• Κοινωνία

    Έρχονται αλλαγές στον στρατό: Αύξηση θητείας και προσλήψεις στην ατζέντα των συζητήσεων

    • NewsRoom


    Αλλαγές στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση, καθώς προγραμματίζει προσλήψεις, αλλά και αύξηση του χρόνου της υποχρεωτικής θητείας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η νέα κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το δημοσίευμα επικαλείται σχέδιο του Πενταγώνου και υποστηρίζει ότι οι 1.200 θα προσληφθούν στον Στρατό Ξηράς ως εξής:

    -400 στις Ειδικές Δυνάμεις,
    -400 για τεχνικές θέσεις,
    -400 σε στρατιωτικά νοσοκομεία και
    -800 θα απορροφηθούν σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία.

    Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στο σχέδιο αλλαγής της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση της υποχρεωτικής θητείας των ανδρών. Οι αλλαγές στη θητεία προβλέπουν την εξίσωση της θητείας σε όλους τους κλάδους, αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό. Επομένως, εκείνο που θα εφαρμοστεί είναι η αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον στρατό Ξηράς.

    Ταυτόχρονα, προβλέπεται να εφαρμοστεί υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυπότακτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση της θητείας δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να διεξαχθεί, σε πρώτη φάση, σχετική συζήτηση και αργότερα, ενδεχομένως από το νέο έτος να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ