• Κοινωνία

    ΕΛΑΣ-ΕΥΠ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών με σχέσεις με το Ιράν – Ετοίμαζαν επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή (upd)

    • Λέλα Βόρρη


    Δίκτυο τρομοκρατών με καθοδήγηση από το Ιράν, το οποίο μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια, εξαρθρώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.).

    Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες,  έχουν συλληφθεί δύο άνδρες 27 και 29 ετών, Πακιστανικής καταγωγής. Τα άτομα αυτά είχαν στόχο να πλήξουν Ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα, για να προκαλέσουν την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

    Το σχέδιό τους, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, είχε τρεις διαφορετικές εκδοχές. Η μία να χτυπήσουν με αέρια, η δεύτερη να επιτεθούν με ή βαρύ οπλισμό καλάσνικοφ  και η τρίτη να χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά.

    Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θέλουν να ετοίμαζαν επίθεση σε εστιατόριο του Ψυρρή.

    Όπως φαίνεται είχαν επιλέξει  να επιτεθούν είτε με όπλα, είτε με εκρηκτικά, είτε βάζοντας φωτιά την ώρα που στο χώρο θα βρίσκονταν περισσότερα από 50 άτομα.

    Μάλιστα για κάθε άνθρωπο νεκρό οι τρομοκράτες δράστες θα ελάμβαναν 15.000 ευρώ από τον Πακιστανό εγκέφαλο του τρομοκρατικού δικτύου.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ από τα κινητά τους τηλέφωνα είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του χτυπήματος και αναζητούσαν κάποια ακόμη άτομα προκειμένου να εκτελέσουν το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Στο εναλλακτικό τους πλάνο, υπήρχε και το σενάριο της απαγωγής προσώπων. Σε κάθε περίπτωση, το χτύπημα απετράπη και χάρη στη σύλληψη των τριών αυτών ανθρώπων, με το κύκλωμα να εξαρθρώνεται μετά από συντονισμένες ενέργειες των Αρχών Ασφαλείας της χώρας σε συνεργασία και με Αρχές των χωρών του εξωτερικού.

    Τελικά κατέληξαν στο «γάζωμα» αθώων ανθρώπων με όπλα  και γι αυτό βρέθηκαν επαφές με άτομα από τον υπόκοσμο των ποινικών, που είχαν στραφεί για να προμηθευτούν τον βαρύ οπλισμό.

    Σύμφωνα με όσα προέκυψαν, είχαν ως στόχο «είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της».

    Πως αποκαλύφθηκαν

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

    Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

    Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

    Η Μοσάντ συνέβαλε στην εξάρθρωση των τρομοκρατών

    Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν το τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή και στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την αποκάλυψη των ελληνικών Αρχών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του  Ισραηλινού πρωθυπουργού, η Μοσάντ αναφέρει ότι η «σοβαρή υπόθεση» που έγινε νωρίτερα, σήμερα, γνωστή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

    «Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ βοήθησε στην αποκάλυψη πληροφοριών για τις μεθόδους λειτουργίας και της σύνδεσης των υπόπτων με το Ιράν», αναφέρει η υπηρεσία πληροφοριών.

    Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, η Μοσάντ βοήθησε στο να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το τοπικό τρομοκρατικό δίκτυο της Ελλάδας με τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ιρανών ανά τον κόσμο.

    Σύμφωνα με την Μοσάντ, «μαζί με τους εταίρους μας στις υπηρεσίες πληροφοριών, θα αναλάβουμε ενεργό δράση εμποδίζοντας το Ιράν να προκαλέσει βλάβη σε όλο τον κόσμο».

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη συνεργασία με σκοπό την καταπολέμηση του ιρανικού πυρήνα τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

    «Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινλη στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους» συνέχισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ.

    Η ανακοίνωση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη

    «Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

    Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

    Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

    Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

    Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

    Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

    1. είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
    2. είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
    3. είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
    4. σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

    Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

    Οι έρευνες συνεχίζονται».

    Την Παρασκευή η απολογία τους στον ανακριτή

    Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

    Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

    Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

    Θεοδωρικάκος για σύλληψη τρομοκρατών: Προτεραιότητα για την Αστυνομία η εθνική ασφάλεια

    Στο μήνυμά του για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε:

    «Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας».

     Την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική και την σύλληψη δύο αλλοδαπών που ετοίμαζαν χτύπημα με θύματα στην Αθήνα, σχολίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, με ανάρτησή του στα social media.

    Διαβάστε επίσης

    Θεοδωρικάκος για το panic button: «Άμεση και ασφαλής ειδοποίηση της ΕΛΑΣ από θύματα ενδοοικογενειακής βίας»



    ΣΧΟΛΙΑ