• Κοινωνία

    Επεισόδια Νέας Σμύρνης: Στην φυλακή θα παραμείνει ο βασικός ύποπτος της επίθεσης κατά του αστυνομικού

    Τραυματίας αστυνομικός κείτεται στο έδαφος μετά από επίθεση που δέχθηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας που έγιναν κατά την διάρκειας συγκέντρωσης στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης Τρίτη 9 Μαρτίου 2021. (ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/Παναγιώτου Ορέστης)


    Στη φυλακή θα παραμείνει ο βασικός κατηγορούμενος για την άγρια επίθεση στον αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη. Η ανακρίτρια απέρριψε την προσφυγή κατά του εντάλματος προφυλάκισης του, κρίνοντας ότι δεν επαρκή το βίντεο που ο ίδιος προσκόμισε από πλατεία της Ελευσίνας για να αποδείξει ότι δεν βρισκόταν στη Νέα Σμύρνη την ώρα της επίθεσης.

    Σύμφωνα με την ανακρίτρια, αφενός δεν κατέστη εφικτό να ταυτοποιηθεί το πρόσωπο στο βίντεο, αφετέρου, όπως αναφέρει στη διάταξη της «ακόμη και στην περίπτωση που πράγματι το άτομο που εμφαίνεται να εισέρχεται στις 18.20 στο πάρκο της Ελευσίνας ταυτίζεται με τον κατηγορούμενο, δεν διακριβώθηκε ο χρόνος και το σημείο αναχώρησης του από το πάρκο. Ως εκ τούτου η παραδοχή ότι ο κατηγορούμενος αφίχθη στο εν λόγω πάρκο στις 18.20 (ώρα καταγραφικού) άλλως 18:14 (πραγματική ώρα) ενόψει του ότι δεν εξηγήθηκε για ποιο λόγο δεν καταγράφηκε και η έξοδος αυτού από το πάρκο και το σημείο εξόδου, δεν αποκλείει την ακόλουθη μετάβαση του στην περιοχή της Νέας Σμύρνης δεδομένου ότι το επίδικο περάστε περιστατικό έλαβε χώρα στις 19:20 και η απόσταση με όχημα από την Ελευσίνα προς την Αθήνα (σε ώρα μη αιχμής) υπολογίζεται στα 20 λεπτά».

    Η ανακρίτρια επισημαίνει ότι εκκρεμούν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του κινητού του, η αναζήτηση βιντεοληπτικού υλικού από καταστήματα στο σημείο της επίθεσης, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων βιολογικού υλικού DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων, και καταθέσεις μαρτύρων.

    Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει ο εισαγγελέας ο οποίος πρότεινε την αποφυλάκιση του κατηγορουμένου.

    Κατά την κρίση του:

    «Από την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για τις πράξεις τις οποίες κατηγορείται. Η εμπλοκή του στηρίζεται κυρίως στις ένορκες καταθέσεις του εν διαστάσει συζύγου της αδελφής του. Τόσο ο κατηγορούμενος όσο και η αδερφή του ισχυρίστηκαν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας επισκεπτόταν συχνά το σπίτι τους, παρά την άρνηση τους, δημιουργώντας επεισόδια και απειλώντας τους, επιρρίπτοντας ευθύνες αποκλειστικά στον κατηγορούμενο για την απομάκρυνση του από την οικία. Σε συνέντευξη του μάλιστα ο μάρτυρας είπε πως πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και πως δεν είχε δει ποτέ τον κατηγορούμενο στη Νέα Σμύρνη. Όλα τα ανωτέρω γεγονότα καταδεικνύουν πως η μαρτυρία του δεν είναι αξιόπιστη και τα κίνητρα του είναι διαφορετικά από αυτά της αφορούν τις καταθέσεις της ουσιαστικής αλήθειας.”

    Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου Παύλος Σαράκης προανήγγειλε προσφυγή στο δικαστικό συμβούλιο κατά της απόφασης της ανακρίτριας. Σε δήλωσή του αναφέρει:

    «Η Εισαγγελία που άσκησε την ποινική δίωξη, που πρότεινε την προσωρινή κράτηση μετά την απολογία του, έρχεται υπό το βάρος των όσων προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία και ζητεί την άμεση αποφυλάκιση του εντολέα μας και μάλιστα άνευ περιοριστικών όρων, αφού αποδυναμώθηκαν πλήρως οι ενδείξεις εμπλοκής του στα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Η ανακρίτρια όμως συνεχίζει ανεξήγητα και νομικά αδικαιολόγητα να εμμένει στην προσωρινή κράτηση ενός αθώου συμπολίτη μας, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με τη δικογραφική πραγματικότητα και την κοινή λογική. Θα προσβάλλουμε άμεσα τη διάταξή της στο Δικαστικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτό το τραύμα της Δικαιοσύνης».



    ΣΧΟΛΙΑ