• Κοινωνία

    Εφιάλτης στις ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί – Πάνω από 160.000 τα κρούσματα

    Γυναίκα φοράει μάσκα στο μετρό στη Νέα Υόρκη

    Στο μετρό της Νέας Υόρκης εν μέσω της COVID-19


    Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η επιδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 3.000 το βράδυ της Δευτέρας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 163.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ενημερώνονται συνεχώς.

    Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (163.429), ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει πλέον τους 3.008. Το ορόσημο των 2.000 θανάτων ξεπεράστηκε μόλις το Σάββατο.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    Ως χθες Δευτέρα, 1.421 πολίτες της Καλιφόρνιας είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 746 πριν από τέσσερις ημέρες. Ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους προσφέρονται φροντίδες σε ΜΕΘ ανέρχεται πλέον σε 597 (από 200). Συνολικά, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην πολιτεία έχει φθάσει τα 5.763.

    Η ραγδαία αύξηση των αναγκών για νοσοκομειακή φροντίδα και ΜΕΘ οδήγησε τον Νιούσομ να στήσει εσπευσμένα ιστότοπο μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η επικοινωνία με γιατρούς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει πάρει σύνταξη, καθώς και με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ώστε να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και κλινικές που τους χρειάζονται. Η πολιτεία θα βοηθήσει τους απόμαχους ώστε να ενεργοποιούνται ξανά με άμεσες διαδικασίες οι άδειες τους, εξήγησε.

    «Αν είσαι φοιτητής σε σχολή νοσηλευτικής, σε σχολή ιατρικής, σε χρειαζόμαστε» τόνισε ο Νιούσομ. «Αν πήρες σύνταξη τα τελευταία ένα δυο χρόνια, σε χρειαζόμαστε» επέμεινε.

    Η πολιτεία ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να βρεθεί ικανός αριθμός χεριών, για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται σε 50.000 επιπλέον κρεβάτια στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Νιούσομ.

    SOS εκπέμπει η Νέα Υόρκη

    Χθες ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίας του τομέα υγείας να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. Οι θάνατοι από τον κορονοϊό στην πολιτεία έχουν ξεπεράσει τους 1.200.

    «Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη» είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν. «Χρειαζόμαστε βοήθεια».

    Όπως ανέφερε, 66.497 άνθρωποι έχουν εξετασθεί και βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Νέα Υόρκη, 7.000 επιπλέον από την Κυριακή, ενώ ως 1.218 Νεοϋορκέζοι έχουν πεθάνει από τον ιό, μια αύξηση από τους 965 θανάτους χθες.

    Νεκρός στις ένοπλες δυνάμεις

    Τον πρώτο θάνατο στελέχους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Δευτέρα, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι καταγράφηκε νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στις τάξεις του στρατεύματος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θύμα ήταν Εθνοφρουρός στο Νιού Τζέρσι και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από την 21η Μαρτίου. Πέθανε το Σάββατο.

    Νωρίτερα χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει διαγνωστεί η μόλυνση 568 στελεχών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ενώ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 280 την Πέμπτη. Εξάλλου, πάνω από 450 στελέχη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας, συμβασιούχοι και εξαρτημένα μέλη οικογενειών στρατιωτικών έχουν επίσης μολυνθεί, κατά την ίδια πηγή.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο αποφάσισε να μη δημοσιοποιεί αναλυτικά δεδομένα για τα κρούσματα μόλυνσης στελεχών του από τον κορονοϊό, διότι ανησυχεί πως οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αντιπάλους των ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ