• Κοινωνία

    Εγκατάλειψη θύματος: Στο ίδιο έργο θεατές!


    Ακόμη μια φορά η κοινή γνώμη «σοκαρισμένη» παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το τροχαίο της 21χρονης φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη.

    Ακόμη μια φορά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Ακόμη ένα κορίτσι χαροπαλεύει, ακόμη μια εγκατάλειψη. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από το τροχαίο με την Corvette. Το ξεχάσατε; Λογικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την οικογένεια του θύματος. Γράφαμε τότε για ευθύνες. Κυριολεκτικά εκατοντάδες μηνύματα ανέφεραν πόσο δίκιο έχω. Ναι αλλά δεν το βρίσκω. Γιατί η στυγνή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και γι’ αυτό φταίει ο νομοθέτης.

    Δεν ήθελα να γράψω αυτό το κομμάτι, το αποφεύγω δυο μέρες τώρα. Καμώνομαι πως έχω άλλη δουλειά, πως δεν έχει τόση σημασία ή απήχηση. Όμως αισθάνομαι στο ελάχιστο που μου αναλογεί, βαριά την ευθύνη. Θέλω να φωνάξω: ΦΤΑΙΕΙ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ. Ρωτήστε όποιον δικηγόρο θέλετε για λεπτομέρειες: «Όποιος, αφού εμπλακεί σε ατύχημα το οποίο προκαλεί σωματική βλάβη σε άλλο πρόσωπο, εγκαταλείπει τον τόπο του ατυχήματος χωρίς παροχή βοήθειας, είναι ένοχος αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή/και σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ (€10.000)».

    Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που βρέθηκε παρατημένο χωρίς πινακίδες (γιατί αφαιρέθηκαν;) ισχυρίζεται ότι το είχε δανείσει σε κάποιον άλλο. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί, αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Κάνω μια σκέψη όμως: Σκοτώνω και πληρώνω και γλυτώνω! Πάμε να δούμε: Την κοπανάω, βρίσκω έναν τελειωμένο και του λέω: «Ρε φίλε θα φας δυο χρόνια, ζωή και κότα θα περάσεις μέσα, χωρίς έξοδα, να σου δώσω και ένα 20σαρικο να το πάρεις πάνω σου;». Πληρώνω και το 10ρικο στο δικαστήριο και καθάρισα. Πάμε για άλλα! Οπότε αν μου περισσεύουν π.χ. 300χ. μπορώ να καθαρίσω καμιά δεκαριά χωρίς συνέπειες! Τι όχι;

    Υπάρχει τεράστιο θέμα εδώ, τεράστιο νομικό κενό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Πόσο δύσκολο είναι π.χ. να φτιαχτεί μια πλατφόρμα όπου να υποχρεούμαι να δηλώσω ότι δάνεισα το αυτοκίνητό μου πριν το κάνω; Μην τρελαίνεστε δυο click είναι. Πόσο δύσκολο είναι να πάψει να θεωρείται πλημμέλημα η εγκατάλειψη και να γίνει κακούργημα; Τι πάει να πει δεν είχε δόλο; Τι έχει τρέχοντας σαν τρελός, ρόλο κασκαντέρ; Δυστυχώς όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις τα φώτα θα σβήσουν σύντομα, κουράγιο στην οικογένεια της κοπέλας, θα μπορούσε να ήταν η κόρη μου ή η κόρη σας στη θέση της.  Προφανώς έχει σημασία αν περνούσε νόμιμα το δρόμο, αλλά για το δικαστή, όχι για τη ζωή. Αυτή δυστυχώς δεν διορθώνεται, μια στιγμή ήταν αρκετή.



    ΣΧΟΛΙΑ