• Κοινωνία

    Ισλανδία: Συναγερμός για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη – Εκκενώσεις περιοχών και δρόμοι «κομμένοι» στα δύο

    • NewsRoom
    Δρόμος κομμένος στα δύο στην Ισλανδία

    Δρόμος κομμένος στα δύο στην Ισλανδία


    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η πόλη Grindavik στην Ισλανδία

    Η γη τρέμει στην Ισλανδία από εκατοντάδες σεισμούς, που αποτελούν προάγγελο μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης όπως λένε οι ειδικοί, ενώ εκκενώθηκε μια κωμόπολη 4.000 κατοίκων.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall στη χερσόνησο Reykjanes της Ισλανδίας.

    Το μάγμα έχει ήδη αρχίσει να συσσωρεύεται με ταχείς ρυθμούς σε βάθος 5 χλμ κάτω από το έδαφος, ενώ πάνω από 4.000 κάτοικοι της πόλης Grindavik προχώρησαν σε εκκένωση της, μετά την ανακοίνωση ότι τίθεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    «Νιώθουμε αυτήν την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα σημειωθεί έκρηξη και εάν αυτό συμβεί, τί είδους ζημιά θα προκαλέσει», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας.

    Μάλιστα, την Κυριακή το βράδυ καταγράφηκαν 880 σεισμοί κάτω από το μέγεθος των 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημαντικά λιγότεροι από τις 2.000 δονήσεις που καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο μέρες.

    Η σεισμική δραστηριότητα στη νοτιοδυτική Ισλανδία μειώθηκε ως προς το μέγεθος και την ένταση τη Δευτέρα, αλλά ο κίνδυνος ηφαιστειακής έκρηξης παρέμεινε σημαντικός, δήλωσαν οι Αρχές.

    Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας πολλοί δρόμοι έχουν χωριστεί στα δύο, ενώ άλλοι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

    Μετά από 800 χρόνια που το ηφαίστειο ήταν ανενεργό, έδωσε για πρώτη φορά δραστηριότητα το 2021.

    Δείτε βίντεο από το 2021:

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας μετρώντας το μέγεθος της υπόγειας διείσδυσης μάγματος και του ρυθμού με τον οποίο κινείται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος» έκρηξης από το ηφαίστειο.

    Τι αναφέρει Ισλανδός βουλευτής για την κατάσταση στο Γκριβαντίκ

    Ο Ισλανδός βουλευτής Gisli Olafshonshared έγραψε στην πλατφόρμα X: «Η κατάσταση στο Grinvadik συνεχίζει να γίνεται ακόμη πιο σοβαρή από πριν. Η πόλη έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές από τους σεισμούς και από τις μετατοπίσεις του εδάφους καθώς το μάγμα ωθείται προς τα πάνω.

    Ο ίδιος εξήγησε την πιθανότητα η διείσδυση μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων να μετατραπεί σε έκρηξη σχισμοειδούς εξαερισμού, καθώς ο θάλαμος μάγματος κάτω από την περιοχή είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τις προηγούμενες εκρήξεις στο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια» και πρόσθεσε:

    «Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω προειδοποίηση για το πότε το μάγμα θα φτάσει στην επιφάνεια, γεγονός που καθιστά αρκετά επικίνδυνο το να πάει κανείς εκεί».

    Διαβάστε επίσης:

    Νέος Κόσμος: Πεζός παρασύρθηκε από τραμ – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

    Καιρός: Αίθριος με μικρή άνοδο θερμοκρασίας

    Πειραιάς: Δείτε πώς θα είναι το νέο Δικαστικό Μέγαρο



    ΣΧΟΛΙΑ