• Κοινωνία

    Δίκη Siemens: Κανένα ελαφρυντικό στους βασικούς κατηγορουμένους – Τι κέρδισαν 5 Γερμανοί


    Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 15 εκ των 22 κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες της Siemens.

    «Να επιβάλλετε σε όσους είχαν ιθύνοντα ρόλο στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκιών της χώρας την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή», εισηγήθηκε η εισαγγελέας στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών.

    Η Ελένη Σκεπαρνιά στην αγόρευσή της τόνισε ότι πλέον, με το νέο Ποινικό Κώδικα, το πλαίσιο ποινών είναι χαμηλό ενώ με το παλιό καθεστώς κινδύνευαν ακόμα και με ισόβια κάθειρξη.

    Ομόφωνο «όχι» σε ελαφρυντικά

    Ομόφωνα οι δικαστές, έπειτα από τις 3ήμερες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης,  είπαν «όχι» σε 15 εκ των βασικών κατηγορουμένων, στην αναγνώριση ενός ή περισσοτέρων εκ των αιτηθέντων ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

    Ένοχοι, λοιπόν, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παραγεγραμμένη τη δωροδοκία, κρίθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας και η σύζυγός του, Μάρθα, Πρόδρομος Μαυρίδης, Γιώργος Σκαρπέλης, Φάνης Λυγινός και ο Γερμανός επικεφαλής της μητρικής Siemens.

    Σε 5 Γερμανούς, στελέχη της Siemens αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας καθώς κρίθηκε ότι με τις καταθέσεις τους διευκόλυναν τις αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Σε 2 Έλληνες επιχειρηματίες που φέρονται να έπαιξαν ρόλο παρένθετων προσώπων στη διακίνηση από τα μαύρα ταμεία της Siemens αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

    Πρόταση για ποινές

    Η εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή ποινών από 7 έως 15 χρόνια στους 22 ενόχους, ανάλογα με το βαθμό της συμμετοχής τους στις εγκληματικές πράξεις.

    Την ανώτατη ποινή που είναι τα 15 χρόνια εισηγήθηκε για τους Χριστοφοράκο, Καραβέλα, Μαυρίδη, Σκαρπέλη, Κουβάτσο και Αργυρόπουλο.

    Ποινή 14 χρόνων πρότεινε για τον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ που  «έσπασε» το βραχιολάκι και απέδρασε και για τον Πίρερ, επικεφαλής της Siemens Γερμανίας.

    Ποινή 13 ετών πρότεινε για τη σύζυγό του επίσης δραπέτη Χρήστου Καραβέλα και τον τραπεζίτη Λυγινό.

    Για όσους κέρδισαν ελαφρυντικό πρότεινε κάθειρξη 7 ετών που «αγγίζει» την ανώτατη (από 2 ως 8 έτη η προβλεπόμενη με αναγνώριση ελαφρυντικού).

    Η απόφαση των δικαστών για τις ποινές αναμένεται τη Δευτέρα.



    ΣΧΟΛΙΑ