• Κοινωνία

    Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

    • NewsRoom
    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες


    Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η επίδειξη του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02). -24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24). Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα . Τα φαινόμενα που συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους εντάσεως έως 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις .

    Πιο αναλυτικά:

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται :

    Την Κυριακή (25-02-24) από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ιονίου , τη δυτική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη .

    Τη Δευτέρα (26-02-24)

    α. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά), την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρης και της Αττικής), τις Κυκλάδες, την Κρήτη (κυρίως τα νότια) και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο με τη βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

    β. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα .

    Την Τρίτη (27-02-24) τα έντονα φαινόμενα θα διατηρηθούν στις νότιες περιοχές των Δωδεκανήσων και βαθμιαία μέχρι το μεσημέρι που θα εξασθενήσει.

    Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr .

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ( civilprotection.gov.gr ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακές εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας , προκειμένου να εξετάζουν τις περιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων .

    Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων .

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων :

    • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    • Να βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι κατοικίες δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για λίγες ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
    • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείψουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλάρωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    • Να αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) .
    • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισαγωγικών πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες να κάνουν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr .

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να κάνουν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

    Διαβάστε επίσης

    Ά.Γεωργιάδης: Δέσμευση για πρόσβαση Κυπρίων φοιτητών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω ΑΜΚΑ

    Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε κλεμμένος χαλκός από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρεία επεξεργασίας μετάλλου

    «Πυρετώδεις» διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της προεδρίας – Σήμερα η υποψηφιότητα της Ολ. Γεροβασίλη



    ΣΧΟΛΙΑ