• Κοινωνία

    Έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Λα Πάλμα: Έκπληξη προκαλεί η σεισμική δραστηριότητα, λέει ο Λέκκας

    • NewsRoom
    Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ

    Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ


    Στη σεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη νήσο Λα Πάλμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

    Πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό ανοιχτά των ακτών του Μαρόκου, όπου έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου με αποτέλεσμα να διαταχθεί άμεση εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε, καθώς ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά.

    Ο καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι «Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ηφαιστειακή δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νήσο Λα Πάλμα και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές των Καναρίων Νήσων, οι οποίες μας ενημερώνουν για κάθε εξέλιξη».

    Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε ηφαιστειακή επιφανειακή δράση με μεγάλους πίδακες λάβας, οι οποίοι αναδύονται μέσα από πολλαπλά κύρια ρήγματα. Εντυπωσιακή είναι εξάλλου και η εδαφική παραμόρφωση στην επιφάνεια που καταγράφηκαν από δορυφορικά συστήματα».

    «Η περίπτωση της Λα Πάλμα αποτελεί για εμάς μία τεράστια εμπειρία για τη διαμόρφωση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και στη χώρα μας», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

    Σε συναγερμό η Ισπανία

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ μετέβη εκτάκτως στο νησί Λα Πάλμα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου εξερράγη το απόγευμα της Κυριακής, 19 Σεπτεμβρίου, το ηφαίστειο.

    «Δεδομένης της κατάστασης στο νησί Λα Πάλμα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης ανέβαλε το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη», με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στα Κανάρια Νησιά για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ισπανικής κυβέρνησης, την Κυριακή.

    Ο Σταύρος Μελετλίδης, δόκτωρ ηφαιστειολογίας στο Εθνικό Ισπανικό Γεωγραφικό Ινστιτούτο, ανέφερε ότι από την έκρηξη δημιουργήθηκαν πέντε ρωγμές στην πλαγιά και ότι δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας πόσο διάστημα θα κρατήσει η έκρηξη. «Θα πρέπει να μετράμε καθημερινά τη λάβα και αυτό θα μας βοηθήσει να το υπολογίσουμε», εξήγησε.

    Ο πρόεδρος της περιφέρειας των Καναρίων, Άνχελ Βίκτορ Τόρες, είπε στη δημόσια τηλεόραση TVE ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Υπογράμμισε ότι ήταν «τυχεροί» που η έκρηξη σημειώθηκε σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού, όπου ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι. Κανονικά εκτελούνται μέχρι στιγμής οι πτήσεις από και προς τα Κανάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε συναγερμό η Λα Πάλμα με το ηφαίστειο να εκτοξεύει λάβα – Εκκενώνονται οικισμοί



    ΣΧΟΛΙΑ