• Κοινωνία

    Έκτακτη σύσκεψη σήμερα για την απεργία στα διαγνωστικά

    • NewsRoom


    Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, με θέμα τις κινητοποιήσεις, στα διαγνωστικά κέντρα πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γ.Πατούλης και οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού  Οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, πολυϊατρεία, μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων)

    Οι προτάσεις του υπουργού Υγείας, με κύρια την ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την εξσωνοσοκομειακή περίθαλψη κατά 30 εκατ. ευρώ, πρόκειται να συζητηθούν στο πλαίσιο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της ολομέλειας των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες.

    Υπενθυμίζεται ότι οι διαγνωστικές μονάδες παραμένουν κλειστές από τη Δευτέρα, 10/6, ύστερα από σχετική προειδοποίηση προς το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ.

    Μήλον της Έριδος αποτελούν οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back) που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ, ποσά που αγγίζουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται σε χρεωκοπία.

    «Λάδι στη φωτιά», έριξε και το άρθρο 6 του τελευταία τροποποιημένου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, καταργώντας πλήρως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι, χωρίς ωστόσο να αυξάνεται ο αντίστοιχος προϋπολογισμός.

    Βασικά αιτήματα των διαγνωστικών μονάδων είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο. Επίσης, αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback και τέλος πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.



    ΣΧΟΛΙΑ