• Κοινωνία

    Ελένη Τοπαλούδη: Ξέσπασε η μητέρα της στο δικαστήριο – «Δολοφόνοι…θα σας πάρω τη ζωή» (pics)

    • NewsRoom

    Μέλη φεμινιστικών οργανώσεων κρατούν πανό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη


    Στο δικαστήριο και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα

    Ένα έντονο ξέσπασμα είχε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, όπου ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης δολοφονίας της φοιτήτριας, αντικρίζοντας, για πρώτη φορά από κοντά, τους δολοφόνους της κόρης της.

    «Θα σας σκοτώσω»

    «Θα σας σκοτώσω… Δολοφόνοι. Θα σας πάρω τη ζωή …», ούρλιαξε η γυναίκα, τη στιγμή που οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ οι δικοί της άνθρωποι προσπαθούσαν να την συγκρατήσουν. «Κατέστρεψαν το παιδί μου και τη ζωή μου και εγώ πρέπει να τους βλέπω … Όχι…».

    Τη γυναίκα προσπάθησε να συνεφέρει και ο πρόεδρος του δικαστηρίου. «Ηρεμήστε, βγείτε λίγο από την αίθουσα για να ηρεμήσετε», φέρεται να της είπε, με την γυναίκα να οδηγείται εκτός της δικαστικής αίθουσας, υποβασταζόμενη από δικούς της ανθρώπους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου.

    Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη στην αγκαλιά της Μάγδας Φύσσα
    Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο πατέρας της άτυχης φοιτήτριας είχε και εκείνος το δικό του ξέσπασμα, όταν άκουσε τους δύο κατηγορούμενους να αρνούνται την κατηγορία του βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη.

    Ο Ιωάννης Τοπαλούδης αντέδρασε έντονα, φωνάζοντας εντός της αίθουσας: «Δεν ντρέπεστε λίγο, για ποια συναίνεση μιλάτε; Με το μαχαίρι στο λαιμό τη βιάσατε… Το κορίτσι μας ήταν το τυχερό, αν δεν ήταν η Ελένη θα ήταν κάποιο άλλο κορίτσι…».

    Ο νεαρός Ροδίτης κατηγορούμενος, μέσω του συνηγόρου του, αποδέχτηκε μόνο την απλή συνδρομή στη δολοφονία, ενώ ο συγκατηγορούμενός του, αλβανικής καταγωγής, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών.

    Προκλητική χαρακτήρισε την άρνηση των κατηγορουμένων ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας. «Σκοτώνει για δεύτερη φορά την Ελένη με αυτό τον ισχυρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κούγιας έκανε, μάλιστα, λόγο για θηριωδία και στυγνό έγκλημα, το οποίο -όπως είπε- τέλεσαν και οι δυο κατηγορούμενοι, για να μην τους καταγγείλει η άτυχη κοπέλα για τον ομαδικό βιασμό.

    Ως πρώτος μάρτυρας καταθέτει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, Ιωάννης.

    Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη με την Μάγδα Φύσσα

    Στο πλευρό της οικογένειας η Μάγδα Φύσσα

    Αξιοσημείωτη παρουσία στην σημερινή ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη ήταν αυτή της μητέρας του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, η οποία βρέθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια της αδικοχαμένη φοιτήτριας και να τους δώσει κουράγιο, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι πώς είναι να χάνει ένας γονιός το παιδί του.

    Η μητέρα του Παύλου Φύσσα μπήκε στη δικαστική αίθουσα και πλησίασε τους γονείς, στους οποίους είπε λίγα λόγια συμπαράστασης. Μάλιστα, οι δύο γυναίκες είχαν και μια συζήτηση έξω από το δικαστήριο, με τη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη να προσπαθεί να ηρεμήσει. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η εικόνα της Μάγδας Φύσσα να χαϊδεύει τη μητέρα της φοιτήτριας, προφανώς σε μια προσπάθεια να της δώσει κουράγιο.

    Οι δύο δράστες, ένας 21χρονος Ροδίτης και ένας 20χρονος αλλοδαπός, αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι, αμέσως μετά την ανάκριση που είχε διενεργηθεί για την υπόθεση είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, αντιμετωπίζουν τις βαρύτατες κατηγορίες του βιασμού και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία της 19χρονης φοιτήτριας από την Ρόδο, τον Νοέμβριο του 2018.

    Μέλη φεμινιστικών οργανώσεων κρατούν πανό στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη

    Καμία επιείκεια για τους κατηγορουμένους ζητούν οι γονείς της φοιτήτριας

    Από την πρώτη στιγμή, οι γονείς της αδικοχαμένης φοιτήτριας ζητούν την εσχάτη των ποινών για τους δύο δράστες, την ισόβια φυλάκιση, απαιτώντας απόδοση δικαιοσύνης χωρίς επιείκεια. Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται σήμερα, αναμένεται να καταθέσουν περί τους δέκα μάρτυρες και, ως εκ τούτου, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περισσότερες από μια συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

    Ο Αλέξης Κούγιας, εκπρόσωπος της οικογένειας της Ελένης Τοπαλούδη, προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο δικαστήριο, έκανε λόγο για «τραγωδία πρωτοφανή για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά», προσθέτοντας παράλληλα ότι μόνη αντίστοιχη υπόθεση με τόσο νεαρά παιδιά είναι αυτή των σατανιστών. Ο γνωστός ποινικολόγος, σχολιάζοντας την στάση που αναμένεται να κρατήσει σήμερα το δικαστήριο, σημείωσε πως η πλευρά της οικογένειας θα προσπαθήσει με ευπρέπεια να υποστηρίξει την κατηγορία και να βοηθήσει το δικαστήριο να εκδώσει μια δίκαιη απόφαση».

    O Αλέξης Κούγιας καταφθάνει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη

    Συνήγορος 21χρονου Ροδίτη: «Σπαρακτική κραυγή δημόσιας συγγνώμης»

    Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Μαντάς, που εκπροσωπεί τον 21χρονο Ροδίτη, δήλωσε: «Προσερχόμαστε σήμερα στο δικαστήριο με ένα αίσθημα ταπείνωσης και μία σπαρακτική κραυγή δημόσιας συγγνώμης, για την οποία όμως κατανοούμε πως δεν είναι ικανή να φέρει πίσω την κοπέλα που χάθηκε, δεν είναι ικανή να φέρει πίσω μια ανθρώπινη ζωή. Με νηφαλιότητα, έχουμε προσδοκία ότι το δικαστήριο θα σταθμίσει όλες τις παραμέτρους, νομικές και πραγματικές, αυτής της υπόθεσης και η δικαιοσύνη, με τρόπο αντικειμενικό, θα επιτελέσει το καθήκον της. Αίσθημα ταπείνωσης, σπαρακτική κραυγή συγγνώμης, σε αυτές τις δύο τοποθετήσεις εστιάζεται η θέση του Έλληνα κατηγορούμενου».

    Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για να διεξαχθεί η σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Αθήνα ελήφθη από τον Άρειο Πάγο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, που εξέφρασε τον φόβο του για τυχόν πρόκληση επεισοδίων, που θα παρακώλυαν την ομαλότητα της διαδικασίας, σε περίπτωση που η εκδίκαση της υπόθεσης διεξαγόταν στην Ρόδο.

    Όλα ξεκίνησαν την 28η Νοεμβρίου, όταν ένα ζευγάρι διαπίστωσε πως, στην παραλία «Φώκια» στην Ρόδο, πλέει ένα γυναικείο σώμα. Η σορός που ανευρέθη διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην Ελένη Τοπαλούδη, φοιτήτρια Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αμέσως ξεκίνησε η αστυνομική έρευνα, με στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης, κατά την οποία εντοπίστηκε αρχικά ο ένας από τους δύο δράστες, αλβανικής καταγωγής, με τον οποίο η άτυχη κοπέλα είχε συναντηθεί το βράδυ της δολοφονίας της. Η κατάθεση του δράστη οδήγησε στον δεύτερο κατηγορούμενο της υπόθεσης, τον 21χρονο Ροδίτη.

    Ο συνήγορος του 21χρονου Ροδίτη κατηγορούμενου για την δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, Θεόδωρος Μαντάς

    Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δράσης των δύο κατηγορουμένων

    Σοκαριστικές είναι οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου για το πώς έδρασαν οι δύο κατηγορούμενοι της υπόθεσης, αλλά και το πόσο υπέφερε η άτυχη φοιτήτρια πριν καταλήξει στη θάλασσα.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    «Εκεί, οι κατηγορούμενοι, ενεργώντας από κοινού και βάσει σχεδίου, σήκωσαν με τα χέρια τους και οι δύο το σώμα της παθούσας (που βρισκόταν πλέον σε ημιλιπόθυμη κατάσταση) και έρριψαν αυτό από ύψος περίπου 10 μ. στη θάλασσα. Από την ενέργειά τους αυτή, σε συνδυασμό με τις ήδη προκληθείσες, στην παθούσα, σωματικές βλάβες (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, διάχυτη εγκεφαλική αιμορραγία και οίδημα που είχαν προκληθεί από τα χτυπήματα στο κεφάλι της), οι οποίες καθιστούσαν αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια της παθούσας να κινηθεί αποτελεσματικά, ώστε να επιπλεύσει, επήλθε ο θάνατός της, συνεπεία πνιγμού».

    Νωρίτερα, «έχοντας προαποφασίσει να τελέσουν από κοινού το αδίκημα του βιασμού εναντίον της», κατόπιν ηλεκτρονικής συνεννόησης μαζί της, «μετέβησαν στην οικία της, η οποία ευρίσκετο στην πόλη της Ρόδου, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με όχημα ιδιοκτησίας του πατέρα του δεύτερου κατηγορουμένου, παρέλαβαν την παθούσα και μετέβησαν στην εξοχική κατοικία των γονέων του δεύτερου κατηγορουμένου, στην περιοχή των Πεύκων Λίνδου».

    «Εκεί», συνεχίζει το βούλευμα, «η άτυχη κοπέλα αρνήθηκε συνουσία με τους δύο δράστες, οι οποίοι την απείλησαν με μαχαίρι, την χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο και την βίασαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, η Τοπαλούδη «ανακτώντας μετά από λίγο τις αισθήσεις της, δήλωσε στους κατηγορούμενους την πρόθεσή της να τους καταγγείλει στην αστυνομία, πυροδοτώντας έτσι το θυμό τους και, παράλληλα, την ανησυχία τους ότι θα συλληφθούν και θα υποστούν ποινικές κυρώσεις για την ανωτέρω συμπεριφορά τους. Ενόψει αυτής της δυσάρεστης, για εκείνους, προοπτικής, οι κατηγορούμενοι προέβησαν τότε σε στάθμιση των δεδομένων και αποφάσισαν από κοινού τη φυσική εξόντωση της παθούσας, ώστε να αποκλείσουν κάθε πιθανότητα μελλοντικής, σε βάρους τους, καταγγελίας».



    ΣΧΟΛΙΑ