• Κοινωνία

    Δούρου ζήτησε, Δημητρίου διέταξε: Ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση των υπόπτων για τις πλημμύρες στη Μάνδρα!


    Η ενημέρωση των πολιτών για τις εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα βρίσκεται, εν δυνάμει, σε θέση… κατηγορουμένου.

    Με μία νέα παραγγελία της, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζητά να αναζητηθούν και να διωχθούν ποινικά όσοι έδωσαν πληροφορίες στον Τύπο (και κατ’ επέκταση, γνωστοποίησαν στους Έλληνες πολίτες την είδηση) ότι καλούνται ως ύποπτοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα, περισσότεροι από 10 αιρετοί και κρατικοί υπάλληλοι προκειμένου να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία 23 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, αλλά και για παραλείψεις τους που οδήγησαν στην πρόκληση της πλημμύρας.

    Η κα Δημητρίου προχώρησε στην εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης μετά από αναφορά που της κοινοποιήθηκε, από ύποπτο σε αυτή την υπόθεση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόσωπο που διαμαρτυρήθηκε για τη δημοσιοποίηση της κλήτευσής του ως υπόπτου είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Στις 2 Οκτωβρίου, η περιφερειάρχης φέρεται να απέστειλε την αναφορά της στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κοινοποιώντας την και στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την επισύναψη σχετικών δημοσιευμάτων και την επισήμανση της ότι σε εκείνη «μέχρι και την προηγούμενη ημέρα δεν είχε επιδοθεί καμία κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις».

    Μετά την παραγγελία της κα Δημητρίου, εισαγγελέας Πρωτοδικών έχει αναλάβει την έρευνα, αναζητώντας ενδεχόμενη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, μεταξύ αυτών η παράβαση καθήκοντος και η διαρροή εγγράφων δικογραφίας, η οποία φέρεται να έγινε περίπου 10 ημέρες μετά τη διαβίβασή της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στην εκτελούσα την παραγγελία αρχή.

    Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, κατά το αίτημα της κα Δούρου και την παραγγελία της κα Δημητρίου: Η εισαγγελική κλήση όσων προέκυψαν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες στις πλημμύρες της Μάνδρας δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί, δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει γνωστοί οι ύποπτοι στους πολίτες και, κυρίως, στους συγγενείς των νεκρών και όσους έχασαν την περιουσία τους!

    Αυτή η εξέλιξη, εξ αφορμής της πρώτης από τις δύο μεγάλες τραγωδίες που σημάδεψαν την Αττική τον τελευταίο χρόνο, έρχεται λίγες ημέρες μετά το σάλο που προκάλεσε μια άλλη παραγγελία της κα Δημητρίου, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πριν από δύο εβδομάδες, είχε ζητήσει να συσχετιστεί στη δικογραφία για την πυρκαγιά η πειθαρχική έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Μια ενέργεια που ερμηνεύτηκε από όλο το νομικό κόσμο ως καθυστέρηση της έρευνας που ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί μέσα σε λιγότερο από 1,5 μήνα.

    Άλλωστε και η έρευνα για τη Μάνδρα και η αποστολή κλήσεων σε υπόπτους είχε καθυστερήσει καθώς και για αυτήν, οι αρμόδιες αρχές περίμεναν το πόρισμα των επιθεωρητών που έφτασε μετά από 8 μήνες!

    Νομικοί σχολίαζαν ότι η απόφαση διενέργειας ποινικής έρευνας που αφορά στη δημοσιοποίηση μιας είδησης για τη μεγάλη τραγωδία με τους 23 νεκρούς και τους εκατοντάδες πλημμυροπαθείς, γεννά πολλά ερωτήματα και δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για το εάν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνει στο σκοτάδι η απόδοση ποινικών ευθυνών.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν με νόημα ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει προχωρήσει σε καμία ανάλογη ενέργεια για άλλες «διαρροές», που γίνονται πάντα από συγκεκριμένα έντυπα, και αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις Διαφθοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δήλωναν ως τόπο κατοικίας τη Μάνδρα, για περισσότερα μόρια στις Πανελλαδικές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισαγγελέας Αρείου Πάγου προς πυρόπληκτους στο Μάτι: «Ελάτε να σας εξηγήσω για την εισαγγελική έρευνα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O Κουτσολιούτσος και οι «μαϊμού» ισολογισμοί – Πώς έβγαλε τουλάχιστον 23 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ