ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Δήμος Αθηναίων έκανε το πρώτο βήμα για την «Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών», από τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Δεκάδες πολίτες παραβρέθηκαν και έβαλαν τα θεμέλια για μία γειτονιά πιο προσβάσιμη, πράσινη και φιλική. Οι κάτοικοι της 6ης Δημοτικής Κοινότητας κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διασύνδεση των σημείων ενδιαφέροντός τους, ανέδειξαν τους προβληματισμούς τους και σχεδίασαν τις βέλτιστες διαδρομές πάνω σε χάρτες με όλα τα σχετικά δεδομένα.
Παρουσιάζοντας στοιχεία για την πορεία των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Με τη συμμετοχή των πολιτών αλλάζουμε την πόλη και τη γειτονιά μας. Ξεκινήσαμε από την 6η Δημοτική Κοινότητα και θα πάμε σε κάθε κοινότητα να σχεδιάσουμε μαζί, πώς θέλουμε να είναι η γειτονιά μας. Στόχος μας είναι κάθε πολίτης να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε 15 λεπτά, με τα πόδια ή το ποδήλατο, στα θεμελιώδη: σχολείο, πρωτοβάθμια δομή υγείας, πράσινο, πάρκο. “Η Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών” είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».
Με έμφαση στον πολεοδομικό σχεδιασμό της 6 ΔΚ, η αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου, έθεσε το περίγραμμα και το όραμα της δράσης: «Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτεραιότητές τους για τη γειτονιά τους, ως προς τις μετακινήσεις. Ποιες είναι οι κύριες διαδρομές που θέλουμε να βελτιώσουμε, ώστε να συνδέσουμε με άνετο και ευχάριστο περπάτημα τα σημεία καθημερινών δραστηριοτήτων με διαδρομές βιώσιμης κινητικότητας, ήπιων μορφών μετακίνησης, συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Στόχος μας, είναι να αναδείξουμε τον χαρακτήρα των γειτονιών μας, ως τόπους κοινωνικής ζωής, φιλικές σε όλους, περιορίζοντας την καθημερινή χρήση του ΙΧ».
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της 6ης Δημοτικής Κοινότητας μέσα από μια διαδραστική διαδικασία μετέφεραν την άποψή τους. Αρχικά συμπλήρωσαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, ενώ όσοι είχαν δυσκολία στη χρήση του ψηφιακού εργαλείου, ανέδειξαν σε χαρτί τις δικές τους διαδρομές.
Στη συνέχεια, δουλεύοντας σε ομάδες, πρότειναν πάνω στον χάρτη της γειτονιάς τους τις διαδρομές που είναι σημαντικές για την καθημερινότητά τους, καθώς και παρεμβάσεις που, κατά προτεραιότητα, θα ήθελαν να υλοποιούνται στη συνοικία τους. Ανέδειξαν τους προβληματισμούς, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν, να δημιουργηθούν διαδρομές ήπιων, ασφαλών και προσβάσιμων μετακινήσεων.
Το εργαστήριο έκλεισε συγκεντρώνοντας πλήθος δεδομένων, απόψεων και ιδεών, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής και σχεδιασμού θα παραμείνει ανοικτή, για όσους δεν κατάφεραν να παρευρεθούν, ως τις 15 Σεπτεμβρίου: https://platform.participatorylab.org/enroll/category/geitonies15
Τα αποτελέσματα θα ομαδοποιηθούν, θα ταξινομηθούν και θα παραχθεί το απαραίτητο υλικό επιλογών των ζωνών – διαδρομών προτεραιότητας, ώστε να προχωρήσουν, τόσο άμεσα μέτρα όσο και -μετά από συγκεκριμένες μελέτες- οι πολεοδομικές και κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και η «Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών» να γίνει πράξη. Την υποστήριξη του δήμου για την υλοποίηση του συμμετοχικού εργαστηρίου ανέλαβε η συνεργατική – διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού «CommonSpace».
Τέλος η «Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών», είναι μια γειτονιά στην οποία ενθαρρύνεται το περπάτημα και η μετακίνηση με ήπια και φιλικά μέσα, συνδέοντας τα σημεία κοινωνικής και καθημερινής ζωής, όπως πάρκα, σχολεία, σταθμούς δημόσιας συγκοινωνίας, χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας, Δημοτικά Ιατρεία, ΚΕΠ, κά, με περιπατητικές ή ποδηλατικές διαδρομές 15 λεπτών. Δημιουργούνται έτσι, διαδρομές φιλικές για τους πεζούς και τα εμποδιζόμενα άτομα, ώστε να πηγαίνουν στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος αποφεύγοντας τη χρήση του ΙΧ, που επιβαρύνει το κυκλοφοριακό της πόλης και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.
Διαβάστε επίσης:
Ισπανία: Οκτώ συλλήψεις έπειτα από συγκρούσεις ακροδεξιών ομάδων με μετανάστες
Λέσβος: Ξέσπασε φωτιά – Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιρανικός πύραυλος έπληξε την αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ
- Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 17 πλοία και έπληξαν σχεδόν 2.000 στόχους στο Ιράν – Νεκρή 11χρονη από πτώση θραυσμάτων στο Κουβέιτ
- Πόλεμος στο Ιράν: H Ευρώπη σε δοκιμασία ευθύνης
- Φάρμακα για την παχυσαρκία: Από τις ενέσεις στα χάπια, τι φέρνει η νέα εποχή, οι εκτιμώμενες πωλήσεις
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.