• Κοινωνία

    Δολοφόνοι υπεράνω υποψίας – Τέσσερις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

    • Λέλα Βόρρη

    Δάνος Μουρατίδης-Γιώργος Σκιαδόπουλος-Παναγιώτης Φρανζτής-Μπάμπης Αναγνωστόπουλος


    Από τις 87.000 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως το 2017  (μελέτες του 2018-2019) το 58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους.

    Περίπου 50.000 γυναικοκτονίες σημειώνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη, το οποίο αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

    Δηλαδή 1 κάθε 10 λεπτά!

    Οι γυναικοκτονίες εδώ και χρόνια χαρακτηρίζονται ως η πιο έμφυλη και σεξιστική μορφή βίας.

    Ο όρος «γυναικοκτονία» (Femicide), έγινε ευρέως γνωστός το 1992 μετά την έκδοση του βιβλίου «Femicide: the politics of woman killing», μια συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Τζιλ Ράντφορντ (Jill Radford) και η κοινωνιολόγος Νταϊάνα Ράσελ (DianaE. H. Russell).

    Η πράξη συνήθως τελείται από άνδρες με μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, που ασκούν σωματική ή  ψυχική κακοποίηση, κοινωνικό έλεγχο, εκφοβισμό και έχουν τάση επιβολής σε γυναίκες που συχνά δεν γίνονται αρεστές σε αυτούς λόγω των επιλογών τους.

    Το έγκλημα τελείται όταν ο στόχος είναι «ελκυστικός», βρίσκεται δηλαδή την κατάλληλη ώρα  και στον κατάλληλο τόπο χωρίς προστασία.

    Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

    Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται βαθύτερα.

    Στην ουσία οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που στηρίζονται σε βαθιά εμπεδωμένες αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία και μπορούν να «τιμωρηθούν», να «ελεγχθούν» και να «σωφρωνιστούν» μέσω της βίας.

    Στην Ελλάδα ο όρος γυναικοκτονία πρωτοακούστηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τον oμαδικό βιασμό, τον βασανισμό και τη δολοφονία της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο τον Νοέμβριο του 2018.

    Ωστόσο δολοφονίες γυναικών που σήμερα θα χαρακτηρίζονταν ως γυναικοκτονίες προϋπήρχαν, συγκλονίζοντας τη κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

    Το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Αυτή η μορφή βίας, όπως και γενικότερα η ενδοκογονοιακή βία, φαίνεται να έχουν πάρει άλλη τροπή, με θύματα τόσο γυναίκες όσο και παιδιά.

    Το Μononews.gr σήμερα, επαναφέρει στη μνήμη των αναγνωστών του τέσσερα συγκλονιστικά εγκλήματα από τέσσερις άντρες δολοφόνους. Άνδρες που παρίσταναν τους ερωτευμένους ακόμα και μετά τις δολοφονιές, «αναζητώντας» τις «εξαφανισμένες» αγαπημένες τους ή «ψάχνοντας» τους δολοφόνους των συντρόφων τους.

    Κρατώντας καλά το βαρύ μυστικό της ενοχής τους, μη θέλοντας να αποκαλύψουν ότι οι ίδιοι είχαν βάψει τα χέρια τους με το αίμα των συντρόφων τους, κατέφευγαν ακόμα και στον Τύπο προκειμένου να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των Αρχών και του εμβρόντητου κοινού αλλά και ίσως να κοροϊδέψουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

    Οι περιπτώσεις παρουσιάζουν όλες τους κοινά χαρακτηριστικά, τόσο στη συμπεριφορά των δραστών πριν και μετά την αποτρόπαια πράξη τους όσο και στις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν. Καταγράφοντας έτσι ένα κοινό μοτίβο που παρατηρείται και σε πολλά από τα αντίστοιχα εγκλήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

    Ο Δάνος Μουρατίδης με το «αγγελικό πρόσωπο» και ο στραγγαλισμός της Κικής Κούσουγλου

    Ο Δάνος Μουρατίδης με την Κική Κούσουγλου

    Πολλοί στον τύπο τον χαρακτήρισαν ως  «δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωπο».

    Ο 23χρονος Δάνος Μουρατίδης, συγκλόνισε το πανελλήνιο με τη στυγερή δολοφονία της αγαπημένης του Κικής στη Βέροια το 2005.

    Επί μήνες έδινε παράσταση μπροστά στις κάμερες, αναζητώντας στην Αγγελική Νικολούλη την κοπέλα που είχε στραγγαλίσει ο ίδιος και θάψει.

    Ο Δάνος Μουρατίδης στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη

    Ο 23χρονος τότε Δάνος Μουρατίδης και η 20χρονη Κική Κούσογλου είχαν σχέση από παιδιά και ήταν μαζί πέντε χρόνια.

    Το βράδυ του εγκλήματος

    Οι τσακωμοί στη σχέση τους δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω της αρρωστημένης ζήλιας του 23χρονου μέχρι που μια μέρα η 20χρονη Κική φαίνεται να μην άντεξε και του ζήτησε να χωρίσουν.

    Την ώρα που η 20χρονη κοπέλα κοιμόταν, όπως υποστήριξε αργότερα ο Δάνος βρίσκει την ευκαιρία να ψάξει το κινητό της.

     Μόλις ανακάλυψε μήνυμα από άλλον άνδρα «θόλωσε».

    Την ξύπνησε και μετά από έντονη λογομαχία την στραγγάλισε.

    Ψύχραιμος, σαν να ήταν ένας έμπειρος δολοφόνος, πήρε το σώμα της άτυχης Κικής το έβαλε στο αυτοκίνητο στη θέση του συνοδηγού και το μετέφερε στην περιοχή του Φράγματος Ασωμάτων Ημαθίας, στις όχθες του Αλιάκμονα, μία περιοχή εντελώς ερημική. Με τη βοήθεια ενός 40χρονου ξαδέλφου του την έθαψαν και πέταξαν τα πράγματά της σε διαφορετικά σημεία ώστε να αποπροσανατολίσει τις έρευνες.

    Δύο μέρες μετά, η μητέρα της δήλωσε ότι το παιδί της εξαφανίστηκε.

    Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό της, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Από τους πρώτους που κλήθηκαν για κατάθεση ήταν ο 23χρονος Δάνος.

    Το έμπειρο μάτι της Αγγελικής Νικολούλη

    Την έψαξαν παντού, ενώ με την υπόθεση ασχολήθηκε και η εκπομπή της Αγγελική Νικολούλη,  «Φως στο Τούνελ» στην οποία μάλιστα εμφανίστηκε και ο Δάνος.

    Είχε παραδεχθεί άλλωστε πως είχαν όντως συναντηθεί με την Κική σπίτι του, πως είχε κοιμηθεί εκεί, αλλά υποστήριξε όταν ξύπνησε το πρωί ότι αυτή είχε φύγει. Είχε πει επίσης πως το τελευταίο του μήνυμα, όταν του είχε πει να χωρίσουν ήταν «Όπως νομίζεις εσύ. Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένη. Καλά να περνάς, φιλάκια».

    Παράλληλα, έκανε έκκληση στον κόσμο να βοηθήσει στην εύρεση της πρώην συντρόφου του. Όπως είχε πει αργότερα η έμπειρη Αγγελική Νικολούλη: «Κατάλαβα, όταν τον είδα απέναντί μου, ότι κάτι έτρεχε. Φαινόταν ότι ήταν ένοχος».

    Το σήμα στα δύο κινητά

    Η έρευνα συνεχίστηκε κανονικά με την αστυνομία να εστιάζει στα μηνύματα του τηλεφώνου του Δάνου.

    Ανακάλυψαν ότι όταν στάλθηκε το μήνυμα του Δάνου στην Κική, τα δύο κινητά έπαιρναν σήμα από την ίδια κεραία, κάτι που σήμαινε πως τα δύο κινητά βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.

    Μετά από τέσσερις μήνες ο Μουρατίδης ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημα που έκανε τον Αύγουστο του  2005 και υπέδειξε στην ΕΛ.ΑΣ την τοποθεσία οπού είχε κρύψει το πτώμα της 20χρονης.

    Ο ίδιος συνέχιζε να δηλώνει πως «Ήταν ο έρωτας της ζωής μου. Ήμασταν πέντε χρόνια μαζί, σαν παντρεμένοι. Κάποιες φορές μαλώναμε, χωρίζαμε για έναν μήνα, τρεις μέρες και τα ξαναβρίσκαμε».

    Το μήνυμα-απάντηση στον χωρισμό

    Στην απολογία του περιγράφοντας τη βραδιά του εγκλήματος σημείωσε: «Είχαμε χωρίσει δύο εβδομάδες πριν. Συζητούσαμε και πέρασε η ώρα. Εκείνη κοιμήθηκε, ενώ εγώ έβλεπα τηλεόραση». Αφού παραδέχτηκε ότι έψαξε το κινητό της Κικής και βρήκε μήνυμα από κάποιον άλλο άντρα, στη συνέχεια είπε πως την ξύπνησε και ζήτησε εξηγήσεις για το μήνυμα. Μετά τον καβγά τους, ο 23χρονος την άρπαξε από το λαιμό και τη στραγγάλισε.

    «Την τράβηξα πάνω μου. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα, δεν κουνιόταν. Έπιασα το σφυγμό της. Διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα τα έχασα.

    Πικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω. Δεν ξέρω τι έπαθα. Λες και δεν ήμουν εγώ».

    Η σύλληψη και οι βαριές ποινές

    Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση και της περιύβρισης νεκρού.

    Παράλληλα, δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ότι βρισκόταν σε κατάσταση βρασμού. Στον ξάδερφό του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης ζήτησε πολλές φορές συγνώμη από την οικογένεια της Κικής.

    Βέβαια η συγγνώμη αυτή δεν έγινε ποτέ αποδεκτή.

    Ο κατηγορούμενος Δάνος Μουρατίδης οδηγείται με συνοδεία ΕΚΑΜ στο δικαστήριο

    Μάλιστα η μητέρα της αδικοχαμένης Κικής έχει δηλώσει αναφερόμενη στον δράστη, ότι: «Εύχομαι να μην έρθει στη Βέροια γιατί φοβάμαι, όχι από εμένα, αλλά από τα δικά μου τα άτομα ότι θα του κάνουν κακό. Και το ξέρει αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στη Βέροια».

    Σήμερα ο Δάνος, μετά από 16 χρόνια στη φυλακή, είναι πλέον ελεύθερος.

    Αποφυλακίστηκε το 2021 και κάποιες πληροφορίες τον θέλουν να έχει ξεκινήσει μια καινούργια ζωή στο εξωτερικό και να έχει παντρευτεί.

    Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος και η αποτρόπαιη δολοφονία της Τζούλι Σκάλι

    Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος μαζί με την Τζούλι Σκάλι

    Τον Ιανουάριο 1999 η Ελλάδα συγκλονιζόταν από ένα από τα πιο σκοτεινά και ειδεχθή εγκλήματα που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα.

    Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος ήταν 22 ετών και υπηρετούσε ως αξιωματικός του εμπορικού Ναυτικού, όταν γνώρισε τότε την 29χρονη Τζούλη Σκάλη κατά το πρώτο του ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο τον Νοέμβριο του 1997 στην Καραϊβική.

    Η Τζούλι, πρώην μοντέλο ήταν παντρεμένη εκείνη τη περίοδο με τον ήδη επτά χρόνια σύντροφο της και ήταν μητέρα ενός κοριτσιού τριών ετών.

    Η έλξη ανάμεσα στη Τζούλι και τον Γιώργο δεν άργησε να φανεί.

    Ένα χρόνο μετά το πρώτο ταξίδι, τον Φεβρουάριο του 1998, η Τζούλι που είναι πια σε διάσταση με τον σύζυγο της, πηγαίνει μια νέα κρουαζιέρα μόνη και συναντάει τον Σκιαδόπουλο ο οποίος τη συστήνει ως αρραβωνιαστικιά του.

    Μετά το τέλος του ταξιδιού, αποφασίζουν να παντρευτούν και να ζήσουν στην Καβάλα μάλιστα ο Σκιαδόπουλος αποφασίζει να παραιτηθεί από το Ναυτικό και να εργαστεί ως ταξιτζής.

    Τον Αύγουστο, επισκέπτεται τη μητέρα της Τζούλι στο Νιου Τζέρσεϋ η οποία ωστόσο δεν έβλεπε με καλό μάτι τον γάμο της κόρης καθώς υποψιαζόταν ότι ο Σκιαδόπουλος είχε δελεαστεί και από τα 600.000 δολάρια, που η Σκάλι θα εισέπραττε από τον άντρα της, σύμφωνα με τον διακανονισμό του διαζυγίου.

    Μετά το διαζύγιο της Τζούλι οι δυο τους παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο.

    Η Τζούλι είχε συμφωνήσει με τον πρώην σύζυγο της να αναλάβει αυτός την κηδεμονία της κόρης τους.

    Ωστόσο σύντομα αποφασίζει να γυρίσει πίσω ξανά στις ΗΠΑ κοντά στο παιδί της.

    Ο 23χρονος Σκιαδόπουλος φοβάται ότι θα χάσει τη Τζούλι, αν κάνει αυτό το ταξίδι.

    Το χρονικό του εγκλήματος

    «Όταν μου είπε η Τζούλι ότι δεν θα παντρευτούμε ένιωσα να φεύγει ο κόσμος κάτω από τα πόδια μου. Τη νύχτα που έγινε το μοιραίο είχαμε μια έντονη λογομαχία μέσα στο αυτοκίνητο. Προσπαθούσα να την πείσω να μείνει στην Ελλάδα μαζί μου και να μην φύγει στην Αμερική».

    Όταν τράβηξα τα χέρια μου από το λαιμό της και κατάλαβα τι είχα κάνει πανικοβλήθηκα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ήμουν ένα ρομπότ που ότι έκανα, το έκανα μηχανικά» είχε πει στην απολογία του στο δικαστήριο.

    Ωστόσο αυτό που σόκαρε περισσότερο την Ελληνική κοινωνία ήταν ο τρόπος με τον οποίο φρόντισε να εξαφανίσει τη σωρό της.

    Ο Σκιαδόπουλος έλουσε  το σώμα της με βενζίνη και του έβαλε φωτιά ενώ στη συνέχεια προσπάθησε να το βάλει μέσα σε μία βαλίτσα για να το ξεφορτωθεί.

    Καθώς το κεφάλι προεξείχε αποφάσισε να το κόψει με σιδεροπρίονο και στη συνέχεια πέταξε το ακέφαλο πτώμα με τη βαλίτσα μέσα σε μια λίμνη ενώ το κεφάλι στη θάλασσα στην παραλία Καλαμίτσα της Καβάλας.

    Όπως και ο Δάνος έτσι και ο Σκιαδόπουλος στηνόταν μπροστά στα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και των εκπομπών της Αγγελικής Νικολούλη λυπημένος και αναστατωμένος για την «εξαφάνιση» της Τζούλι, εκλιπαρόντας τον κόσμο να δώσει στοιχεία.

    Τελικά μετά από αντιφάσεις κατά τις καταθέσεις του ομολόγησε έπειτα από 18 μέρες και καταδικάστηκε το 1999 σε ισόβια.

    O Γιώργος Σκιαδόπουλος συνοδευόμενος από αστυνομικούς

    Το 2002 στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε σε 23 χρόνια λόγω πρότερου έντιμου βίου και καλής διαγωγής και αποφυλακίστηκε τελικά το 2009 με περιοριστικούς όρους.

    Σήμερα δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό και πρέπει να εμφανίζεται τακτικά στο αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

    Μετά από υποδείξεις του Σκιαδόπουλου, η βαλίτσα με το ακέφαλο πτώμα εντοπίστηκε στη λίμνη που την είχε πετάξει.

    Παρά τις έρευνες δυτών στο σημείο που τους οδήγησε ο Σκιαδόπουλος, το κεφάλι της Τζούλι Σκάλι δεν βρέθηκε ποτέ.

    Παναγιώτης Φραντζής: Το έγκλημα ερωτικού πάθους και η πρόταση για θανατική ποινή

    O Παναγιώτης Φρατζής και η Ζωή  (Ζωζώ τη φώναζαν) Φραντζή – Γαρμανή

    Τη δεκαετία του 1987 ένα άγριο έγκλημα για τα ελληνικά δεδομένα ήταν η γυναικοκτονία της 18χρονης Ζωής  (Ζωζώ τη φώναζαν) Φραντζή – Γαρμανή από τον 27χρονο τότε φοιτητή της ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο) Παναγιώτη Φρατζή.

    Ο Φραντζής, αφού στραγγάλισε στη συνέχεια μετέφερε τη σωρό της σε μια μπανιέρα και άρχισε να το τεμαχίζει με ένα μαχαίρι και ένα σφυρί.

    Στη συνέχεια, πέταξε στα σκουπίδια το διαμελισμένο σε έντεκα κομμάτια σώμα της 18χρονης Ζωής σίγουρος ότι σε λίγη ώρα θα τους άδειαζε το απορριμματοφόρο και τα ίχνη θα εξαφανίζονταν για πάντα.

    Οι λεπτομέρειες του τεμαχισμού, όπως τις περιέγραψε ο ιατροδικαστής ήταν σοκαριστικές.

    Της έβγαλε τα μάτια, της έκοψε τη μύτη, τα αυτιά και τα μαλλιά, ώστε να μην αναγνωρίζεται από κανένα.

    Ο ιατροδικαστής πάντως, μετά την εξέταση του σώματος, αποφάνθηκε ότι ο θάνατος της κοπέλας είχε προκληθεί από ασφυξία.

    Ο δράστης την είχε στραγγαλίσει με τα χέρια του, ενώ και στο σώμα του ίδιου υπήρχαν σημάδια πάλης που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η κοπέλα είχε προσπαθήσει να τον απωθήσει.

    Πώς έγινε η αποκάλυψη του δράστη

    Μια μέρα ένας συλλέκτης ανακάλυψε τις σακούλες καθώς έψαχνε στους κάδους για γραμματόσημα.

    Όλες βρέθηκαν εκτός από αυτή με το κεφάλι της άτυχης κοπέλας.

    Μέσα σε μια σακούλα νάιλον βρίσκονταν το ένα χέρι της Ζωής και μια απόδειξη από κρεοπωλείο ένα στοιχείο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Την υπόθεση ανέλαβαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, οι οποίοι αναζητούσαν παντού κάποιο στοιχείο που θα τους οδηγούσε στην εξιχνίαση και στην αποκάλυψη της ταυτότητας της σωρού.

    Μαζί με την βοήθεια του κρεοπώλη ο οποίος έδωσε όσα στοιχεία θυμόταν για την 18χρονη, οι αστυνομικοί κατάφεραν να φτάσουν στην ανακάλυψη του θύματος.

    Η υπόθεση προκάλεσε τεράστια προσοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τότε ο Φραντζής συνειδητοποίησε πως το παιχνίδι πλέον ήταν χαμένο.

    Συμβουλεύτηκε λοιπόν δικηγόρο λέγοντας του πως σκέφτεται να παραδοθεί στις Αρχές.

    Το ίδιο τον συμβούλεψε και αυτός λέγοντας του να παραδοθεί στην Αστυνομία.

    Η πρόταση του εισαγγελέα για εφαρμογή της θανατικής ποινής

    Κατά τη διάρκεια της Δίκης, όταν ο εισαγγελέας άκουσε να εξιστορεί ότι χρειάστηκαν 4 ώρες για να κομματιάσει το άψυχο σώμα της 18χρονης Ζωής είχε προτείνει να εφαρμοστεί η ποινή θανάτου η οποία είχε καταργηθεί από το 1972.

    Όπως ο ίδιος έχει αναφέρει πηγή του κακού ήταν η αρρωστημένη ζήλεια του που συχνά οδηγούσε το ζευγάρι σε έντονους τσακωμούς με αποτέλεσμα πολλές φορές να βγαίνει εκτός εαυτού.

    Μάλιστα υποστήριξε πως κάθε καυγάς κατέληγε με παράφορο έρωτα.

    Το μοιραίο βράδυ μετά από έναν ακόμη καυγά που είχαν, όπως δήλωσε ο ίδιος στους δικαστές, συνευρέθηκαν σεξουαλικά και τον αποκάλεσε ανίκανο.

    «Ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Έκανα εμετό όταν την τεμάχιζα, σταματούσα και ξανάρχιζα. Υπήρχε και μια έντονη μυρωδιά από τα αίματα…Καυγαδίσαμε, βγήκα εκτός εαυτού. Την έσπρωξα κι εκείνη χτύπησε στην κόγχη του κρεβατιού. Όταν έσκυψα να τη σηκώσω, κατάλαβα ότι ήταν νεκρή. Δεν τη στραγγάλισα, δεν είμαι φονιάς. Παραδέχομαι την κατηγορία της προσβολής νεκρού αν και δεν μπορώ να δώσω στην πράξη μου αυτή, λογική εξήγηση. Τύψεις θα έχω σε όλη μου τη ζωή και δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου, που δεν μπόρεσα να δείξω ψυχραιμία, εννοώ τη στιγμή που πέθανε η Ζωή».

    Ο Παναγιώτης Φραντζής κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και περιυβρίσεως νεκρού ενώ του επιβλήθηκε η ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

    Έμεινε στις φυλακές για 18χρόνια και τον Οκτώβριο του 2005 αποφυλακίστηκε.

    Σήμερα, έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν και έχει κάνει μια καινούργια αρχή.

    Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει νέα οικογένεια.

    Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – Ο πιλότος που «έκοψε τα φτερά» της Καρολάιν

    Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος και η σύζυγος του  Κάρολαϊν Κράουτς

    Ένα πιο πρόσφατο αλλά με πολλά κοινά στοιχεία με τα παραπάνω εγκλήματα, ήταν η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγο της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο στα Γλυκά νερά τον Μάϊο του 2021.

    Τα «κροκοδείλια» δάκρυα του Αναγνωστόπουλου δεν φάνηκαν αρκετά για να πείσουν πως το συντετριμμένο του βλέμμα είναι αθώο.

    Επί 37 ολόκληρες μέρες έπαιζε θέατρο προσπαθώντας να πείσει τις αρχές, την οικογένεια του θύματός του και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ότι το έγκλημα ήταν «έργο» άγνωστων ληστών.

    Σύμφωνα με την ιστορία που είχε σκαρφιστεί, ο φιμωμένος και δεμένος άντρας ειδοποίησε την Άμεση Δράση για μια άγρια ληστεία που έγινε στο σπίτι του στα Γλυκά Νερά, όπου ζούσε με τη σύζυγο και το μόλις 11 μηνών κοριτσάκι τους.

    Ο 34χρονος περιέγραψε κλαίγοντας στους αστυνομικούς τις φρικιαστικές στιγμές που έζησε από όταν οι τρεις ληστές μπήκαν στο σπίτι μέχρι που έφυγαν αφήνοντας πίσω τους νεκρή την 20χρονη σύζυγό του Καρολάιν Κράουτς και το σκυλάκι τους.

    Έναν μήνα μετά, ο 34χρονος πιλότος μεταφέρεται με ελικόπτερο από την Αλόννησο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Οι αστυνομικοί περίμεναν να τελειώσει το μνημόσυνο της 20χρονης πριν προσαγάγουν τον Αναγνωστόπουλο, που λίγα δευτερόλεπτα πριν έκλαιγε στην αγκαλιά της πεθεράς του.

    Τι έλεγε ο 32χρονος πιλότος στην Αγγελική Νικολούλη για την απώλεια της συζύγου του

    Όλο το διάστημα από τη δολοφονία μέχρι τη σύλληψή του, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος εμφανιζόταν στα ΜΜΕ και σε εκπομπές, περιγράφοντας την ιστορία που είχε δημιουργήσει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τα όσα είχε αναφέρει στην Αγγελική Νικολούλη και την εκπομπή «Φως στο Τούνελ».

    «Πραγματικά δεν ξέρω ποιος σκέφτηκε ότι η ψυχολόγος που πήγαμε αφού γέννησε η γυναίκα μου έχει οποιαδήποτε σχέση με τη ληστεία. Έχω ακούσει εικασίες και εικασίες, αλλά ότι θα βοηθήσει η ψυχολόγος μας στο να βρεθούν οι δράστες, είναι με διαφορά η πιο άκυρη. Καταλαβαίνω ότι η έλλειψη στοιχείων μικρά μέσα αναπαράγουν ό,τι άσχετο ακούσουν αλλά εσείς που κάνετε τη δική σας έρευνα δεν είστε σε αυτήν την κατηγορία.

    Κυρία Νικολούλη, σε αυτή τη φάση της έρευνας μου έχει ζητηθεί να μη δημοσιοποιούνται συγκεκριμένα στοιχεία γιατί παρερμηνεία από τον κόσμο μπορεί να δυσκολέψει ή να καθυστερήσει την έρευνα, κάτι που κανείς μας δε θέλει. Ακόμα και σε αξιόπιστη εκπομπή όπως η δική σας. Σε προσωπικό επίπεδο είμαι σε κακή κατάσταση για να μιλήσω για τη γυναίκα μου. Με πονάει και τώρα που σας γράφω αυτό το μήνυμα Ξέρω ότι θέλετε να βοηθήσετε όπως κάνετε πάντα. Σας ευχαριστώ».

    Αφού συλλήφθηκε ομολόγησε πως δεν έγινε καμία ληστεία στο σπίτι του και πως ο ίδιος σκότωσε με ασφυκτικό θάνατο την Καρολάιν, μετά από καυγά που είχαν, και πως κρέμασε με το λουρί της την Ρόξυ, το σκυλάκι που είχε υιοθετήσει η 20χρονη.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου παραθέτουν ένα προς ένα τα βήματα του 34χρονου κατηγορούμενου πριν αλλά κυρίως μετά το έγκλημα με στόχο να καλύψει τα ίχνη του και να πείσει πως η Καρολάιν ήταν το θύμα των ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι τους.

    «Η πεντάλεπτη διάρκεια του ασφυκτικού πνιγμού του θύματος, η εκ των προτέρων μεθόδευση της παύσης της λειτουργίας της κάμερας ασφάλειας της οικίας, ο αιφνιδιασμός του ανύποπτου θύματος, η εξ αρχής σκηνοθεσία της σε βάρος του, ληστείας και η προσχεδιασθείσα προσπάθεια παραπλάνησης των διωκτικών αρχών», κατά την κρίση των δικαστών που παρέπεμψαν τον 34χρονο δηλώνουν απόλυτα ήρεμη ψυχική κατάσταση του κατηγορούμενου.

    Όπως αναφέρεται «από την πληρότητα της σχετικής «σκηνοθεσίας» τόσο μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας όσο και πριν από αυτή, η οποία και καταδεικνύει ότι την επεξεργάστηκε νωρίτερα και υπολογισμένα και όχι υπό το κράτος ανεξέλεγκτης παρόρμησης» προκύπτει η πλήρης διαύγεια του κατηγορούμενου.

    Κατά την απολογία του ο πιλότος ισχυρίστηκε πως όλα αυτά δεν είχαν στόχο να «ξεφύγει» αλλά να μην χάσει το παιδί του αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του εγκλήματος που έκανε υπό καθεστώς φόρτισης.

    Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, αλλά και για ψευδή κινητοποίηση των αρχών και ψευδή κατάθεση κατ’ εξακολούθηση.

    Επιπλέον του επιβλήθηκε πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ για τη θανάτωση της σκυλίτσας τους.

    Στη συγχώνευση των ποινών ο Αναγνωστόπουλος θα πρέπει να εκτίσει ισόβια και 11,5 έτη, με χρηματική ποινή τις 21.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Κολωνός: Ελεύθεροι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων

    Greek Mafia: Δίωξη για δολοφονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας στους 2 από τους 3 συλληφθέντες

    Μέγαρα: Συνελήφθη ο 23χρονος που κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε τον 4χρονο γιο της συντρόφου του

     



    ΣΧΟΛΙΑ