• Κοινωνία

    Εκτέλεση Σκαφτούρου: Πού ψάχνει η αστυνομία και ποια τα λάθη των δραστών

    • NewsRoom

    Γιάννης Σκαφτούρος


    Σε συμβόλαιο θανάτου παραπέμπει η εν ψυχρώ εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου, γνωστού ανθρώπου της νύχτας με το προσωνύμιο «Θείος Τζο», μέσα στο εξοχικό του στη Βοιωτία.

    Οι εκτελεστές επέλεξαν να επιτεθούν στο θύμα τους μέσα στο ίδιο του το σπίτι στην επαρχία, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «υψηλού ρίσκου» επίθεση, από επαγγελματίες εκτελεστές.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες, πιθανότατα κατέληξαν στην απόφαση να δολοφονήσουν τον πάλαι ποτέ υπαρχηγό του Βασίλη Στεφανάκου -του «νονού των νονών» που και εκείνος εκτελέστηκε με καλάσνικοφ στις 17/01/2018, στο Χαϊδάρι- τις ημέρες του Πάσχα κι ενώ βρισκόταν εκτός Αθηνών, ενδεχομένως λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας που λάμβανε στην πρωτεύουσα.

    Ο ίδιος όχι μόνο οπλοφορούσε πάντα, αλλά είχε δίπλα του συνεχώς και σωματοφύλακες, άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, ως ένα πλέγμα ασφαλείας.

    Η νέα αυτή εκτέλεση εντάσσεται στο γενικότερο ξεκαθάρισμα ατόμων της νύχτας που «άνοιξε» τον Μάιο του 2017, όταν οι εκτελεστές γάζωσαν τον Βασίλη Γρίβα, στα Γλυκά Νερά, μπροστά στα μάτια του παιδιού του, έξω από το δημοτικό σχολείο του, κάτι το οποίο θεωρήθηκε πρωτοφανές, αφού μέχρι τότε στον κόσμο της νύχτας δεν είχε σκοτώσει κανείς έναν πατέρα μπροστά στον γιο του.

    Το λάθος των δραστών

    Από τότε μέχρι σήμερα τα πληρωμένα «συμβόλαια» ανέρχονται περίπου σε 25, ωστόσο, πρώτη φορά οι δολοφόνοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη μηχανή που χρησιμοποίησαν, κάτι που τους έβγαλε «εκτός σχεδίου» και αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως και να τους… στοιχίσει.

    Η μοτοσικλέτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη εκτός δρόμου στη διασταύρωση της Χασιάς με τη Στεφάνη, αλλά και η μαρτυρία του ανθρώπου που επέβαινε σε ένα αγροτικό όχημα ο οποίος απειλήθηκε από τους εκτελεστές να το παρατήσει για να το πάρουν και να την κοπανήσουν από το σημείο, οδηγούν τις έρευνες.

    Πιθανότατα αναγκάστηκαν να την αφήσουν επειδή έχασαν τον έλεγχο της και βγήκαν εκτός δρόμου.

    Η μαύρη μηχανή, μπήκε στο μικροσκόπιο για ίχνη DNA και αποτυπωμάτων, ενώ οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές συμβόλαιο θανάτου από «πληρωμένα πιστόλια» που παρακολουθούσαν για ημέρες τις κινήσεις του 55ρονου και γνώριζαν ότι στο εξοχικό του στα Δερβενοχώρια χαλαρώνει και δίνει ρεπό τους σωματοφύλακές του.

    Πώς έγινε το μαφιόζικο χτύπημα

    Οι δράστες «γάζωσαν» με καλάσνικοφ τον 55χρονο στην αυλή του εξοχικού του σπιτιού, στα Δερβνενοχώρια, όπου βρισκόταν με περίπου 10 άτομα, συγγενείς και φίλοι λόγω των εορτών.

    Από τις σφαίρες έπεσε νεκρός ο Σκαφτούρος, ενώ τραυματίστηκαν η κόρη του, 22 ετών και ένας 45χρονος. Και οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ο μεν 45χρονος με ασθενοφόρο, η δε κοπέλα με ΙΧ αυτοκίνητο από τον αρραβωνιαστικό της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, δράστες είναι πιθανότατα τέσσερα άτομα, τα οποία επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες. Όταν έφτασαν στο σπίτι κατέβηκαν και πυροβόλησαν και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στις μηχανές και εξαφανίστηκαν.

    Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, ενώ από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

    Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου στο χώρο της νύχτας, καθώς το θύμα έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για δολοφονία και άλλες σοβαρές εγκληματικές πράξεις. Μεταξύ αυτών και για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

    Το ποινικό παρελθόν του Σκαφτούρου

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Βλαστός και ο Γιάννης Σκαφτούρος είχαν καταδικαστεί, μεταξύ άλλων, από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» – στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε αποδοθεί και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου με λύτρα 30 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2009, καθώς και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου το 2008.

    Διαβάστε επίσης:

    Νεκρός από σφαίρες καλάσνικοφ ο Γιάννης Σκαφτούρος



    ΣΧΟΛΙΑ