• Κοινωνία

    Ένας χρόνος από την τραγωδία στο Μάτι: Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων που σώθηκαν από τη φονική πυρκαγιά (pics & video)

    • Ελισάβετ Πασπαλιάρη


    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Έναν χρόνο μετά, όμως, οι πληγές είναι ακόμη νωπές, ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία ακόμη συγκλονίζουν.

    Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν ζωές και περιουσίες και χαράχθηκαν στο μυαλό στιγμές που δεν θα σβήσουν ποτέ.

    Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν προσωπικές ιστορίες πόνου που δημιουργούν θλίψη και συγκίνηση.

    Ο τελευταίος άνθρωπος που κατάφερε να γλιτώσει από την πύρινη κόλαση περιέγραψε τις στιγμές που έζησε, όταν βρέθηκε μια ανάσα από τον θάνατο.

    «Είδα την πόρτα του οικοπέδου ανοιχτή και μπήκα τρέχοντας, αναζητώντας τρόπο να βγω στη θάλασσα. Υπήρχε πολύς κόσμος, ηλικιωμένοι, παιδιά που δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ο καπνός ήταν πάρα πολύς και η θερμοκρασία ανυπόφορη», είπε ο κ. Σανοβά.

    «Οι φλόγες μάς είχαν κυκλώσει. Ο κόσμος δεν ήξερε τι να κάνει. Είπαν να μείνουν εκεί, ανήμποροι μέσα στις φλόγες. Εγώ αποφάσισα ότι δεν μπορώ να μείνω και να καώ ζωντανός. Έτρεξα προς το σπίτι που βρισκόταν μέσα στο οικόπεδο για να σωθώ. Ο καπνός ήταν αποπνικτικός. Με ακολούθησαν κάτι παιδάκια. Έσπασα ένα παράθυρο και μπήκα μέσα. Άκουγα τον κόσμο να ουρλιάζει την ώρα που καιγόταν. Πίστεψα ότι είχε έρθει και η δική μου ώρα», είπε.

    Μέσα στο φλεγόμενο σπίτι προσπάθησε να βρει τρόπο να κρατηθεί στη ζωή. Οι φλόγες το είχαν τυλίξει. Οι κουρτίνες, τα στρώματα πήραν φωτιά κι εκείνος προσπαθούσε να σκεφτεί πώς θα ξεφύγει από τον πύρινο αυτό κλοιό. Βγήκε και πάλι έξω αλλά οι εικόνες που αντίκρισε είναι χαραγμένες στο μυαλό του.

    «Κάθισα δίπλα σε ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τρέξουν. Δίπλα μου άλλοι άνθρωποι καίγονταν ζωντανοί, άλλοι ήταν ήδη καμένοι. Σηκώθηκα ξανά, έτρεξα ανάμεσα στους καπνούς και τελικά κατάφερα να φτάσω στη θάλασσα. Έμεινα στο νερό για τέσσερις ώρες μέχρι που ήρθαν και μας έσωσαν βάρκες», είπε.

    Στο μυαλό του ακόμα ακούει τις κραυγές των νεκρών. Μιλά για την πύρινη κόλαση και ζει ξανά από την αρχή τον εφιάλτη. Πέρασε ένας χρόνος κι όμως όσα έζησε πέρσι τέτοια μέρα δεν πρόκειται να τα ξεχάσει ποτέ.

    Ακούστε την συγκλονιστική μαρτυρία του κ. Σανοβά 

    Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός γιατρού που τη μοιραία Δευτέρα, στις 23 Ιουλίου, βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας στο Μάτι και είδε μπροστά του να εκτυλίσσεται όλη η φρίκη.

    Ο γιατρός Νίκος Κουδούνης, ο οποίος μίλησε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπως εξήγησε, εκείνο το απόγευμα δεν εφημέρευε. Ωστόσο, καθώς περνούμε μαζί με τον γιο του από τη Μαραθώνος και είδαν τι συνέβαινε στο Μάτι, έσπευσε στο Κέντρο Υγείας για να προσφέρει βοήθεια.

    Όπως ανέφερε, το ΕΚΑΒ ήταν εκεί και ο ίδιος άκουγε από τους ασυρμάτους που γινόταν η ενημέρωση ότι ήδη από τις 19:20 ότι υπήρχε νεκρός: «20:00 παρά με 20:00, οι νεκροί ήταν ήδη πολλοί».

    «Για όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση λυπάμαι γιατί ο λαός αποφάσισε να τους κάνει αυτό που τους έκανε λυπάμαι που αυτοί οι άνθρωποι συντόνιζαν μια τόση δύσκολη ημέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα περίμενε μια συγγνώμη. Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη το βράδυ της Μαύρης Δευτέρας, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν αφέθηκε ούτε υπόνοια για νεκρούς. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ένα χρόνο μετά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη γνώριζαν για κάποιους νεκρούς από αναθυμιάσεις αλλά δεν μπόρεσαν να του το πουν γιατί αιφνιδιάστηκαν από την παρουσία των καμερών». 

    Ακόμη πιο συγκλονιστικός, στη συνέχεια, με δάκρυα στα μάτια απορούσε με όσους απέδιδαν ευθύνες για την τραγωδία στους κατοίκους του Ματιού, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να λένε στον κόσμο ότι δεν είχαν φροντίσει για ανοιχτούς δρόμους και φταίνε γιατί κάηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να πέσουν στη θάλασσα, εξηγώντας ότι δεν είναι λύση εν έτει 2018 να πέφτεις στη θάλασσα για να γλιτώσεις από τη φωτιά.

    «Ήταν μανάδες και παιδιά που είχαν έρθει για διακοπές και μου λένε ότι είχαν κλείσει τα δρομάκια και δεν μπόρεσαν να πεταχτούν στο νερό και αυτή είναι η λύση που μου λέγανε να πεταχτούν στο νερό; Σαν το 1821 να πηδάνε στο γκρεμό; Που έχετε δει τη λύση ο άνθρωπος για να σωθεί από τη φωτιά να είναι να πέσει στο νερό;», είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

    Ακούστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του κ. Κουδούνη

    Ακόμη ένας άνθρωπος που κατάφερε να γλιτώσει από τη φονική πυρκαγιά, ο κ. Δημήτρης Φιλιππής, ο οποίος παρέμεινε για 78 ημέρες στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, προκαλεί ανατριχίλα με τη συγκλονιστική μαρτυρία του.

    Μιλώντας στον Realfm 97,8, ο κ. Φιλιππής περιέγραψε τις δραματικές ώρες που πέρασε στην προσπάθειά του να σωθεί και μίλησε για απουσία του κράτους.

    «Καιγόταν η άσφαλτος και η φωτιά έμπαινε στο Μάτι. Έτρεξα στην κατασκήνωση να ειδοποιήσω τους ανθρώπους και εκεί μας εγκλώβισε η φωτιά. Η μόνη σωτηρία μου ήταν να τρέξω προς τη θάλασσα, κάηκα στα χέρια μου και τα πόδια μου, κάηκαν οι πνεύμονές μου από τον αέρα», δήλωσε ο κ. Φιλιππής.

    «Δεν υπήρχε Λιμενικό, δεν το είδε κανείς. Κολύμπησα 1,5 ώρα και περίμενα 2-3 ώρες να έρθουν οι βάρκες. Άκουσα φωνές και κολύμπησα προς τα εκεί. Αν δεν είχα καταφέρει να φτάσω μέχρι τους άλλους, το πιο πιθανό ήταν να έχω πνιγεί. Κάποια στιγμή έχασα τις αισθήσεις μου. Οι αναμνήσεις μου από την παραλία είναι αποσπασματικές», πρόσθεσε.

    «Μας είχαν εγκαταλείψει. Στα νοσοκομεία γίνονταν υπεράνθρωπες προσπάθειες χωρίς να έχουν τα μέσα. Οι φυσικοθεραπευτές στον Ευαγγελισμό μιλούσαν για πράγματα που χρειαζόμουν και δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο. Στην περίπτωσή μου έγινε ένα θαύμα, με είχαν όλοι για τελειωμένη υπόθεση», τόνισε.

    Ο κ. Φιλιππής επισήμανε ότι «από το ίδρυμα Λάτση καλύφθηκαν οι φυσιοθεραπείες μου, τίποτα δεν κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ. Τα αντηλιακά που φοράμε είναι για εμάς είδη πρώτης ανάγκης, δεν είναι καλλυντικά. Οι ανάγκες των εγκαυματιών καλύπτονται αποκλειστικά από χορηγίες. Το κράτος δεν ήταν πουθενά, ό,τι συντονίστηκε ήταν από τους εθελοντές του Ματιού. Τα φάρμακά μας τα πληρώνει το ίδρυμα Λάτση».

    «Όταν πήγα στον ΕΟΠΥΥ να πάρω τα επιθέματα σιλικόνης και τις κάλτσες, μου είπαν ότι ο κωδικός υπάρχει αλλά είναι κλειδωμένος και δεν μπορούσαν να πληρωθούν. Αυτό άλλαξε χθες, προς τιμήν του κ. Κικίλια, μία υπόθεση που κράτησε ένα χρόνο λύθηκε σε δύο ώρες», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για το τι οδήγησε στην τραγωδία, ο κ. Φιλιππής απάντησε ότι «δεν υπήρξε κανείς και πουθενά. Δεν υπήρχε κράτος, δεν υπήρξε ειδοποίηση να προλάβει ο κόσμος να φύγει. Ο κόσμος έτρεχε να σωθεί και τους έκαιγαν τα κουκουνάρια στην πλάτη. Αυτοί που δεν έπαθαν τίποτα, σώθηκαν κατά τύχη. Μας είχαν εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού. Χάθηκαν 102 άνθρωποι χωρίς λόγο και αιτία».

    «Είχα απογοητευτεί, έλεγα ότι θα έφευγα με το χειρότερο τρόπο που υπάρχει, το είχα δεδομένο. Η τελευταία εικόνα που είχα… σκεφτόμουν το παιδί μου. Δεν πρέπει να ξεχαστεί αυτή η τραγωδία, το χρωστάμε στους ανθρώπους που χάθηκαν», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Φιλιππής έκανε λόγο για «πόλεμο» που γίνεται σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και τους συγγενείς τους. «Έχουν άποψη άνθρωποι που δεν έχουν περάσει, που δεν έχουν δει το Μάτι ούτε στο χάρτη. Αυτό τους εξοργίζει, τους πληγώνει. Είναι άνθρωποι ξεσπιτωμένοι, είναι άνθρωποι που έναν χρόνο μετά ζουν στα καμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ακούστε το ηχητικό

    Για πολλούς από όσους επέζησαν, η καθημερινότητά τους δεν έχει πλέον καμία σχέση με εκείνη του πρωινού της 23ης Ιουλίου, όταν ακόμη οι φλόγες δεν είχαν περικυκλώσει την περιοχή.

    «Όλοι όσοι καήκαμε, είμαστε άνθρωποι που είχαμε μια ζωή η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», λέει στο News 247 η Κάλη Αναγνώστου, που νοσηλεύτηκε για 67 ημέρες με σοβαρά εγκαύματα και μόλις πριν από μερικές εβδομάδες κατάφερε να περπατήσει ξανά. «Έναν χρόνο μετά, ο γιος μου χθες το βράδυ πάλι έβλεπε εφιάλτες. Και θα βλέπει. Κι εγώ θα βλέπω. Όλοι μας», καταλήγει.

    Ο Δημήτρης Πόγκας και ο Μοχάμεντ Ίχα Φούντα, δύο από τους ψαράδες που έσπευσαν στο λιμάνι του Ματιού εκείνο το απόγευμα, θυμούνται τις στιγμές που με τις βάρκες τους περνούσαν ανάμεσα από τους καπνούς και ακούγοντας τις φωνές, προσπαθούσαν να διασώσουν τους εκατοντάδες κατοίκους που είχαν καταλήξει στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

    Τέλος, ο Αλέξης Ανδρονόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων του Ματιού, αναδεικνύει όσα δεν έχουν γίνει έναν χρόνο μετά, τόσο για την κάλυψη των εξόδων των εγκαυματιών, όσο και για την απομάκρυνση των καμένων δέντρων, του αμιάντου και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών.

    Ακούστε το βίντεο 

    Ένας χρόνος μετά, οι πληγές που παραμένουν ανοιχτές…

    Βαρβάρα Κασσελούρη, μόνιμη κάτοικος στο Μάτι και μέλος της ΣΕΚΜΑ

    Η κυρία Βαρβάρα Κασσελούρη, μιλώντας στο newsbomb.gr, ένα χρόνο μετά την τραγωδία εξηγεί ότι οι πληγές της παραμένουν ανοιχτές.

    «Είμαστε όλοι άρρωστοι, δεν ασχολείται κανείς», λέει η Βαρβάρα Κασσελούρη και συνεχίζει: «Εδώ, στο λόφο Ζούγκλα, έχουμε μείνει οι μισοί. Εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, παρότι που από την Πανός μέχρι και την 26η Ιουλίου μαζεύτηκαν 12 σάκοι, 12 πτώματα. Τους τραβάγανε και από άλλα σημεία οι Υπηρεσίες».

    «Σε αυτόν τον τόπο εδώ που κάηκαν και έλιωσαν άνθρωποι επάνω στους δρόμους δεν έχει περάσει μία φορά ένα πιεστικό να κάνει έναν καθαρισμό», εξηγεί η κυρία Βαρβάρα και όπως ανέφερε  οι κάτοικοι και τα μέλη της ΣΕΚΜΑ έχουν προχωρήσει σε διάφορες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, αλλά ακόμα και ενόψει της «επετείου» δεν έγινε τίποτα.

    Οι λίγες οικογένειες που έμεναν στην περιοχή ως επί το πλείστον δεν έχουν γυρίσει. Μένουν είτε στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις είτε κάπου αλλού με επιδότηση ενοικίου.

    Όμως, οι άδειες ανακατασκευής και κατασκευής έχουν «κολλήσει» και η επιδότηση ενοικίου τελειώνει σε έναν χρόνο και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Συντονιστική Επιτροπή των Κατοίκων Ματιού (ΣΕΚΜΑ), καταλήγει η κυρία Βαρβάρα.

    Ο κ. Χρήστος Αναγνώστου – μόνιμος κάτοικος στο Μάτι από το 2000

    Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς ο κ. Χρήστος Αναγνώστου βρισκόταν στο Μάτι. Είδε λευκό καπνό στο βουνό και ξαφνικά ο καπνός άρχισε να μαυρίζει και είπε στη γυναίκα του: «Κλείσ’ τα όλα και φεύγουμε».

    Μέσα σε 16 λεπτά βρίσκονταν στη Νέα Μάκρη.

    «Φεύγοντας από εδώ γνώριζα ακριβώς πού ήθελα να πάω γιατί είχα κάνει ένα πλάνο εκκένωσης στο σπίτι, διότι εδώ μπορούμε να καούμε ανά πάσα στιγμή», εξηγεί μιλώντας στο Documento.gr.

    «Από το 1965 που έρχομαι στο Μάτι δεν βρέθηκε ποτέ κανείς να μας πει ότι υπάρχει ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας» ανέφερε ο κ. Χρήστος Αναγνώστου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων Ματιού. 

    Ο κ. Αναγνώστου πηγαίνει στην περιοχή από το 1965, στα παιδικά του χρόνια μόνο τα καλοκαίρια και από το 2000 μένει μόνιμα στο Μάτι.

    «Από το 1965 που βρίσκομαι εγώ εδώ δεν βρέθηκε ποτέ κανείς να μας πει ότι υπάρχει ένα σχέδιο πολιτικής προστασίας, γι’ αυτό τον λόγο έγινε αυτό το τραγικό περιστατικό».

    Το Μάτι δεν το εγκατέλειψε ποτέ, έχασε φίλους και γνωστούς τους οποίους δεν πρόλαβε να κλάψει…

    Με ένα ανατριχιαστικό βίντεο στέλνει το δικό του μήνυμα ο Γιάννης Φιλιππόπουλος, που έχασε τα δίδυμα κοριτσάκια του αλλά και τους γονείς του στη φωτιά στο Μάτι.

    Το βίντεο είναι τραβηγμένο στο νεκροταφείο όπου είναι θαμμένα τα δύο παιδάκια και ο πατέρας φανερά φορτισμένος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ήταν ωραία κ. Τσίπρα που ήλθαν τα Χριστούγεννα τα παιδάκια και εγώ αναγκάστηκα να φιλήσω τα κορίτσια μου παραμορφωμένα και καμένα… Κυρία Δούρου ήσασταν υπέροχη με τα μαλλάκια σας όταν βγαίνατε στα κανάλια και δικαιολογούσατε τον εαυτό σας, δυστυχώς δεν μου έμεινε μαλλάκι εμένα για να κρατήσω ενθύμιο από τα παιδάκια μου… Η μόνη γαλήνη που θα βρω στην ψυχή μου είναι ότι τα δικά σας παιδιά των υπευθύνων θα μεγαλώσουν κάποια στιγμή και θα σας μισήσουν για αυτό που κάνατε στην οικογένεια μου και σε τόσες άλλες οικογένειες».

    Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι ζει σε μία υπέροχη χώρα που την χαρακτήρισε «άχρηστη σαν κράτος».

    Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο:

    23/7/2019Γιάννης Φιλιππόπουλος. Πατέρας των διδύμων, γιος των παππουδων. Έχω βαρεθεί την ευθυνοφοβία στην Ελλάδα. Στην ιστορία δεν είχε υπάρξει ποτέ τόσο δειλός πρωθυπουργός. Αυτός και το συνάφι του.Κυρία Δούρου, μπορείτε να με κοιτάξετε στα μάτια;

    Posted by Angelos Kontos on Tuesday, July 23, 2019

    Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.

    Στο Νέο Βουτζά, θα συγκεντρωθούν στις 6 μμ, στο πέταλο της οδού Ισμήνης, της β/ Εισόδου, εκεί που εντοπίστηκαν τα περισσότερα θύματα, προκειμένου να τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη τους. Στη συνέχεια, περπατώντας προς το Μάτι με προορισμό το ΝΑ.Ο.ΜΑ. θα φυτευτούν κατά μήκος του δρόμου, 15 κυπαρισσάκια, αφιερωμένα στους συμπολίτες μας που χάθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ