• Κοινωνία

    ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι εισφορές Νοεμβρίου – Πού θα τις δείτε και πότε πρέπει να πληρωθούν

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    e-ΕΦΚΑ: Αύριο Τετάρτη η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου


    Αναρτήθηκαν σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ -και ειδικότερα στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Φορέα- τα ειδοποιητήρια πληρωμής εισφορών Νοεμβρίου 2019 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων.

    Τα εν λόγω ειδοποιητήρια αφορούν 1,44 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοπασχολούμενους.

    Τα βεβαιωμένα ποσά πρέπει να πληρωθούν έως την Τρίτη 31/12/2019. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

    Προσοχή! Οι εισφορές Νοεμβρίου 2019 είναι και θα παραμείνουν οφειλή, καθώς το νέο σύστημα των ελεύθερων επιλογών και των νέων ασφαλιστικών κατηγοριών θα ισχύσει από 1/1/2020. Δεν θα ανατρέχει, δηλαδή, αναδρομικά στις 4 Οκτωβρίου το νέο σύστημα, αλλά θα ισχύσει από 1/1/2020.

    Αυτό σημαίνει πως για το 2019 οι εισφορές που θα βεβαιωθούν μετά και τον μεγάλο ετήσιο συμψηφισμό θα «ακολουθούν» τον ασφαλισμένο. Επί της ουσίας πρόκειται για τις προτελευταίες μηνιαίες εισφορές που αναρτώνται με βάσει το εισόδημα. Θα ακολουθήσουν τα «ραβασάκια» για τις εισφορές Δεκεμβρίου και από 1/1/2020 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών ύψους 210 – 566 ευρώ ελεύθερης επιλογής.

    Η έγκαιρη καταβολή των εισφορών Νοεμβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία και για όσους έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις, καθώς η μη καταβολή βεβαιωμένων τρεχουσών εισφορών είναι αιτία απώλειας της ρύθμισης.

    Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση δόθηκε δεύτερη ευκαιρία σε πάνω από 80.000 οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων, που εντάχθηκαν στη ρύθµιση των 120 δόσεων, αλλά την έχασαν ή δεν µπορούν ακόµη να οριστικοποιήσουν την ένταξή τους για τεχνικούς λόγους.

    Η διάταξη άνοιξε «παράθυρο» µέχρι 31 Μαΐου 2020 σε χιλιάδες που µπήκαν στις 120 δόσεις αλλά βγήκαν, ώστε να επανενταχθούν.

    Η ρύθµιση χάνεται, αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις ή αν δεν καταβληθούν βεβαιωµένες οφειλές που δηµιουργήθηκαν µετά την 1η/1/2019.

    Το τελευταίο αφορά κυρίως τους εργοδότες, καθώς για τους µη µισθωτούς ως βεβαιωµένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν µετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης, η οποία για το 2019 δεν έχει ακόµη πραγµατοποιηθεί.

    Η απώλεια της ρύθµισης δεν επιφέρει µόνο αναβίωση των αναγκαστικών µέτρων είσπραξης (κατασχέσεις κ.λπ.) αλλά και αναβίωση της παλαιάς οφειλής πριν από το διπλό κούρεµα του επανυπολογισµού και των προσαυξήσεων που έφτανε έως και το 67%.



    ΣΧΟΛΙΑ