• Κοινωνία

    Επεισοδιακή υποδοχή των προτάσεων Γαβρόγλου από τους εκπαιδευτικούς (video)

    • NewsRoom

    Εκπαιδευτικοί παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018. Καθηγητές και δάσκαλοι δηλώνουν ότι το νέο σύστημα διορισμών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζεται το πτυχίο τους και παράλληλα τους «αναγκάζει σε περαιτέρω τίτλους σπουδών και κατά συνέπεια σε επιπλέον έξοδα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ


    Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο τρόπο διορισμού τους.  Οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο, αλλά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις.

    Η αντιπαράθεση μεταξύ εκπαιδευτικών και του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ξεκίνησε μετά την έγκριση που πήρε το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού και εισαγωγή νέου συστήματος μοριοδότησης με τα εξής κριτήρια: ανώτατο όριο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών ορίστηκαν οι 120 μήνες, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια

    Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Γαβρόγλου θα έχει σήμερα συνάντηση με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ στη Βουλή, για να τους ανακοινώσει το σχέδιο του νέου συστήματος διορισμού. Ωστόσο, η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ υποστηρίζουν ότι «η συνάντηση της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο υπουργείο Παιδείας υπό την δυναμική αντίδραση του κλάδου».

    Δείτε το Video με τα επεισόδια:

    Νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Τα πνεύματα είχαν αρχίσει ήδη να οξύνονται, μετά τις δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου για την εκ θεμελίων αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από το 2020, θα περιλαμβάνει την εισαγωγή σε ΑΕΙ χαμηλής ζήτησης χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.

    Αναλυτικά,  πανελλαδικές εξετάσεις θα δίνουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι, οι σχολές πλέον θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την απήχηση που έχουν στους υποψήφιους. Ο διαχωρισμός των σχολών θα γίνεται στο μηχανογραφικό με διαφορετικό χρωματικό προσδιορισμό. «Πράσινες» θα είναι οι σχολές με την λιγότερη ζήτηση, ενώ «κόκκινες» αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

    Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Ξηλώνουν» τον γραπτό διαγωνισμό για το διορισμό εκπαιδευτικών – Οι «κόκκινες» και οι «πράσινες» σχολές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Υπουργείο Παιδείας: «Η κ. Κεραμέως δεν έχει καταλάβει τα σημαντικά σημεία της μεταρρύθμισης στο Λύκειο»



    ΣΧΟΛΙΑ