• Κοινωνία

    Έκρηξη ηφαιστείου στην Νέα Ζηλανδία: Σβήνουν οι ελπίδες για τους αγνοούμενους – Ποινική δίωξη για τους υπεύθυνους της τραγωδίας

    • NewsRoom

    H έκρηξη ηφαιστείου στην Νέα Ζηλανδία


    Φόβοι ότι οι αγνοούμενοι είναι πλέον νεκροί εκφράζονται τις τελευταίες ώρες, μετά το δραματικό περιστατικό της ηφαιστειακής έκρηξης που σημειώθηκε χθες το πρωί στη Νέα Ζηλανδία.

    Οι νεκροί που έχουν ανακοινωθεί επίσημα φτάνουν έως τώρα τους 5, ενώ, αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για τους 8 αγνοούμενους, θα αγγίξουν συνολικά τους 13.

    Αυτή είναι και η πεποίθηση που εκφράζει και η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, η οποία γνωστοποίησε σήμερα ότι οι οκτώ άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να αγνοούνται μετά τη χθεσινή ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ, πιθανότατα είναι νεκροί. «Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον.

    Παράλληλα, η αστυνομία δήλωσε ότι θα διεξάγει ποινικού χαρακτήρα έρευνα για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Σημειώνεται ότι, έως αυτή την ώρα, 27 από τους 31 τραυματίες έχουν εγκαύματα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% του σώματός τους.

    Ανάμεσα στα θύματα, τους τραυματίες, αλλά και τους αγνοουμένους της ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο, συγκαταλέγονται δύο άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Γερμανία, 24 από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένας από τη Μαλαισία, εννέα από τις ΗΠΑ και πέντε από την Νέα Ζηλανδία.

    Νωρίτερα, η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν είχε δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης πως ανάμεσα στους τραυματίες και τους αγνοούμενους ήταν τουρίστες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Μαλαισία, καθώς και Νεοζηλανδοί.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι σκοπεύει να αρχίσει να διενεργεί ποινικού χαρακτήρα έρευνα για τους θανάτους και τους τραυματισμούς. Κατά την ίδια πηγή, όλα τα άψυχα σώματα που έχουν απομείνει στο νησί είναι καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και η ανάκτησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

    Φόβοι ότι δεν θα επιζήσουν οι τραυματίες

    Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι όλα τα τμήματα φροντίδας εγκαυματιών στα νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον γεμάτα. Σύμφωνα με την ίδια, 27 από τους 31 τραυματίες που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έχουν υποστεί εγκαύματα στο 71% και πάνω των σωμάτων τους, ενώ παράλληλα υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να μην επιζήσουν όλοι.

    Ένας νοσοκόμος, ο οποίος επέβαινε σε ελικόπτερο που πήγε να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, δήλωσε ότι βίωσε μια «σοκαριστική εμπειρία», συγκρίνοντας τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο νησί Γουάιτ με κάποιες από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές της τηλεοπτικής σειράς Τσερνόμπιλ. «Η [ηφαιστειακή] τέφρα είχε καλύψει τα πάντα. Ήταν φοβερό το συναίσθημα», αφηγήθηκε ο Ράσελ Κλαρκ, νοσοκόμος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Auckland Westpac Rescue Helicopter.

    Ο ίδιος δήλωσε, επιπροσθέτως, ότι είδε ένα ελικόπτερο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. «Δεν βρήκαμε κανέναν επιζώντα στο νησί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως άκουγε τις ανταλλαγές μέσω ασυρμάτου και, ως εκ τούτου, γνώριζε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες «σε πολύ κρίσιμη» κατάσταση.

    Συγκλονίζουν οι προσωπικές μαρτυρίες

    Τα σκάφη που βρίσκονταν στις ακτές του νησιού και είχαν μεταφέρει προηγουμένως τους τουρίστες, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου άρχισαν να φορτώνουν τραυματίες. Μεταξύ αυτών και ο 50χρονος Τζέο Χόπκινς, που έριχνε νερό στα ζεματισμένα κορμιά τους. Όπως είπε, κάποιοι από τους τραυματίες έχαναν τις αισθήσεις τους, με τον ίδιο να προσπαθεί να τους πει πως όλα θα πάνε καλά. Όπως δήλωσε στην New Zealand Herald: «Είχαν καεί σε όλο τους το σώμα».

    Ο Χόπκινς είχε επισκεφθεί το νησί, ως δώρο γενεθλίων από την κόρη του που είναι φοιτήτρια γεωλογίας. Την ώρα που συνέβη η έκρηξη του ηφαιστείου, η βάρκα στην οποία επέβαινε μόλις είχε απομακρυνθεί και είχε γυρίσει για μια τελευταία ματιά στον κρατήρα. «Την ώρα που γυρίζαμε, είδα την έκρηξη και την λευκή και γκρίζα σκόνη να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό». Ακολούθησε σιωπή. «Εκείνη την στιγμή ήταν πολύ όμορφα – παρακολουθούσαμε την έκρηξη ενός ηφαιστείου μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε στην εφημερίδα.

    Μόλις έπεσε η ηφαιστειακή σκόνη και επέστρεψε ο γαλάζιος ουρανός, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες, άρχισαν να βλέπουν ανθρώπους να τρέχουν στην θάλασσα για να ξεφύγουν.

    Τα εξωτερικά καταστρώματα του σκάφους χρησιμοποιήθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ όσοι βρίσκονταν ήδη στο πλοίο και δεν είχαν τραυματιστεί – περίπου 30 άτομα – έμειναν στο εσωτερικό του σκάφους. Σιγά σιγά άρχισαν να καταφθάνουν βάρκες με τραυματισμένους ανθρώπους από το νησί. «Δεν νομίζω πως ήρθε κανείς που να μην ήταν άσχημα καμένος. Όλοι ήταν καμένοι. Οι άνθρωποι φορούσαν σορτς και κοντομάνικα μπλουζάκια, επομένως ένα μεγάλο μέρος του δέρματός τους ήταν εκτεθειμένο και φυσικά κάηκε άσχημα. Ακόμη και τα πρόσωπά τους ήταν πολύ καμένα. Αλλά υπήρχαν και τεράστια εγκαύματα κάτω από τα ρούχα τους. Κι ενώ μπορεί τα ρούχα να έδειχναν μια χαρά, μόλις τα κόβαμε, αντικρίζαμε τέτοιες φουσκάλες που δεν είχαμε ξαναδεί στην ζωή μας. Ούρλιαζαν από τον πόνο».

    Όπως είπε ο Χόπκινς, υπήρχε αρκετό γλυκό νερό στο σκάφος τους και άρχισαν να ρίχνουν όσο περισσότερο γινόταν στους τραυματίες. Έκοψαν τα ρούχα τους, τους τύλιξαν σε κουβέρτες και προσπάθησαν να τους κρατήσουν ήρεμους.

    Εικόνες μετά την ηφαιστεική έκρηξη στην Νέα Ζηλανδία

    Υπαίτιοι οι υπεύθυνοι διαχείρισης του ηφαιστείου

    Σύμφωνα με όσα πιστεύονται έως τώρα, η τραγωδία που εκτυλίχθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη δεν αποτελεί ένα απλό φυσικό φαινόμενο, που έτυχε να συμβεί τώρα, αλλά είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα των αρμοδίων για το ηφαίστειο του νησιού, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες που αψήφησαν τις προβλέψεις, είτε για κρατικούς οργανισμούς και υπαλλήλους, που ενέκριναν την τουριστική δραστηριότητα στο νησί, διακινδυνεύοντας σε καθημερινή βάση δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

    Ο Αυστραλός ηφαιστειολόγος και καθηγητής του Monash University στην Αυστραλία, Ray Cas, επιβεβαίωσε με χαρακτηριστικό τρόπο τον κίνδυνο που διέτρεχαν όσοι πλησίαζαν το νησί, πόσω μάλλον για να… περιπλανηθούν πάνω και μέσα στο ηφαίστειο.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «ήταν μία καταστροφή, που περίμενε για να συμβεί». Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα τις αρχές στη Νέα Ζηλανδία για «ασυνήθιστη δραστηριότητα στο ηφαίστειο», τότε η τραγωδία της Δευτέρας θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

    Η έκρηξη ηφαιστείου αποτελεί μία φυσική διαδικασία του πλανήτη. Το μη φυσιολογικό, στην περίπτωση αυτή, ήταν ότι ο ανθρώπινος νους αποφάσισε να αψηφήσει έναν κίνδυνο για τον οποίο είχε προειδοποιηθεί. Ο καθηγητής ηφαιστειολογίας Ray Cas είχε επισκεφθεί δύο φορές κατά το παρελθόν το ηφαίστειο στο White Island για μελέτη. «Και τις δύο ήταν επικίνδυνο», δήλωσε.

    «Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που εκτοξεύεται στην έκρηξη προέρχεται από υδροθερμική αλλοίωση βράχων, της περιοχής γύρω από τις γεωθερμικές οπές, αλλά μερικές φορές το εκτοξευόμενο υλικό περιλαμβάνει και θραύσματα φρέσκου μάγματος. Εκτός από τα θραύσματα θερμών πετρωμάτων και τα θραύσματα του μάγματος, απελευθερώνονται μεγάλοι όγκοι ηφαιστειακού αερίου και υπερθερμαινόμενου ατμού, που παράγουν ένα θερμό ρεύμα αερίου και πετρωμάτων, το οποίο ανεβαίνει πάνω από το άνοιγμα, μερικές φορές σε ύψη χιλιάδων μέτρων», τόνισε ο καθηγητής του πανεπιστημίουν Monash.

    Μία άλλη επιστήμονας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Dr Jessica Johnson, από το Πανεπιστήμιο East Anglia, μελετούσε με τους συναδέλφους της το φαινόμενο στο Νησί Ουάιτ και δήλωσε ότι «ήταν ένα εν πολλοίς αναμενόμενο γεγονός», καθώς «η δραστηριότητα στο ηφαίστειο είχε αυξηθεί από τον Σεπτέμβριο και, ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, είχε αυξηθεί ακόμα περισσότερο, δίνοντας μικρούς σεισμούς και στήλες θερμού αέρα από τον φλοιό».

    Επιπροσθέτως, ο ειδικός από το πανεπιστήμιο του Otago, David McBride, αποκάλυψε, με δηλώσεις του, ότι τα αέρια που εκλείει το ηφαίστειο στο Νησί Ουάιτ, είναι τόσο τοξικά, που «αρκεί μία ανάσα για να σταματήσει, να πάθει ανακοπή, η καρδιά του ανθρώπου», ενώ ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, προκαλεί σοβαρές και ίσως μόνιμες βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

    Παράλληλα, μία ημέρα μετά την μεγάλη τραγωδία, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι φωτογραφίες των αγνοουμένων, με στόχο να διευκολυνθεί η σχετική αστυνομική έρευνα.

    Ανάμεσα στους αγνοούμενους, για τους οποίους σβήνουν σταδιακά οι ελπίδες ότι θα βρεθούν ζωντανοί, βρίσκονται μια 15χρονη μαθήτρια από την Αυστραλία και οι γονείς της, όπως ανακοίνωσε το σχολείο της στην Αδελαΐδα. Πρόκειται για τη μαθήτρια του St Aloysius College, Zoe Hosking, τον 53χρονο δικηγόρο, Gavin Dallow και τη σύντροφό του και μητέρα του κοριτσιού, την 48χρονη Lisa Hosking.

    Lisa και Zoe Hosking
    Gavin Dallow

    Μία ακόμα τετραμελής οικογένεια από την Αυστραλία βρίσκεται ανάμεσα στους αγνοούμενους. Πρόκειται για την οικογένεια Langford από το βόρειο Σίδνεϊ και συγκεκριμένα για τον πατέρα Antony, τη μητέρα Kristine, τον 19χρονο γιο Jesse και τη 17χρονη κόρη Winona.

    Antony και Kristine Langford
    Jesse και Winona Langford



    ΣΧΟΛΙΑ