    Κάθε υποτροφία είναι ύψους 6.000 ευρώ το χρόνο, ποσό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ακρίτες μαθητές, που πολύ συχνά εγκαταλείπουν το όνειρο των σπουδών γιατί δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι.

    Τον Μάρτιο του 2018 η ομάδα κολύμπησε την απόσταση Θύμαινα-Φούρνοι. Σ’ αυτόν τον διάπλου «γεννήθηκε» η ιδέα για τις «θάλασσες της Αριστείας» και τις υποτροφίες. Πρόκειται για την ΑΜΚΕ «ExcellenSeas» με την οποία «τρέχει» η δράση των υποτροφιών.

    Η δικηγόρος Ευγενία Τζαννίνη

    «Σας συγχαίρω για τη διάσταση που έχετε δώσει τελευταία στην όλη σας προσπάθεια και η οποία αφορά το μέλλον νέων ανθρώπων, την προσπάθεια νέων ανθρώπων και σε ορισμένες, ιδίως, περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από στήριξη. Και μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι και εκείνοι από την πλευρά τους αναζητούν το δικό τους μέλλον μέσα από έναν αντίστοιχο “διάπλου”. Έναν “διάπλου” ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, στην συνάντηση που είχε με την ομάδα στο προεδρικό Μέγαρο στις 2 Ιανουαρίου 2019.

     

    «Ψυχή» της ομάδας είναι η Ευγενία Τζαννίνη. Δικηγόρος, γιατί όπως λέει η ίδια «λατρεύει» τη νομική επιστήμη, όπως «λατρεύει» να κολυμπά σε ανοικτές θάλασσες.

    Ο λόγος της θυμίζει κυματισμό, το «ευ» τη διακρίνει.

    Γεννήθηκε στη Σπάρτη και μεγάλωσε στη Νάξο. Το απέραντο γαλάζιο μπροστά της, το αρχιπέλαγος με την ιστορία αποτυπωμένη στο ανάγλυφο των νησιών του και την Πορτάρα να σηματοδοτεί την έξοδο στην ανοικτή θάλασσα… Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

    Η Ευγενία  ήταν μόλις 13 χρονών όταν αποφάσισε να  κολυμπήσει ως τον φάρο του λιμανιού της Νάξου. Πρώτη φορά το επιχειρούσε γυναίκα. Τα κατάφερε ακολουθώντας έναν από τους πιο δεινούς κολυμβητές της Νάξου, τον Γιάννη Μαργαρίτη, και με τις οδηγίες του Γιάννη Ξενάκη κολύμπησε τη διαδρομή στο Βίντσι έως το φάρο. Τα πρώτα 400 μέτρα κολύμβησης σε ανοικτή θάλασσα…

    Τα μέλη της ομάδας Pastra Cretonaxiosa

    «Δεν φοβήθηκα. Είχα τη παρέα μου που περπατούσε στα βράχια από πάνω μου. Αντίθετα, θα έλεγα ότι λάτρεψα από εκείνη τη στιγμή τη θάλασσα. Και δεν έπαψα να ζητάω όλο και περισσότερες προκλήσεις. Το 2013 μαζί με τον Ζουρμπάκη και τον Μαρούλη πήραμε μέρος στον μαραθώνιο των Σπετσών. Παλιοί φίλοι γίναμε ομάδα… Και μετά ήρθε ο Βόσπορος και η Μάγχη. Κάθε φορά κάτι μεγαλύτερο. Η πρόκληση του Βοσπόρου πριν από έναν χρόνο ήταν μεγάλη. Το γεγονός ότι θα κολυμπούσαμε με θέα την Αγία Σοφία μας γέμισε με προσμονή. Οι δυσκολίες της εποχής νικήθηκαν και χάρη σε ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και τους ευχαριστούμε φτάσαμε στην Κωνσταντινούπολη και πήραμε μέρος στο πέρασμα από την ευρωπαϊκή στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Τρομερή εμπειρία… Και μετά ήρθε η… Μάγχη» έχει πει η κ. Τζαννίνη μιλώντας σε μέσο ενημέρωσης της Νάξου.

    Οσο για το όνομα, Pastra Cretonaxiosa, η κ. Τζαννίνη εξηγεί πως  έχει σχέση με μία ιδιαίτερη στιγμή της ομάδας, αφού πριν  από κάθε αγώνα «είχαμε δείπνο με μακαρονάδα Καπριτσιόζα». Θέλαμε ένα όνομα που να περιλαμβάνει όλη την παρέα. Τη  Νάξο, τα παιδιά από την Κρήτη και τον  προπονητής μας, ο Σωτήρης Πάστρας. «Pastra» από τον προπονητή και τη μακαρονάδα ενώ Κρήτη και Νάξος σε μία σύνθεση με ολίγη από Καπριτσιόζα και έχουμε το Past(r)a Cretonaxiosa…

    «Η ανοικτή θάλασσα θέλει ψυχή για να αντιμετωπίσεις το άγνωστο…», λέει η κ. Τζαννίνη και βάζει νέα στοιχήματα μαζί με τους υπόλοιπους 7 της «Pastra Cretonaxiosa» για ακόμα περισσότερες διαδρομές… Ίσως και το πέρασμα Νάξος-Δήλος.

    Οπως είπε και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το όραμά μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά των ακριτικών νησιών, να φτιάξουμε μια οικογένεια υποτρόφων που με τη σειρά τους θα βοηθούν πάλι αυτούς τους τόπους.

    Και θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα  να επεκτείνουμε τους τόπους όπου θα δίνονται οι υποτροφίες. Τώρα λοιπόν έχουμε πιάσει τα ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Θα θέλαμε να επεκταθούμε και σε χωριά της ακριτικής Ελλάδας. Βρήκαμε δίπλα μας αρκετούς οι οποίοι βοήθησαν.

    Ήδη έχουμε εξασφαλίσει επτά υποτροφίες. Ήδη σπουδάζει Γεωπολιτική της Τεχνολογίας η Ζωή Τσομπανέλη, με τη δική μας στήριξη. Είναι η μοναδική απόφοιτος του Άη Στράτη, η οποία τελείωσε φέτος και τη στηρίζουμε και του χρόνου θα δώσουμε άλλες έξι υποτροφίες…

    Θα θέλαμε τα παιδιά που θα πάρουν τις υποτροφίες να είναι πραγματικά οι άριστοι σε  ήθος, στα μαθήματα αλλά και αυτοί οι οποίοι πραγματικά αξίζουν να σπουδάσουν με τη δική μας τη βοήθεια. Αυτό είναι το όραμά μας…».



    ΣΧΟΛΙΑ