• Κοινωνία

    Επίσημο δείπνο της Μαριάννας Λάτση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    • NewsRoom
    Επίσημο δείπνο της Μαριάννας Λάτση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Μαριάννα Λάτση


    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο δεξιώθηκε η κυρία Μαριάννα Λάτση τη Δευτέρα 22/11, στην Έδρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, στο Μέγαρο «Παλλάς Αθηνά», στην Κηφισιά.

    Η κυρία Λάτση παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν της Παναγιότητός του, επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 30 ετών από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.

    Την εκδήλωση προλόγισε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος Σαμαράς, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Όπως είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος Σαμαράς «οἱ ἀναπτυξιακοί ὀργανισμοί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἔλαβον τήν ἀπόφασιν νά δράξουν τήν εὐκαιρίαν τῆς ἐνταῦθα παρουσίας Σας, Παναγιώτατε, διά νά ὀργανώσουν τήν πρός τιμήν Σας ἐκδήλωσιν αὐτήν, ἀφιερουμένην εἰς τόν πανίερον θεσμόν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τόν ὁποῖον ἐπί ἥμισυ καί πλέον αἰῶνος, ἑξήκοντα ἐτῶν, ἀπό διαφόρων θέσεων διακονεῖτε, ἀπό δέ τριακονταετίας ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Συνθρόνου τοῦ Πανσέπτου Πατριαρχικοῦ Ναοῦ».

    Απευθυνόμενη στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, η κυρία Μαριάννα Λάτση εξεφώνησε ομιλία, σε ιδιαίτερα θερμό, εγκάρδιο αλλά και συγκινητικό τόνο. Διότι η κυρία Λάτση έκανε μια μικρή αναδρομή στους στενούς δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που ανέκαθεν είχε η οικογένειά της -και ιδιαίτερα ο αείμνηστος πατέρας της, ο Ιωάννης Λάτσης.

    Χαρακτηριστικά, η κυρία Μαριάννα Λάτση ανέφερε: «Παναγιώτατε, η σημερινή Σας παρουσία εδώ, σε ένα χώρο που ο πατέρας μου διαμόρφωσε και κοπιαστικά εργάσθηκε, κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του, έχοντας ως σταθερή πυξίδα του την πρόοδο των ανθρώπων, το καλό της κοινωνίας και την αλληλεγγύη προς κάθε αδύναμο συνάνθρωπό μας, με πλημμυρίζει χαρά, και αισθάνομαι ότι ένα χρέος μου προς εκείνον εκπληρώνεται. Η οικογένειά μου κι εγώ σας ευχαριστούμε για την μεγάλη αυτή τιμή.

    » Οι δεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την οικογένειά μας είναι πολυετείς και στέρεοι. Ξεκίνησαν μέσα από την ιδιαίτερη πνευματική σχέση που είχε ο μακαριστός και αλησμόνητος Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων Χατζής με τον πατέρα μου. Η μοναδική προσωπικότητα ενός εκ των κορυφαίων Ιεραρχών του εικοστού αιώνα, συνεπήρε τον πατέρα μου, ο οποίος συνδέθηκε με αυτόν -και διά μέσου αυτού με τους μακαριστούς Προκατόχους Σας, Οικουμενικούς Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο- και απέκτησε έκτοτε δεσμούς ειλικρινούς αγάπης και ανιδιοτελούς συμπορεύσεως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    » Είμαι βέβαιη ότι η ψυχή του πατέρα μου αισθάνεται την παρουσία του πνευματικού τέκνου του φίλου του, Μητροπολίτου Μελίτωνος Χατζή, την δική Σας παρουσία, Παναγιώτατε, σε αυτόν εδώ το χώρο, όπου το σώμα του αναπαύεται δίπλα στο επιστέγασμα της επιγείου δραστηριότητάς του.

    » Συγκινούμαι και μόνον με την σκέψη αυτή. Συγκινούμαι, διότι αποτελούσε αμετακίνητη επιθυμία ψυχής και επιλογή ζωής για τον πατέρα μου η πνευματική σχέση της οικογενείας του με την Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Φανάρι. Σε όλη του τη ζωή ο πατέρας μου τίμησε και διακόνησε τα όσια και ιερά του Πατριαρχείου, διότι το Φανάρι ήταν για αυτόν μια παρακαταθήκη ιερή για το Έθνος μας.

    » Από της αναρρήσεώς Σας στον Οικουμενικό Θρόνο το 1991, η σκυτάλη της διατηρήσεως των μεταξύ μας δεσμών πέρασε, Παναγιώτατε, σε Εσάς και στον αγαπητό αδελφό μου Σπύρο Λάτση και επί τριάντα έτη την έχετε διαφυλάξει, σφυρηλατήσει και αναπτύξει».

    Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανταπέδωσε στην κυρία Μαριάννα Λάτση τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι «δραττόμεθα τῆς εὐκαιρίας διά νά ἀναφερθῶμεν καί ἡμεῖς, μετά τήν κυρίαν Λάτση, εἰς τήν μακροχρόνιον φιλίαν καί πνευματικήν σχέσιν, τήν ὁποίαν εἶχεν ὁ Γέροντας μέ τόν ἀείμνηστον Ἰωάννην Λάτσην. Ἀμοιβαία ἐκτίμησις καί ἐμπιστοσύνη, ἀνιδιοτέλεια καί πνεῦμα συνεργασίας, χαρά τῆς ἐπικοινωνίας καί κοινωνία τῆς ζωῆς, ἐχαρακτήριζαν τήν ἀνέφελον σχέσιν τῶν δύο αὐτῶν προσωπικοτήτων, ἡ ὁποία ἀπέβη πολλαπλῶς λυσιτελής διά τόν Οἰκουμενικόν Θρόνον. Εἴη ἡ μνήμη αὐτῶν αἰωνία!

    » Εὐχαριστοῦμεν ἐκ βάθους καρδίας καί πάλιν τήν Εὐγενεστάτην κυρίαν Μαριάνναν Λάτση διά τήν ἀγάπην της καί διά τήν ἀσύγκριτον φιλοξενίαν. Ὑπενθυμίζομεν καί ὑπογραμμίζομεν ὅτι κάθε τιμή καί ἐκδήλωσις σεβασμοῦ πρός τό πρόσωπον τοῦ Πατριάρχου ἀπευθύνεται καί ἀνήκει εἰς τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, καί ἀποτελεῖ ἀναγνώρισιν τῆς προσφορᾶς του πρός τόν λαόν τοῦ Θεοῦ καί τήν οἰκουμένην ὅλην».

    Στο δείπνο το οποίο παρετέθη προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα κατά το διάστημα 20-25 Νοεμβρίου, η κυρία Μαριάννα Λάτση, υπό την ιδιότητά της ως μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, Αρχιερείς, τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως -μεταξύ άλλων επιφανών εκπροσώπων της Εκκλησίας, του πολιτικού κόσμου κ.α.

    Εκτός από τις ομιλίες της κυρίας Μαριάννας Λάτση και του Οικουμενικού Πατριάρχη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης ο λόγος του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σταδιοδρομία του κ.κ. Βαρθολομαίου ως επικεφαλής της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, καθώς και στην πολύπλευρη, ουσιαστική δράση που αναπτύσσει, με απαραμείωτη ένταση και επιμονή, από το 1991 έως σήμερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρέμβαση Ρουβίκωνα στο σπίτι της Μίνας Γκάγκα

    Διαψεύδει τη δήθεν συνέντευξη στην εφημερίδα του Φουρθιώτη η Μαρέβα Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ