• Κοινωνία

    ΕΛ.ΑΣ: Αυτά είναι τα 4 sites που διαδίδουν fake news για τον κορονοϊό

    • NewsRoom
    ΕΛ.ΑΣ: Αυτά είναι τα 4 sites που διαδίδουν fake news για τον κορονοϊό


    Έγιναν γνωστά τα τέσσερα site που εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διασπορά fake news για τον κορονοϊό και τα εμβόλια.

    Πρόκειται για τις ιστοσελίδες:

    rumble.com
    brighteon.com
    ellinesithagenis.gr
    ugetube.com

    Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με στόχο η ΔΗΕ να εντοπίσει την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

    Πλην των τεσσάρων site που αναφέρθηκαν παραπάνω, εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία και για 6 λογαριασμούς σε social media.

    Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

    Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν.

    Διαβάστε επίσης

    Αντιεμβολιαστές: 4 ιστοσελίδες και 6 «ένοχα» προφίλ εντόπισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

     



    ΣΧΟΛΙΑ