• Κοινωνία

    Έντονος προβληματισμός για την εποχική γρίπη: 53 οι νεκροί, απαραίτητο ακόμη και τώρα το εμβόλιο

    • NewsRoom
    γρίπη


    Εκτός από την απειλή του κοροναϊού, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και τις τραγικές συνέπειες της εποχικής γρίπης

    Με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται σε εγρήγορση και έντονο προβληματισμό σχετικά με την επιδημία του κοροναϊού, που έχει προκαλέσει εκαντοντάδες  θανάτους και χιλιάδες κρούσματα, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή της εποχικής γρίπης, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και την φετινή χρονιά.

    Η «μαύρη» λίστα των νεκρών εξαιτίας της εποχικής γρίπης αυξάνεται δραματικά, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο ιός, ειδικότερα όσο διαρκεί ο χειμώνας. Ειδικότερα, τραγικός είναι ο απολογισμός της προηγούμενης εβδομάδας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (3-9 Φεβρουαρίου), καθώς 15 επιπλέον άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης.

    Συνολικά, από την εποχική γρίπη έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους 53 άνθρωποι.

    Δεν κάνουν το εμβόλιο

    Το συντριπτικό ποσοστό εξ αυτών, το 94,3%, δηλαδή οι 50 εκ των 53 περιπτώσεων, ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία, όπως είναι γνωστό, συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκ των θυμάτων, εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 18 (36%).

    Επιπροσθέτως, από τα 53 κρούσματα, 39 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 14 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Ο λόγος για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 έτη. Από τα 49 (92,5%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 4 (7,5%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 24 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών 9 (37,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1) και 15 (62,5%) στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

    Συνολικά, έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 70 (37,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

    Παράλληλα, την τελευταία εβδομάδα, έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ τουλάχιστον 3 ανήλικα, ηλικίας έως 9 ετών, καθώς και ένα άτομο που κατατάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 20-29 χρόνων.

    Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, πρόκειται για 107 άνδρες και 62 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη. Τα 159 (94,1%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 10 (5,9%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από αυτούς, τα 116 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν. Εξ αυτών τα 67 (57,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 49 (42,2%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1).

    Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τα 146 (86,4%) από τα 169 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 63 (43,2%).

    Αναφορικά με τα κρούσματα, για τα οποία δεν κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία στην ΜΕΘ, πρόκειται για 9 άνδρες και 9 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 4 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ αυτών τα 2 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 2 (50%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Τα 16 (88,9%) από τα 18 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 7 (43,8%).

    Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνίσταται ακόμη και τώρα, ως μια αποτελεσματική λύση προφύλαξης από τη νόσο. Πέραν αυτού, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.



    ΣΧΟΛΙΑ