• Κοινωνία

    Eurostat: 1 στους 2 Έλληνες δεν έχει χρήματα για διακοπές

    tourismos


    Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές για μια εβδομάδα και πάνω μέσα στο χρόνο, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα της Eurostat.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2018, το 51% των Ελλήνων δεν ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει οικονομικά, ώστε να καλύψει τα απαιτούμενα έξοδα για μια εβδομάδα διακοπών.

    Θετικό στοιχείο αποτελεί ότι τα δείγματα της φετινής χρονιάς, έως τώρα, μαρτυρούν άνοδο της κίνησης του εσωτερικού τουρισμού, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται ότι, την τελευταία εβδομάδα, το λιμάνι του Πειραιά εμφανίζει πληρότητα πάνω από 90% στα δρομολόγιά του.

    Στον αναλυτικό πίνακα της Eurostat, που αποτυπώνει τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν οικονομική ανέχεια αναφορικά με τις διακοπές, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 51%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 51,3% και στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ρουμανία, με ποσοστό 58,9%.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι, ίδιο ποσοστό με την Ελλάδα έχει και η Κύπρος, με τον μέσο όρο να πλησιάζει μόλις στο 28,3%, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη διαφορά που εμφανίζει η χώρα μας με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά σε ανθρώπους που είναι από 16 ετών και πάνω. Το 28.3% σε όλη την Ευρώπη κρίνεται ως ενθαρρυντικό, καθώς το συγκεκριμένο ποσοστό είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με το 2013, οπότε και ήταν στο 39.5%.

    Οι χώρες με τις καλύτερες «επιδόσεις»

    Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη το έχει η Σουηδία,που αποτελεί τη μοναδική χώρα, που είναι σε μονοψήφιο αριθμό (9,7%). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (10,9%), η Δανία (12,2%), η Αυστρία (12,4%) και η Φινλανδία (13,3%).

    Τέλος, σημειώνεται ότι, βάσει των στοιχείων, η χώρα μας είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που έχει αυξήσει αυτά τα ποσοστά την τελευταία πενταετία, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζουν είτε μείωση ή, τουλάχιστον, σταθερότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ