• Κοινωνία

    Δημήτρης Λιγνάδης: Στις 17 Νοεμβρίου στο εδώλιο του Εφετείου για 3 βιασμούς ανηλίκων

    Δημήτρης Λιγνάδης

    Δημήτρης Λιγνάδης


    Η ώρα της οριστικής κρίσης της Δικαιοσύνης για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη πλησιάζει. Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για τους βιασμούς ανήλικων αγοριών προσδιορίστηκε να αρχίσει στις 17 Νοεμβρίου.

    Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που είναι ελεύθερος παρά τη βαριά πρωτόδικη καταδίκη του σε κάθειρξη 12 ετών, θα δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για βιασμούς 3 ανηλίκων.

    Για τους 2 είχε κριθεί ένοχος από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και ο ίδιος είχε ασκήσει έφεση, διεκδικώντας την αθώωση του. Για τον 3ο είχε αθωωθεί, ωστόσο η εισαγγελέάς διαφώνησε, άσκησε έφεση και ο σκηνοθέτης θα δικαστεί ξανά και για αυτό το βιασμό.

    Κινδυνεύει μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερες ποινές εάν κριθεί ξανά ένοχος για τους άλλους 2 βιασμούς καθώς η εισαγγελέας άσκησε έφεση και γι αυτό το σκέλος. Κρίνει ότι τα 12 χρόνια είναι μία πολύ μικρή ποινή για τη σεξουαλική κακοποίηση 2 παιδιών.

    Η πρωτόδικη απόφαση

    Στις 13 Ιουλίου του 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ανακοίνωσε την ετυμηγορία του για τον Δημήτρη Λιγνάδη:

    Κρίθηκε ένοχος για το βιασμό ενός 17χρονου το 2015, με οριακή πλειοψηφία ( 4-3). Η μειοψηφία 2 τακτικών δικαστών κι ενός ενόρκου ήταν υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

    Καταδικάστηκε και για το βιασμό ακόμα ενός 17χρονου το 2015, με πλειοψηφία 5-2. Η πρόεδρος του δικαστηρίου κι ένας εφέτης, που μειοψήφησαν, είχαν την άποψη ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να αθωωθεί.

    Μετά από διάσκεψη 4 ωρών, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κρίθηκε αθώος για τους άλλους 2 καταγγελλόμενους βιασμούς, με τον ένα μηνυτή να μην έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει ώστε να διεκδικήσει την τιμωρία του.

    Η αθώωση του σκηνοθέτη για το βιασμό του άφαντου φερόμενου ως θύματος ήταν ομόφωνη. Όλοι οι ένορκοι ψήφισαν αθώωση λόγω αμφιβολιών και όλοι οι δικαστές αθώωση επί τους ουσίας.

    Η αθώωση για το βιασμό του Αιγύπτιου μηνυτή , το 2011, όταν ήταν 16 ετών, ελήφθη με πλειοψηφία 5-2. Οι 2 ένορκοι που μειοψήφισαν ζήτησαν την καταδίκη του σκηνοθέτη και για αυτό το βιασμό.

    Εισαγγελέας: “Λένε αλήθεια και οι 3 ανήλικοι”

    Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την καταδίκη του σκηνοθέτη για το βιασμό και των 3 ανηλίκων και την αθώωση μόνο για το βιασμό του καταγγέλλοντα που δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

    Ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι οι μαρτυρίες των 3 μηνυτών είναι πιο πειστικές από την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και τον ισχυρισμό του ότι στήθηκε σκευωρία σε βάρος του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ή σκευωρία με πολιτικές προεκτάσεις.

    Κατά τον εισαγγελέα:

    « Τα θύματα λόγω της ανηλικότητας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχο του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη”.

    Ελεύθερος με κάθειρξη 12 ετών

    Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, παρά τη βαριά καταδίκη, είχε αποφασίσει να χορηγήσει στον Λιγνάδη αναστολή στην εκτέλεση της 12ετούς ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

    Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3 και ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες καταγγελλόντων, συγγενών και φίλων τους, οι οποίοι φώναζαν στους δικαστές “ντροπή”.

    Στον Λιγνάδη είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης 3 φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και της εγγυοδοσίας 30.000 ευρώ

    Η εισαγγελική έφεση

    Λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση η εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση και για την αθώωση από την κατηγορία του βιασμού του 3ου ανήλικου καταγγέλλοντα όσο και για την ποινή που επιβλήθηκε στον σκηνοθέτη.

    Η εισαγγελέας έκρινε ότι ο Δημ. Λιγνάδης θα έπρεπε να καταδικαστεί με μεγαλύτερες ποινές για τους δύο βιασμούς που κρίθηκε ένοχος, λόγω της απαξίας και της βαρύτητας της πράξης, της βλάβης που προξένησε στα θύματα, της έντασης του δόλου του κατηγορουμένου, αλλά και της εκμετάλλευσης της εμπιστοσύνης κάθε παθόντα λόγω της ανηλικότητάς τους.

    Για την αθώωση του σκηνοθέτη για το βιασμό του ενός ανηλίκου, η εισαγγελέας διαφώνησε με την απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζοντας την πεποίθησή της πως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, τα στοιχεία, τους μάρτυρες και την μαρτυρία του ίδιου του μηνυτή ότι ο βιασμός έχει τελεστεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας 49χρονος άνδρας έπεσε σε φρεάτιο ανελκυστήρα

    Νέες ταυτότητες: Πρεμιέρα τη Δευτέρα – Πόσο θα κοστίζουν, η διαδικασία έκδοσης

    Σούπερ μάρκετ: Τι ζητούν από τον Κ. Σκρέκα για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας



    ΣΧΟΛΙΑ