• Κοινωνία

    Δίκη προπονητή ιστιοπλοΐας: Τι κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου

    Σοφία Μπεκατώρου


    Για την Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου, η καταγγελία της αθλήτριας της ιστιοπλοΐας ότι βιάστηκε από τον προπονητή της είναι αληθής.

    Η γυναίκα που με τη δημοσιοποίηση της δικής της σεξουαλικής κακοποίησης άνοιξε τον “ασκό” του ελληνικού metoo, κατέθεσε το απόγευμα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζεται ο προπονητής της ιστιοπλοΐας.

    “Όταν ήρθα σε επαφή με την κοπέλα που σε μήνυμα της μου έλεγε ότι βιάστηκε από τον προπονητή της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της και η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα», κατέθεσε η Σοφία Μπεκατώρου και μίλησε στους δικαστές για ένα βιασμό βάσει σχεδίου:

    «Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το child grooming. Όλα αρχίζουν από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του, τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

    Η ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας κατέθεσε ότι η καταγγέλλουσα της είπε σε εκείνη την πρώτη συνάντηση τους ότι στα 12 της χρόνια βιάστηκε από τον προπονητή της: «Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν τόσο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά την χειραγώγησε».

    Πρόεδρος: Γιατί άργησε τόσο να κάνει την καταγγελία της;

    Μάρτυρας: Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτουμε διαφορετικά τα πράγματα.

    Πρ: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της,

    Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

    Συνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

    Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…

    Συνεδρος: Αν ο κατηγορυμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;

    Μαρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί κι όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται, άρχισαν οι απειλές και η βία.

    Την αντίδραση της υπεράσπισης του κατηγορουμένου προκάλεσε η αναφορά της Σοφίας Μπεκατώρου “σε μία άλλη κοπέλα που, όπως της είπε, είχε βιαστεί κι εκείνη από τον προπονητη στα 15 της χρόνια. Αλλά τώρα ζει με την οικογένειά της στην Αγγλία και δεν θέλει να μιλήσει.”

    Τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφάσισε να μην ληφθεί υποψη το σκέλος της κατάθεσης της Σ.Μπεκατωρου για την άλλη κοπέλα.



    ΣΧΟΛΙΑ